Közkinccsé teszik az OLPC-t

Sok viszontagságon ment már át az OLPC program, megrengette a válság is, így most újabb kísérletet tesznek a fennmaradásra - ezúttal oly módon, hogy minden kincsüket közkinccsé (nyílt forráskódúvá) teszik, és bíznak benne, hogy elég sokan lemásolják majd a tervet ahhoz, hogy az valóban kifizetődővé váljon.

Közkinccsé teszik az OLPC-t

Sok viszontagságon ment már át az OLPC program. Megrengette a válság is, így most újabb kísérletet tesznek a fennmaradásra - ezúttal oly módon, hogy minden kincsüket közkinccsé (nyílt forráskódúvá) teszik, és bíznak benne, hogy elég sokan lemásolják majd a tervet ahhoz, hogy az valóban kifizetődővé váljon.

Ezt maga Nicholas Negroponte, az OLPC frontembere jelentette be az eheti TED 2009 konferencia alkalmával. Szintén ő maga fejezte ki abbéli reményét is, hogy a tervet sokan lemásolják majd - annál is inkább, hogy mivel a kereskedelmi piacok tragikusan keresztbe tettek nekik, így a One Laptop Per Child számára valóban csak az előre menekülés maradt.

Meglátása szerint a terv megnyitása következtében három éven belül - jó esetben - már akár 5-6 millió "ilyesféle" gép is készülhet majd havonta, ami pedig már valóban nem egy rossz mennyiség. És bár mindent egybevetve az elképzelés inkább tűnik egy speciális licenszmegállapodásnak, semmint "nyílt forráskódnak", mindenféleképpen érdemes lesz megfigyelni, hogy hány cég veszi majd át valóban a terveket az elkövetkezendő évek során, és hogy végső soron mit is hoznak majd ki belőlük.

Ha "divattá válik" és jól elterjed, akkor tudhatjuk, hogy Negroponte jól döntött, és elérte a célját.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward