Különleges kijelzőt kap a Sharp és a Qualcomm közös tabletje

A MEMS-IGZO technológiás megjelenítővel szerelt gép jövőre lesz elérhető, és komoly előrelépést hozhat.

Különleges kijelzőt kap a Sharp és a Qualcomm közös tabletje

A Qualcomm és a Sharp is rendelkezik olyan kijelzőtechnológiával, amik igazán sok pozitívummal rendelkeznek az elterjedt megoldásokkal szemben. A különlegességükön túl azonban van más közös is ezekben, méghozzá az, hogy nehezen találnak olyan partnerre, aki felhasználná őket (az IGZO azért már mások által is bevetésre került, de a korábban várt eredmények eddig elmaradtak). Az alábbiakban a szóban forgó megoldásoknak, az IGZO és a MEMS (Mirasol) technológiáknak a szerelemgyermekével ismerkedhetünk meg.

Az MEMS-IGZO TFT megjelenítő meglehetősen különleges terméknek ígérkezik. A Sharp több táblagép és okostelefon számára is szállít már IGZO paneleket, és ezek jól is szerepeltek az említett szerepkörökben, viszont a MEMS eljárás ekkora méretben, éles környezetben sosem bizonyíthatta még a rátermettségét. Az érkező újdonság a vállalatok elmondása szerint a teljes színpalettát képes lesz megjeleníteni, és működés közben az energiaigénye jelentősen el fog maradni az eddigi konkurensekétől. Az első hibrid kijelző 7 hüvelykes képátlóval rendelkezik majd, és 1280 x 800 képpontos lesz a felbontása.

Az IGZO (Indium Gallium Zinc Oxide) esetében egyébként a lényeg a megváltoztatott összetevőkben rejlik, nagyrészt ennek köszönheti az alacsonyabb fogyasztását, és a gyönyörű képét. Ezzel szemben a MEMS (Micro Electric Mechanical Systems), vagy ismertebb nevén Mirasol viszonylag fakó színvilággal rendelkezik, azonban tényleg annyira alacsonya a fogyasztása, hogy annak az LCD-k között nincsen párja, ugyanis az E Ink megjelenítőkhöz hasonló vonásokkal rendelkezik. Ezt végtermék formájában például a Qualcomm Toq okosórában láthatta a nagyközönség. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezt a páros miként kombinálták össze a megfelelő végeredmény elérése érdekében, de nagy érdeklődés övezi a jövevényt.

A készülő táblagépet egyébként a felsőkategóriába fogja pozicionálni a Sharp és a Qualcomm, de azt még nem tudni, hogy kereskedelmi forgalomba eljut-e egyáltalán, vagy első körben inkább fejlesztői és kísérleti célokra szolgál majd az újdonság. Az izgalmas színfalak mögött egy régi ismerős fogja üdvözölni az érdeklődőket egy Snapdragon 800 szériás lapka személyében, ami négy darab Krait 400 processzormagot, valamint egy Adreno 330 grafikus feldolgozó egységet állít csatasorba a lehető legjobb teljesítmény elérése érdekében. A kapcsolati lehetőségei között a legfontosabb az integrált 4G LTE modem, ami úton-útfélen is villámgyors mobilinternet-elérést tesz lehetővé, emellett biztosan van 802.11ac Wi-Fi is az érkező gépezet tarsolyában. Operációs rendszer tekintetében az Android 4.4 KitKat lesz rajta jelen. Az elkészült szerkezet védelméről mondhatni japánosan gondoskodtak, hiszen IP57 víz- és porállósági mutatóval rendelkezik a tábla, vagyis nedvesség csak nagyobb nyomás mellett, hosszabb idő után tud beleférkőzni, porszemek pedig káros mennyiségben egyáltalán nem juthatnak bele.

A MEMS-IGZO technológiás panelt szállító tablet valamikor a következő évben fog befutni. Azt egyelőre egyáltalán nem lehet megjósolni, hogy az előállítási költségekre milyen hatása lesz a friss panelnek, de a benne foglalt többi alkotóelemből fakadóan biztosan nem egy költséghatékony konfigurációról beszélhetünk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward