Különleges P55-ös alaplap az ASRock műhelyéből

Különleges P55-ös alaplap az ASRock műhelyéből

Az ASRock egy újabb P55-ös lapkakészletre épülő alaplappal jelentkezik, amely a P55 Extreme4-es típusjelzést kapta. Az újdonság a P55 Deluxe 3 felett helyezkedik el a ranglétrán: az az alaplap két darab USB 3.0-s portot és két darab SATA 6 Gbps-os portot tartalmaz. A P55 Extreme4 ezzel ellentétben mindkét vezérlőből kettőt használ, így SATA 6 Gbps-os csatlakozókból összesen négy áll rendelkezésre, míg USB 3.0-s portokból kettőt a hátlapi csatlakozók között találunk, kettőt pedig kivezetés (tüskesor) formájában helyezett el a gyártó. Utóbbinak köszönhetően végre egyszerűen megoldható az USB 3.0-s előlapi port biztosítása a különböző számítógép házaknál, de dönthetünk úgy is, hogy PCI bővítőkeret segítségével vesszük igénybe a szóban forgó két extra portot.

Mindegyik vezérlő egy PCI-E x1-es kapcsolaton keresztül kommunikál a P55 PCH chippel. A termék ezen kívül három PCI Express x1-es kártyahelyet és egy PCI Express x1 sávon keresztül kapcsolódó integrált Gigabites Ethernet vezérlőt tartalmaz, ezzel el is fogyott a PCH 8 PCI-E sávja. A bővítőhelyek listájában találunk még két darab PCI Express 2.0 x16-os slotot, amelyek kétkártyás módban x8-os sávszélességgel üzemelnek, legyen szó SLI vagy akár Crossfire módról. A kínálatból a klasszikus PCI slotok sem hiányoznak, belőlük összese két darab áll rendelkezésre.

A fent említett négy darab SATA 6 Gbps-os porton kívül hat darab SATA 3 Gbps-os csatlakozót is elhelyeztek a deszkán, ezek a portok kék színben pompáznak a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében. Az újdonság LGA-1156-os processzorok fogadására képes és 8+2 fázisú tápellátás mellett üzemel. A négy darab DDR3-as memória foglalatban akár 2600 MHz-en ketyegő memória modulok is elhelyezhetőek, ezeket a processzor beépített kétcsatornás DDR3-as memória vezérlője veszi kezelésbe.

Az ASRock P55 Extreme4 várhatóan heteken belül megjelenhet kereskedelmi forgalomban, de a jól felszerelt alaplap árával kapcsolatban egyelőre nem érkeztek információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward