Különleges képességekkel érkeznek az X okostelefonok

Az LG X cam és X screen is tartogat némi érdekességet a vásárlók számára. Az egyik két főkamerát, a másik pedig kettő megjelenítőt szállít.

Különleges képességekkel érkeznek az X okostelefonok

Az LG több új okostelefonnal várja a Mobile World Congresst. A dél-koreai alakulat Barcelonában fogja lerántani a leplet az X szériáról is, ami némi szuperhősös utalás lehet az X-Menre, hiszen az X mobilok különleges képességekkel bírnak, de csak egy-egy területen. A vállalat a közleményében elmondta, hogy az X screen és az X cam okostelefonokkal az a céljuk, hogy megmutassák a vásárlóiknak, nem feltétlenül kell csúcskategóriás mobilt venni egy ütős megjelenítőért, vagy egy remek kameráért.

LG X screen

Az újdonságok közül először vegyük közelebbről szemügyre az X screen modellt. Ez egy nem mindennapi panelrendszerrel várja, hogy bevetésre induljon. Akárcsak az LG V10 zászlóshajónak, ennek is kettő kijelző tölti ki az előlapját. Az egyik természetesen a megjelenítésért felel, mint minden mobilnál, a másik pedig az értesítési felület lesz. Valójában egyetlen különleges formájú panelről van szó, amelynek a főbb felülete 720p-s felbontással szolgál 4,93 hüvelykes képátló mellett, a másodlagos területe pedig 1,76 colon ad otthont 520 x 80 képpontnak. Érthető módon mindkettő azonos, 298 PPI-s pixelsűrűséggel dolgozik, és LCD technológiát (IPS) alkalmaznak. A telefon főkamerája 13 megapixeles fényképek készítésére szolgál majd, és a munkáját LED-es villanó is segíteni fogja. Az előlapján a tervezők egy 8 MPixeles egységet vettek használatba, ami természetesen nemcsak a videócsevegéseknél fog szépen domborítani, hanem akár olyankor is lehet rá számítani, ha önarcképek megörökítéséről van szó.

Az X screen csak egy négymagos központi chipet kapott, ami 1,2 GHz-es órajelen fog üzemelni, ha minden erejét mozgósítania kell. Sajnos az LG arról egyáltalán nem számolt be, hogy milyen lapkáról van szó, csak abban lehetünk biztosak, hogy Cortex-A53 processzormagok kvartettjéről van szó. A rendszer számára 2 GB-nyi memória áll rendelkezésre, ez a mindennapok során már gördülékeny használatot tesz lehetővé. A háttértár kapacitásán sem spórolt az LG Mobile, ugyanis 16 GB-tal várja a készülék, hogy munkába állhasson – természetesen van lehetőség a bővítésre is, ehhez egy microSD kártyára lesz szükség. A kapcsolati lehetőségekre a vállalat a sajtóközleményében nem tért ki részletesebben, csak a 4G LTE hálózati modem lett kiemelve a neve mellett, ami vélhetően 150 Mbps-os letöltési sebességet támogathat majd. Ezen felül a készülék kelléktárában biztosan meglesz a Wi-Fi, a Bluetooth modul és az A-GPS vevő is, egyéb extráira viszont csak később derülhet fény.

Az operációs rendszer szerepét az Android 6.0 fogja betölteni, de erre csak nyomokban lehet majd ráismerni, mire az LG minden változtatást végrehajt benne. Az UX felhasználói felület révén a Marshmallow nagyon sok extrával lesz megfűszerezve. Ezt a mobilt az LG egy meglehetősen letisztult formavilágú testbe rejtette. A kötelező androidos kezelőszervek virtuálisan jelennek majd meg a kijelzőn, az előlapján csak az LG logója szerepel – a hátlapot pedig nem vehettük még szemügyre. Az X screen 142,6 x 71,8 x 7,1 milliméteres vonalakkal határolható körül. Az üzemidő felelős egy 2300 mAh-s akkumulátor lesz, ami ugyan alapesetben nagyjából átlagos üzemidőt produkálna, de itt ez a kérdés bonyolultabb. A folyamatosan aktív, kisméretű kijelző miatt hamarabb kifogyhat a szuflából. A vásárlók fekete, fehér vagy rózsaarany színben tehetik majd magukévá az eszközt.

LG X cam

Az LG másik újdonsága az X cam nevet viseli, és nem meglepő módon a kameráját tekintve próbál majd kitűnni a mezőnyből. Kezdjük is a készülék bemutatását ezen a ponton, tehát a főkameránál. Az X cam hátlapjára kettő képalkotó egység került, az egyik szenzor 13 megapixeles fényképek megörökítését teszi lehetővé, a másik pedig 5 MPixeles. Arról egyelőre nem szólt a fáma, hogy ezek miként viszonyulnak majd egymáshoz, de az LG meglehetősen nagy szavakkal beszélt a rendszerről: „Az X cam dupla hátlapi kamerát vonultat fel, és az egyik legfejlettebb fényképező-élményt szállítja az okostelefonok tömegében.” Szelfikamerának sincs híján a szerkezet, erre a célra egy 8 megapixeles megoldás szolgál. Az elkészült fotók és videók az 5,2 hüvelykes megjelenítőn rajzolódnak majd ki. Az IPS technológiával dolgozó panel Full HD felbontást tár a felhasználók szeme elé; a 424 PPI-s pixelsűrűség révén szépen jelenik meg rajta minden apró részlet.

Ebben az okostelefonban sem ismert a sebességfelelős lapka kiléte, de a paramétereket nagyvonalakban vázolta az LG. Az X cam egy nyolcmagos, 1,14 GHz-es frekvencián üzemelő chipet használ, éppen úgy, mint az LTE képes LG K10 modell. A rendszermemóriát és a tárkapacitást tekintve ugyanaz a helyzet, mint az X screen esetében. A RAM 2 GB-os méretben képviselteti magát, a háttértár pedig 16 GB-tal szolgál a jövendőbeli tulajdonosok számára. A bővítési lehetősége ennél a mobilnál is adott, így ha a szabad hely idővel szűkösre fordulna, akkor sincs semmi probléma, egy memóriakártya pillanatok alatt szállítja a megoldást. A szerkezet 4G LTE hálózati modem kíséretében került bevetésre, de azt ezúttal sem árulta el az LG, hogy a kapcsolati opciók terén mivel szolgál még. Minden bizonnyal van az X screenben WLAN, A-GPS vevő és Bluetooth is, de valószínűleg az NFC chipről már le kell mondani, mert azt szinte biztos, hogy kiemelte volna az vállalat.

Az LG ezúttal sem nyúlt mellé a szoftvert tekintve, ami azt jelenti, hogy már az Android 6.0 Marshmallow lesz rajta jelen. Az LG UX felhasználói felületbe öltöztetett operációs rendszer már az első bekapcsoláskor is sokoldalúnak fog ígérkezni. Az X cam kifejezetten elegáns telefon érzetét kelti a szemrevételezést követően, és az ívelt befejezésnek köszönhetően a gyártó elmondása szerint kiemelkedően komfortos lesz kézben tartani, ami szintén nem elhanyagolható dolog egy ekkora mobilnál. A legvaskosabb pontján 6,9 milliméteres az okostelefon, de a szélén egészen 5,2 mm-ig vékonyodik. A tömege mindössze 118 gramm, ami mellett szintén nehéz elmenni szó nélkül, hiszen egy 5,2 colos készülékről beszélünk. Az LG egy 2520 mAh-s kapacitású teleppel vértezve fel az X cam modellt. Ez az akkumulátor bőségesnek semmi esetre sem nevezhető, de talán megüti majd az árkategóriájában elvárható átlagos üzemidőt. A gépezet elérhető lesz ezüst, fehér, arany és rózsaarany színben is – a választék leginkább a hölgyeknek kedvez.

Az LG X screen és X cam okostelefonok forgalmazása márciusban veszi majd kezdetét, de akik ellátogatnak az MWC-re közelebbről is megismerkedhetnek velük. Megvásárolhatóak lesznek Ázsiában, Latin-Amerikában, és ami nekünk igazán fontos, Európában is. Részleteket egyelőre nem árult el a vállalat, így a várható ajánlott fogyasztói áraikat is homály fedi.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward