Különleges koncepciók tűntek fel a Lenovo Tech Worldön

A Lenovo demózott egy lézerprojektoros mobiltelefont, egy két kijelzős okosórát, és egy VR szemüveget is.

Különleges koncepciók tűntek fel a Lenovo Tech Worldön

A Lenovo két merészebb készülékről is mesélt a Tech World-ön, és még egy mobilokra szabott VR eszköz is előkerült Pekingben. Az egyik különlegesség egy okosóra, ami a Magic View névre keresztelt megjelenítővel lett ellátva a hagyományos számlapja mellett, a másik pedig a Smart Cast technológiával ellátott okostelefon.

Smart Cast

Kezdjük a különleges mobillal. A demó készülék a Smart Castnek köszönhetően egészen érdekes dolgokra lesz képes. A Lenovo szakemberei egy olyan lézeres projektort ültettek az okostelefon aljára, ami amellett, hogy képes lesz ellátni egy hagyományos picoprojector feladatait, akár virtuális kezelőfelületeket is elő tud majd állítani. A konstrukció úgy néz ki, hogy normál állásban kivetítőként funkciónál az egység, a lencserendszerét elforgatva pedig a telefon megjelenítője elé, az asztalra vetít egy tetszőleges felület, amin képes pontosan érzékelni azt, hogy mely területeket érinti meg a felhasználó.

A Smart Cast nagyon érdekes technológiának ígérkezik. Rögtön két olyan dolgot valósít meg egyetlen egységben, amiket többször is láthattunk már a jövő okostelefonos vízióiban. A Lenovo demonstrálta, hogy milyen célokra lehet felhasználni a különböző állapotaiban az egységet. Projektorként igazából teszi azt, amit egy kivetítőnek tennie kell, egyetlen érdekesség ilyenkor, hogy a lézert felhasználva tudja beállítani a fókuszpontot, így erről nem a felhasználónak kell gondoskodnia. A varázslat viszont akkor történik, mikor a tetejére fordítja a tulajdonosa a gépet, és egy virtuális képernyőt rajzol maga elé. Ezen pontosan tudja követni az érintéseket, és a Lenovo demonstrálta is a dolgot egy billentyűzettel, valamint zongorával, sőt mi több, még játszottak (Fruit Ninja) is ezt kihasználva. A telefont állított formájában egy támaszték fogja megtartani, ami a kamera mellől hajtható ki – hasonlót láthatott már a közönség néhány HTC mobilnál.

A Smart Casttel ellátott mobilon egyébként szinte alig látni, hogy nem egy teljesen szokványos okostelefontól beszélhetünk. A burkolata alá rejtett a 34 x 26 x 5 milliméteres lézerprojektor egy kicsit vaskosabb alsó peremet eredményez, de mindösszesen ennyiben nyilvánul meg a különleges vetítő jelenléte. Kíváncsian várjuk, hogy a Smart Cast fejlesztése kapcsán mi a vállalat következő lépése, és mikor kerülhet boltokba az első olyan masina, melyet már ezzel a különleges projektorral láttak el.

Magic View

A Magic View nem más, mint egy másodlagos kijelző az okosóra hagyományos számlapja alatt. Ez nem egy hagyományos LCD, azt már első ránézésre is látni lehet. Egy virtuális, interaktív kijelzőről (VID) beszélhetünk, ami egy áttetsző felületre kvázi rávetíti a megjeleníteni kívánt tartalmakat. Ez hasonlóan működik, mint a Google Glass által használt eljárás, ez pedig azt jelenti, hogy a felhasználónak közel kell tartania a szeméhez, hogy lássa a tartalmát.

A Magic Viewnak két nagy erényét emelte ki a Lenovo. A „rejtett” kijelzőn a felhasználók privát adatokhoz, üzenetekhez férhetnek hozzá, amiről véletlenül sem szeretnék, hogy a környezetük tudjon. Ilyenek például a személyes levelezések, de vélhetően az elfelejtett a PIN-kódot sem szívesen vetítené ki az órája kijelzőjére az eszköz tulajdonosa. A VID kijelző emellett multimédiás tartalmak fogyasztásakor is jól jöhet, mert az okosórák egyik legnagyobb hátrányát is megoldja, mégpedig a kicsi kijelzőt. A Lenovo elmondása szerint ez a megjelenített kép hússzor nagyobbnak érződik, mint amekkora valójában, mikor közel tartják a szemhez.

A Magic View technológiát hordozó okosóráról nem sok paraméter derült ki azon túl, hogy a szíjára egy egészen különleges, VID kijelző került. A szerkezet fémből készült, szóval a minőségérzetre sem lehet panasz, és az Android Central jelentése szerint az Android Wear teljesít rajta szolgálatot. Ahogy a Smart Cast esetében, itt sem esett arról szó, hogy a kész kütyü mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba.

VR Goggles

A virtuális valóság nagyon sok gyártót foglalkoztat napjainkban, és a mobilokkal foglalkozó vállalatok is sorra állnak elő a saját VR kütyüjeikkel. A legismertebb ezek közül talán a Samsung Gear VR, ami az egyik legjobb okostelefonra épülő VR headset jelenleg a piacon, mind a hardvert, mind pedig a szoftvert figyelembe véve. A Lenovo VR Goggles nem hoz radikális újdonságot, ennél a terméknél a megszokott receptet követte a vállalat. A kijelzőt egy okostelefon adja, amit a szemüveg elejébe kell rögzíteni, az irányításról pedig egy távirányítóval lehet gondoskodni. A demonstráció során a Lenovo a Vibe Z2 Pro mobilt vetette be, de más modellek is (elsősorban Lenovo és Motorola) támogatni fogják a virtuális valóság kiegészítőt.

A VR Goggles teljesen műanyagból készült, de ez nem különösebben jelent gondot, amíg a konfigurálhatóság terén nem ütköznek falakba a felhasználók, ezt pedig a Lenovo ügyesen oldotta meg. A vásárlók mindent kényelmesen állíthatnak majd annak érdekében, hogy a lehető legjobb élményt és kényelmet tudja garantálni a VR Goggles, ez az, ami itt igazán számít. Sajnos a Lenovo ennél sem beszélt arról, hogy mikor és mennyiért lehet majd megvásárolni, márpedig erre valószínűleg nem kell már sokat várnia az érdeklődőknek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward