Különleges adattárolók a Kingstontól

Egy gyors SATA 6 Gbps-os SSD és egy nagy adattároló kapacitású USB 3.0-s pendrive járt nálunk.

Különleges adattárolók a Kingstontól

Bevezető

Bevezető

A Kingston magyarországi képviseletétől két különleges adattárolót kaptunk tesztelésre – az egyik egy 64 GB-os, USB 3.0-s pendrive, a másik pedig egy SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel ellátott, 240 GB-os adattároló kapacitást nyújtó SSD meghajtó, ami a HyperX családot erősíti.

SATA 6 Gbps-os SSD meghajtókat pont az elmúlt hetek folyamán teszteltünk, igaz, akkoriban kedvező árú, sokak számára elérhető termékeket válogattunk össze. USB 3.0-s pendrive-ok, illetve USB 3.0-s külső merevlemezek is jártak már nálunk az elmúlt hónapok folyamán.

Az öt év garanciával érkező, DataTraveler Elite 3.0-s sorozatba tartozó pendrive, valamint a három év garanciával érkező, HyperX 3K típusú SSD meghajtó pontos specifikációit az alábbi táblázatok tartalmazzák.

Az új adattárolók már most, a táblázat megtekintése után is elég impozánsnak tűnhetnek, úgyhogy vegyük is gyorsan szemügyre a két versenyzőt egyenként, minden részletre kiterjedően.

Egy pendrive és egy SSD

[bold]DataTraveler Elite 3.0 – Gyors pendrive-ok, elérhető áron

[/bold]

A Kingston nemrégiben mutatta be a DataTraveler Elite 3.0 családot, amelyben 16 GB-os, 32 GB-os és 64 GB-os modellek helyezkednek el. Mi most – ahogy az az első oldalon látható táblázatból már kiderült – a család legnagyobb adattároló kapacitást kínáló tagját, a 64 GB-os modellt próbáljuk ki.

Az új pendrive család esetében közös tulajdonság, hogy minden modell 69,05 x 21,6 x 11,1 milliméteres méretben érkezik, méghozzá olyan házban, amely kupak nélküli kivitellel bír. A pendrive-ok házának végén találunk egy akasztót, amivel az adott adattároló kulcstartóra, illetve nyakpántra rögzíthető.

A kicsúsztatható dizájnnak köszönhetően a pendrive-okat kényelmesen használhatjuk, ugyanakkor az USB 3.0-s csatlakozó megfelelő védelme is biztosított. A fehér, fekete és grafit színben pompázó ház egyszerű, mégis tetszetős, az öt év garancia pedig megnyugtató.

A Kingston belsős mérései alapján a pendrive-ok USB 3.0-s csatolófelületen keresztül 70 MB/s-os olvasási-, és 30 MB/s-os írási sebességet kínálnak, ami igen jól hangzik. A pici adattárolók természetesen az USB 2.0-s portokkal is kompatibilisek, ám a régebbi szabvány jóval szerényebb adatátviteli sávszélessége miatt USB 2.0-s csatolófelületen keresztül csak 30 MB/s-os olvasási-, és 25 MB/s-os írási sebességre számíthatunk.

Az USB 3.0-s technológiában rejlő lehetőségeket Windows XP (SP3), Windows Vista (SP1, SP2), Windows 7 (SP1) és 2.6.x verziójúnál újabb operációs rendszerekkel tudjuk kihasználni, Mac OS alatt – USB 3.0-s támogatás híján – sajnos nem.

Kingston HyperX 3K 240 GB

A vállalat legfrissebb SSD meghajtó családjában a nálunk vendégeskedő 240 GB-os modellen kívül találunk még 90 GB-os, 120 GB-os és 480 GB-os adattároló kapacitást kínáló tagokat is. Közös tulajdonság, hogy az összes SSD meghajtó a SandForce SF-2281-es SSD vezérlőjére alapoz, amely minden túlzás nélkül tekinthető napjaink legnépszerűbb SSD vezérlőjének a SATA 6 Gbps-os SSD-k piacán.

Az újdonságokat a gyártó költséghatékony SSD meghajtót kereső játékosoknak, illetve olyan felhasználóknak ajánlja, akik kedvező áron szeretnének viszonylag nagy adattároló kapacitást kínáló, gyors SSD meghajtóhoz jutni. A 2,5 colos formátummal érkező újdonságok mindegyike 25 nm-es csíkszélességgel készülő, MLC típusú NAND Flash memóriachipekre alapoz, amelyek élettartamuk során 3000 írási/törlési ciklust viselnek el. A gyártó legfrissebb SSD meghajtói fejlett elhasználódás-kiegyenlítő algoritmust (Advanced Wear-Leveling) alkalmaznak annak érdekében, hogy az SSD hosszú időn át megbízhatóan, jó teljesítmény mellett működhessen. Az írási teljesítmény szinten tartásáról a TRIM támogatás és a fejlett hulladékgyűjtő szolgáltatás egyaránt gondoskodik, de rajtuk kívül a S.M.A.R.T. technológia támogatása is megtalálható a repertoárban.

A tetszetős szálcsiszolt alumínium házzal büszkélkedő adattárolók SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel érkeznek, ami visszafelé mind a SATA 3 Gbps-os, mind pedig a SATA 1,5 Gbps-os szabvánnyal kompatibilis.

SATA 6 Gbps-os csatolófelület alkalmazása mellett cikkünk főszereplője, azaz a 240 GB-os modell 555 MB/s-os folyamatos olvasási-, és 510 MB/s-os folyamatos írási sebességet kínál. Véletlenszerű 4K-s olvasási feladatok alkalmával az SSD meghajtó 40000 I/O művelet végrehajtására képes egyetlen másodperc leforgása alatt, míg 4K-s véletlenszerű írási feladat esetén 57000 I/O művelettel tud megbirkózni egy másodperc alatt. Az említett értékek a folyamatos teljesítményre vonatkoznak. 4K-s véletlenszerű olvasási feladat alkalmával egy másodperc alatt akár 86000 I/O művelet elvégzésére is képes a 240 GB-os modell, míg 4K-s véletlenszerű írás alkalmával másodpercenként maximum 60000 I/O művelettel bír el az újdonság.

A 69,85 x 100 x 9,5 milliméteres mérettel érkező SSD mindössze 97 grammot nyom a mérlegen. Üresjáratban 0,455 wattot, olvasás alkalmával 1,58 wattot, míg írás alkalmával 2,11 wattot fogyasztanak a HyperX 3K SSD-k. A három év garanciával érkező adattárolók egymillió üzemórán át képesek meghibásodás nélkül üzemelni.

A termékek ellenállóságát jól jellemzi, hogy üzemen kívül akár 1500G-s ütést, illetve 20G-s rezgést is elviselnek, üzem közben pedig 2,17G-ig tudnak ellenállni a rezgéseknek. A gyártó prospektusa szerint az sem probléma, ha az SSD meghajtót tartalmazó noteszgépet leejtjük – azaz baj, mert a notesz jó eséllyel összetörik, viszont adatainktól nem kell elbúcsúznunk. Ez az igazán felemás érzés.

A HyperX 3K SSD meghajtók önállóan, illetve úgynevezett Upgrade KIT formájában egyaránt elérhetőek kereskedelmi forgalomban. Előbbi esetben az SSD mellett csak egy 2,5”->3,5” beszerelő keret, valamint a szükséges csavarok lapulnak.

Az Upgrade KIT-nél ezeken kívül kapunk egy 2,5 colos külső USB-s házat, egy SATA adat- és tápkábelt, egy pofás kis csavarhúzót, egy USB kábelt, valamint egy klónozó szoftvert is, amellyel régi merevlemezünk tartalmát az SSD meghajtóra másolhatjuk – persze csak akkor, ha ehhez az SSD által kínált adattároló kapacitás elegendő.

Tesztek

Az SSD és a pendrive esetében ezúttal ugyanazokat a teszteket futtattuk le: szokásunkhoz híven első körben a tesztprogramok segítségével próbáltuk kideríteni, hogy hozzák-e az adattárolók a gyártó által megadott írási- és olvasási sebességeket, valamint azt, hogy 4K módban milyen teljesítményt tudnak felmutatni – ez különösen fontos, hiszen előre vetíti, hogy sok kis fájl másolásakor nagyjából mire számíthatunk az adott eszköztől.

Nézzük is a tesztprogramok eredményeit, termékekre osztva:

Kingston HyperX 3K SSD 240 GB - Tesztprogramok

A CrystalDiskMark alapjáraton random írási, illetve olvasási feladatokkal bombázza az SSD meghajtót, ami nem feltétlenül kedvez neki. A probléma ellenszere, hogy a tesztmetódust randomról vagy "0 Fill"-re, vagy "1 Fill'-re kell állítani, ekkor ugyanis az alkalmazás nullákkal, illetve egyesekkel kezdi el feltölteni az SSD tárterületét annak érdekében, hogy sebességet mérhessen. Ahogy az fent is látható, az írási eredmények ettől drasztikusan javultak.

Természetesen az ATTO Disk Benchmark sem maradhatott ki a sorból, így ezzel a szoftverrel is lefuttattunk két tesztet: az elsőnél a lekérdezési mélységet (Queue Depth - QD) alapértelmezett értéken hagytuk, majd a második körben a QD értékét 10-re emeltük. A változtatás hatására egészséges teljesítménynövekedést figyelhettünk meg a teszt szinte összes lépcsőjénél – kivétel ez alól az a néhány eset (4096 Kb, 8092 KB), ahol már amúgy is maximális írási/olvasási teljesítmény nyújtott az egység. Jó hír, hogy ebben a tesztben – amit a gyártók etalonnak tekintenek – szépen hozta a gyári értékeket a 240 GB-os modell, sőt, még felül is múlta azokat.

Az AS SSD esetében a másolási tesztcsomagot futtattuk le a Kingston újdonságán. Az eredmények a fenti képen láthatóak. A korábbi cikkünkben tesztelt SATA 6 Gbps-os meghajtók közül a leggyorsabb versenyző (Corsair Force 3 GT) 9,82 másodperc alatt teljesítette a Game tesztet, 11,76 másodperc kellett neki a Program teszt lefuttatásához és 7,26 másodperc alatt alatt végzett az ISO teszttel.

Az ok, amiért nem raktuk azon versenyzők eredményeit a HyperX mellé az, hogy akkor 90 és 120GB-os meghajtók jártak nálunk, az SSD-knél pedig a a méret is változtatja a sebességet valamennyire a legtöbb szériában. Jelen esetben a Kingston oldala szerint a 120GB-os modell is képes arra a sebességre, mint a 240-es, így ha ezt látatlanban elfogadjuk, akkor azt mondhatjuk, hogy elég meggyőzően teljesít a HyperX meghajtó. Most pedig nézzük, hogy a DataTraveler Elite 3.0-s család 64 GB-os tagja hogyan vizsgázott a klönböző tesztprogramokban.

[bold]Kingston DataTraveler Elite 3.0 - Tesztprogramok

[/bold]A fenti teszteket a 64 GB-os USB 3.0-s pendrive esetében is lefuttattuk, az eredmények magukért beszélnek.

A CrystalDiskMark esetében a különböző módszerek nagyjából azonos eredményeket hoztak, sőt, az ATTO Disk Benchmark esetében sem számított a QD értéke – nagyságrendileg ugyanazokat az eredményeket kaptuk minden esetben. Ezek után nézzük, hogy az AS SSD fájlmásolással kapcsolatos tesztjei milyen eredménnyel zárultak.

Mivel ebben az esetben pendrive-ról van szó, így az eredmények jóval szerényebbek, mint egy SSD meghajtó esetében, de pendrive-hoz mérve elég jók, főleg írásban, még akkor is, ha figyelembe vesszük az utoljára nálunk járt, Silicon Power USB 3.0-s pendrive-okat.

Fájlmásolással kapcsolatos tesztek

Második körben már arra voltunk kíváncsiak, hogy valós körülmények között mit tud az SSD és a pendrive, azaz különböző méretű fájlok másolása esetén hogyan tudnak helytállni. Sajnos ebben az esetben nem álltak rendelkezésre ellenfelek, így a termékeket csak magukban teszteltük le, de mivel esetenként ugyanazt a tesztsorozatot használtuk, mint ami már korábbi tesztjeinkben is szerepelt, így a régi eredmények közül egy-két releváns adatot beemelünk majd a magyarázatba, hogy némi összehasonlítási alap azért legyen.

Elsőként a 240 GB-os SSD meghajtó eredményeit vegyük szemügyre. Az újdonság esetében csak meghajtón belüli teszteket végeztünk, ugyanis nem állt rendelkezésre olyan SATA 6 Gbps-os SSD a teszt készítésekor, amellyel a meghajtók közötti írási- és olvasási sebességet hitelt érdemlően le tudtuk volna mérni. A korábban tesztelt 120 GB-os Corsair Force 3 GT esetében a 8,41 GB-nyi fájlt tartalmazó könyvtár meghajtón belüli átmásolásához 78,55 másodpercre volt szükség – a Kingston terméke ennél jóval hamarabb végzett a feladattal. A korábbi teszt alkalmával a 2,58 GB-os könyvtárat nem használtuk, így ezt az értéket semmivel sem tudjuk érdemben összehasonlítani. A 3,88 GB-os fájl meghajtón belüli átmásolása az említett Corsair SSD esetében 33,98 másodperc alatt készült el – itt is a Kingston felé billen a mérleg nyelve.

A fenti összehasonlítás szükségmegoldásból született, de a későbbiekben – igény esetén – jelentkezhetünk egy 240 GB-os SSD meghajtókat tartalmazó teszttel is, amelyben a Kinsgton HyperX 3K SSD család 240 GB-os tagja is megmutathatja majd, mire képes. Az előzetes eredmények mindenképpen bíztatóak.

Természetesen a DataTraveler Elite 3.0 család 64 GB-os tagjánál is elvégeztük a fájlmásolással kapcsolatos teszteket, sőt, ebben az esetben már pendrive-ról és pendrive-ra is másoltunk – ehhez a fentebb tesztelt HyperX 3K SSD meghajtót használtuk. Íme, az eredmények:

Az eredmények összességében nem meglepőek: nagyjából ezeket várhattuk a specifikációk alapján. A korábban tesztelt DataTraveler Ultimate 3.0 pendrive a fentieknél jobb eredményeket ért el, igaz, drágább is mostani versenyzőnknél. Akkoriban a 3,88 GB-os nagy fájl 57 másodperc alatt vándorolt a pendrive-ra, a 2,58 GB-nyi kis fájlt tartalmazó mappát pedig 237 másodperc alatt tudtuk átmásolni az egységre. Utóbbiak kétségtelenül jobbak, mint a 64 GB-os DataTraveler 3.0 Elite pendrive-val elért eredmények.

Végszó

A Kingston HyperX 3K SSD család nálunk járt 240 GB-os tagja a maga 82 000 forintos áráért cserébe rendkívül jó teljesítményt és nagy adattároló kapacitást biztosít. Az Upgrade KIT jóvoltából minden kiegészítőt megkapunk ahhoz, hogy a terméket könnyedén beszerelhessük asztali számítógépünkbe, illetve noteszgépünkbe, sőt, még a régi adattárolón található rendszer klónozását is könnyedén megoldhatjuk, hála a mellékelt szoftvernek.

Az új SSD mindenképpen megéri az árát, legalábbis teljesítménye és a mellékelt tartozékok alapján. Amennyiben a kiegészítőkre nincs szükségünk, azaz számunkra csak az SSD és a 2,5"->3,5" átalakító keret a fontos, akkor pár ezressel olcsóbban, nagyjából 76 500 forintért megkaphatjuk. A termék nekünk tetszett, a 120GB-os meghajtók alapján az ajánlott plecsnit is megelőlegezhetnénk neki, hiszen minden tekintetben jól teljesített, de a riválisok hiánya miatt még várnia kell erre.

A 64 GB-os DataTraveler Elite 3.0-s pendrive szintén jól teljesített: a nagy adattároló kapacitás mellé jó írási/olvasási teljesítmény társult, a termék 25 000 forint körüli ajánlott végfelhasználói ára pedig szintén vonzó. A termék a korábban tesztelt DataTraveler Ultimate 3.0 pendrive-nál lassabb ugyan, de pont annyival olcsóbb is. A termék jelenleg webshopunkban nem kapható, viszont gyors körképünk alapján nagyjából 25 000 forintba kerül.

A tesztben szereplő SSD meghajtót és pendrive-ot a Kingston hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward