Különleges kijelzőpanelek érkezésére számíthatunk

A TFT Central jóvoltából képet kaphatunk arról, milyen különleges kijelzőpanelekkel készül az LG.Display, a Samsung és az Au Optronics.

Különleges kijelzőpanelek érkezésére számíthatunk

A TFT Central virtuális hasábjain egy érdekes összefoglaló jelent meg a napokban, amelyből kiderül, milyen kijelzőpanelek érkezésére számíthatunk az elkövetkező hónapok során. A részletek ismertetése előtt fontos megjegyezni, hogy a megadott időintervallumokban csak a panelek gyártása kezdődik meg, így a velük felszerelt monitorokkal csak néhány hónappal később találkozhatunk az üzletek polcain. Az összesítés az LG.Display, a Samsung és az AU Optronics termékpalettáját is lefedi.

Az LG.Display továbbra is folytatja „keret nélküli” neo-blade paneljeinek fejlesztését, amelyek között 23,8 hüvelykes, 27 hüvelykes és 31,5 hüvelykes példányok egyaránt jelen vannak. Ezek mellett egy igazi különlegesség, az LM375UW1 is érkezik, amelynek hatalmas, 37,5 hüvelykes képátlója lesz. A szokatlan képátló mellé szokatlan felbontás is társul, ugyanis a panel 3840 x 1600 pixeles lesz, képaránya így 2,4:1, ami remekül illik az UHD Blu-ray filmek egyik legnépszerűbb képarányához. Képpont-távolság terén hasonló lesz a helyzet, mint a 40 hüvelykes képátlójú, 16:9-es képaránnyal és 3840 x 2160 pixeles natív felbontással rendelkező panelek esetében. A szokatlan kijelzőpanel IPS alapokon nyugszik, betekintési szögei 178 fokosak, tipikus kontrasztaránya pedig 1000:1. A 14 ezredmásodperces G2G válaszidő mellett üzemelő panel gyártása az idei év harmadik negyedévében kezdődhet meg.

A Samsung útiterve termékkódok és pontos specifikációk híján kicsit nehezen értelmezhető, de egy-két dolog azért kiderül belőle. A vállalat ennek értelmében már készít egy olyan 31,5 hüvelykes hajlított kijelzőt, amely 144 Hz-es képfrissítési ráta és 2560 x 1440 pixeles natív felbontás mellett dolgozik. A panel alapját várhatóan SVA technológia adja, gyártásának elindítására pedig az idei év harmadik negyedévében kerülhet sor. Ugyanebben az időszakban számos egyéb különleges panel gyártása is megkezdődik. A szóban forgó panelek 41 és 49 hüvelykes képátlóval rendelkeznek, képarányuk pedig 32:9 lesz, azaz nagyon széles kijelzőkre kell gondolni. Ezek a panelek a leírás szerint FHD+ felbontással rendelkeznek majd, amiről egyelőre nem derült ki, hogy pontosan milyen értékeket takar. Az viszont biztos, hogy a gyártó a harmadik negyedév folyamán előrukkol egy olyan 31,5 hüvelykes panellel, amely 7680 x 4230 pixeles natív felbontással bír, azaz 8K4K példánynak nevezhető. Az újdonság meglehetősen színhű lesz, ugyanis megjeleníthető színárnyalatok tekintetében képes lesz lefedni az Adobe RGB színterét, azaz a professzionális megjelenítők szegmensét veheti célba.

Természetesen az AU Optronics – vagy más néven AUO – is készül néhány újdonsággal. A második negyedév folyamán egy 35 hüvelykes, a harmadik negyedév folyamán pedig egy 30 hüvelykes képátlójú hajlított panelt mutat be. Ezek mindketten VA technológiára támaszkodnak, 3440 x 1440 pixeles natív felbontással dolgoznak, képfrissítési rátájuk pedig 144 Hz lesz – ezzel ezek a modellek lesznek az első 3440 x 1440 pixeles felbontású 144 Hz-es megoldások. A magas képfrissítési rátát és a magas felbontást a DisplayPort 1.2-es szabványú portok már nem tudják kiszolgálni, hisz nem lesz ehhez elég sávszélességük, így az új termékekhez DisplayPort 1.3-as támogatásra lesz szükség. Maguk a panelek egyébként 3000:1 tipikus kontrasztaránnyal, 300 cd/m2-es maximális fényerősséggel, 178/178 fokos betekintési szögekkel és 2000 milliméteres hajlítási sugárral érkeznek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward