Különleges, alacsony fogyasztású chipek a MediaTektől

A MediaTek MT2511 biometrikus eszközökben, az MT2523 pedig viselhető kiegészítőkben köszönhet majd vissza.

Különleges, alacsony fogyasztású chipek a MediaTektől

A MediaTek ezúttal nem olyan központi chipekkel rukkolt elő, amik okostelefonokba, esetleg táblagépekbe kerülhetnek. A vállalat új termékei egészségügyi felhasználásra termettek, fitneszes eszközökben vagy biometrikus érzékelők mellett tűnhetnek majd fel.

MediaTek MT2511

Az újdonságok közül a MediaTek MT2511 lesz az, ami szerényebb képességekkel bír, de egyáltalán nem elhanyagolható a jelenléte. Ez a MediaTek első olyan fejlesztése, ami biometrikus érzékelésre képes analóg front-enddel (AFE) rendelkezik, és az érdeklődők számára valószínűleg ez teszi majd különlegessé a megoldást. Az MT2511 elsősorban olyan helyeken bizonyíthat majd, ahol pulzusmérőre van szükség. A chip egyidejűleg alkalmaz fotoplethysmográfiát (PPG) és elektrokardiogrammot (ECG), és teszi ezt nagyon alacsony energiafelhasználás mellett. Külön-külön mind a PPG, mind pedig az ECG 0,6 mA áramerősséget használ a megfelelő működésért, és együtt pedig 1,25 mA-t igényelnek. Az MT2511-et a MediaTek elmondása szerint a beépített 4 KB-nyi SRAM pedig még hatékonyabbá fogja tenni, akár alvó módban is tudja monitorozni a pulzust a lapka.

Az egész megoldás mindössze 3 x 3,4 milliméteres alapterületű és 0,4 mm-re emelkedik ki a síkból, szóval nagyon pici helyre be lehet suvasztani, ennek köszönhetően pedig nagyobb szabadságot kapnak a végtermékek tervezői.

MediaTek MT2523

A másik újdonság a MediaTek repertoárjában az MT2523. Ez a chip már komplexebb feladatkörben tud majd szerepet vállalni, mint az MT2511, de igazából nem lehet ezeket egy lapon említeni. A MediaTek System-in-Package (SiP) felépítéssel küldi bevetésre az MT2523-at, úgy lett kialakítva, hogy önmagában képes legyen minden feladatot elvégezni. A vállalat elmondása szerint az új SiP fizikai kiterjedése 41 százalékkal kisebb lesz, mint a hasonló képességekkel bíró vetélytársaké, szóval ez kulcsfontosságú fejlesztés a MediaTek számára, és talán meghatározó szerepe lesz az egység sikerében. A méret a viselhető kiegészítőknél már nemcsak azért fontos, mert így alacsonyabb az előállítási költsége a terméknek, hanem sokkal nagyobb mozgástér jut a partnereknek a beépítés során.

Az MT2523 összehozható lesz MIPI-DSI támogatással vagy soros csatlakozó felülettel ellátott megjelenítőkkel, amelyen a különböző információkat azonnal ki tudja majd rajzolni a viselhető kiegészítő. Nem meglepő módon csak 2D képes lesz az eszköz, de támogatja a színes megjelenítést és az élsimítást is. Az MT2523 egy ARM Cortex-M4F processzormagra épül, ami megfelelő teljesítményt fog nyújtani a karperecek számára. A kapcsolati opciók tekintetében támogatja a Bluetooth-t, ami Low-Energy kiterjesztéssel dolgozik, hogy minél kevesebb energiát emésszen fel az adatkommunikáció a készülék és az okostelefon között. Kínál továbbá az MT2523 GPS vevőt is, szóval az edzések során a felhasználó minden lépését nyomon tudja majd követni a lapka, ami egy jó ütőkártya lehet. A SiP egyebek mellett tartalmazza még a mikrokontrollereket (MCU) és az energiagazdálkodási egységet is (PMU). A MediaTek szerint ezzel a lapkával olyan fitneszkiegészítőket lehet majd alkotni, amelyek egyhetes üzemidőt produkálhatnak.

A MediaTek MT2511 és az MT2523 is a következő év elején ölthet végleges testet. Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy milyen formán fognak először megjelenni a piacon, ráadásul mivel a célpiacokon eddig igazából kevésbé emelték ki a háttérben húzódó hardver paramétereit, talán ki sem derül kezdetben a jelenlétük.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward