Középúton: 16:10 arányú 22 inches szélesvásznúak

Az AOC, az Asus és a BenQ kijelzőit vizsgáltuk, hogy lássuk mit kapunk 45 ezer forint környékén, ha nem kérünk a Full HD felbontásból és maradunk a hagyományos 16:10 arányú szélesvásznúaknál.

Középúton: 16:10 arányú 22 inches szélesvásznúak

1. Bevezető

Az AOC, az Asus és a BenQ kijelzőit vizsgáltuk, hogy lássuk mit kapunk 45 ezer forint környékén, ha nem kérünk a Full HD felbontásból és maradunk a hagyományos 16:10 arányú szélesvásznúaknál.

2. AOC 2217Pwc

AOC 2217Pwc

Az AOC kijelzőit általában matt szürke festés és a káva hullámosan kialakított formája jellemzi. A mai trendnek megfelelően ezúttal fényes fekete keret, stílusos hangszórórács, valamint mobilokat idéző vezérlőgombok fogadnak minket, így már első pillantásra világossá vált számunkra, hogy egy csemegével lesz dolgunk. Az anyagminőség kifejezetten jó. Pontos illesztésekkel és masszív műanyagokkal találkozunk, a panel döntögetése hangtalan.

A monitor vezérlése a káva elején, középen történik. Újdonság, hogy a nyomógombok nem egymás mellett, hanem a kikapcsoló gomb körül foglalnak helyet. Az itt felhasznált fém anyagok szintén a minőséget sugallják. A jó kitapinthatóság miatt nem kell aggódnunk, és a visszajelzés is határozott, a redőzött felületbe karcolt segédfeliratok pedig jól olvashatóak. Megemlítenénk, hogy ez a megoldás bár nagyon kényelmes, a mobilokhoz szokott ujjaknak mégis átgondolatlan. Mi ugyanis a beállítások során reflexszerűen nyomtuk meg a középső kikapcsoló gombot - ahol az OK parancsot várnánk -, ezért némi megszokást igényel. A képernyőmenü előhívása a jobbra nyíllal történik, ha pedig szeretnénk ezt elkerülni, néhány gyorsbeállítás is a rendelkezésünkre áll. Az automatikus kalibrációt (csak analóg bemeneti jelnél van rá szükség), képprofil váltást és a hangerő beállítását a nyílgombok aktiválják. Kár, hogy a fényerő már nem állítható be ilyen módon, ilyenkor marad a főmenüben való turkálás. Szoftveres vezérlést nem kapunk a monitorhoz, azonban még így is használhatónak találtuk az új menükezelést. Az állapotjelző led bekapcsoláskor látható kék fénye nem vonja el figyelmünket a képről, a készenléti narancs szín pedig sötét szobában sem zavaró.

A monitor kerek talpát külön találjuk meg a dobozban, azonban az összeszereléssel nincs különösebb probléma, könnyen a helyére pattinthatjuk. Az állvány talp körüli megforgatásra, magasságállításra és paneldöntögetésre képes, utóbbi normál határok közt lehetséges. A stabilitás lehetne jobb, a megfelelő dőlésszög beállítása közben és a menükezelő gombok nyomkodása alatt meginog a készülék, sajnos az állványt nem sikerült tökéletesen kiegyensúlyozni.

A kijelző hátulján nem találunk felfüggesztési lyukakat, ezért a falra szerelés nem megoldható. Pozitívum viszont a leszerelhető kábelkötegelő hurok, mely hasznos kiegészítője a monitornak.

A video bemenetek közt a VGA és DVI található meg, továbbá rendelkezésünkre áll egy audio bemenet, mely a beépített hangszórók megszólalásáért felel, egy fejhallgató kimenet a káva alján, valamint egy USB csatlakozó a panel oldalsó kivezetései érdekében. A video bemeneteknél nem használhatunk különböző képbeállításokat és a jelek közti váltás is automatikusan történik meg (két PC használatánál ez idegesítő lehet).

A monitor extrája a mikrofonnal ellátott beépített webcamera, melyről a használat során kiderült, hogy az átlagnál zajosabb képeket produkál, a mikrofon pedig igen halk felvételeket készít. A kis kommunikációs eszközhöz nem jár video szoftver, mindössze a működéshez szükséges drivert tudjuk feltelepíteni a CD-ről. A beépített hangszórók halkan és igen vérszegényen szólalnak meg, mely a mélyhangok hiányának tudható be. Ennek viszont létezik egy előnye is, így ugyanis elkerülhető a nem kívánt dobozhangzás.

Képminőség

A kijelző bár nem rendelkezik óriási fényerővel, a kép napfénynél még jól látható. Kontrasztja bámulatos, a legsötétebb és legvilágosabb árnyalatok is jól megkülönböztethetőek egymástól. Alapállapotban a színhűség is jó, ezért a monitor színjavító funkciójára (Color Boost) nincs szükség, különösen, hogy bekapcsolva csak rontani tudunk a képen. A színátmeneti gradiensek enyhén darabosak, de ennyit még el lehet viselni, normál körülmények közt fel sem tűnik a hatása.

A natív felbontás élessége nemcsak a digitális, hanem az analóg bemenet használatával is remek. A monitor interpolációs képessége jó. Az alacsonyabb felbontások csak annyira homályosak, hogy játék alatt a gyengébb VGA tulajok még használhatják ezeket sebességnövelés céljából, ezért a jobbak közé soroljuk. A képarány kezelés hagy némi kívánnivalót maga után, ugyanis ilyen funkcióval nem rendelkezik a monitor. Szerencsére ez legfeljebb analóg jelnél lehet probléma, erre a célra DVI-n használhatjuk a videokártya driverét is.

Háttérvilágítás terén egészen jól szerepelt az AOC kijelzője. A tökéletes értékelést viszont nem kaphatta meg, ugyanis sötét szobában némi foltosodás is megfigyelhető, szerencsére bevilágítással nem kell számolnunk. A fekete mélysége szintén jó, mely filmezés közben érezteti pozitív hatását. A panel betekintési szögei ellenben csak átlagosak. Nemcsak kontrasztvesztéssel, hanem vöröses színtorzulással is számolnunk kell oldalról és függőlegesen egyaránt. A monitor 5ms-os válaszidejével alkalmas játékra, azonban enyhe utánhúzás is látható, ugyanis a kijelző nem kapott válaszidő gyorsítást. A kijelzőt mégis inkább a jobbak közé soroljuk, ugyanis bemeneti késése alig érezhető, melynek hála az irányítás közvetlenül történhet.

A monitor képprofiljai sajnos nem igazán hatékonynak. A Standard, Text, Internet, Game, Movie és Sports között csak minimális különbséget fedezhetünk fel, ugyanis a Standardot leszámítva mindegyikük egyazon kontraszt értéket használ (mely nagyon magas, ezért csúnya képet eredményez), egyedül fényerejükben különböznek. A színhőmérsékleti részlegben megtalálható az sRGB szabvány, mellette egyedi, normál, hideg, és a meleg tónus is fellelhető. Közülük utóbbival járunk a legjobban, anélkül, hogy bármit is átállítanánk, dicséretes módon a gyári értékek tökéletesen megfelelőek. A menüben elérhető extrának a Color Boost funkciót tudhatjuk be, mellyel különleges színezést érhetünk el. Lehetőségeink: Sky-blue, Green Field, Nature Skin, valamint ezek kombinációja: Auto Detect (ilyenkor a monitor dönti el, hogy kék, zöld vagy bőrszín kiemelést használjon) és Full Enhance (minden kiemelés bekapcsolva). A természetes megjelenítésről viszont ilyenkor le kell mondanunk, ugyanis erős, rikító színek láthatóak. További csemege a Picture Boost szolgáltatás, mely a képernyő egy részletét emeli ki képmanipuláló eljárásokkal. A képkocka pozícióját és beállításait kedvünkre konfigurálhatjuk.

3. Asus VW225D

Asus VW225D

A monitor formaterve a gyártó régi, jól bevált iskoláját követi, melyre a szögletesség és letisztultság jellemző. A már ódivatú dizájn előnye, hogy nem használ fényes felületeket, ezért a szennyeződések is alig láthatóak. A felhasznált műanyagok jó tapintásúak, az illesztések pontosak, a kedvező ár ellenére a kijelző konfigurálás közben is masszív hatást kelt.

A menü nyomógombjait a káva peremén találjuk, melyek igen jól használhatóak, ugyanis megfelelően elkülönülnek egymástól és határozott nyomáspontjuk van. A segéd feliratok jól láthatóak, mivel a fekete alapon fehér feliratok még szürkületben is jól olvashatóak. A gyorsgombok a menüben való hosszas tallózást hivatottak kiváltani, ennek megfelelően fényerő- és kontraszt beállítást, valamint képprofil váltást kapunk. Menükezelő szoftver nem jár a kijelzőhöz, de így is elégedettek voltunk. Az állapotjelző led fénye egyáltalán nem bántó, kék és narancs színei halványak, így csak tájékoztató jelleggel bírnak.

A megjelenítő talpa már mondhatni hagyományosan könnyen illeszthető a nyakhoz. Az így nyert egyszerű állvány mindössze dönthetőségre képes, arra viszont kellően széles határok közt nyílik lehetőségünk. A talp kis mérete és súlya ellenére stabilan képes megtartani a panelt, az alul található gumi korongok pedig az elcsúszást akadályozzák meg.

A monitort VESA 100 szabvány szerint rögzíthetjük falra, a lyukakat az esztétikusság jegyében gumiborítás takarja. A kábelek rendezettségéről sem feledkeztek meg, melyért egy beépített kampó felel.

A video jel szállításáról egy hagyományos VGA dugasz gondoskodik, a DVI sajnos nem található meg a monitoron. Beépített hangszórók és egyéb extrák nincsenek.

Képminőség

A kijelző fényerejét nem vitték túlzásba, de még erős napsütésben is elfogadhatóan teljesít. A kontrasztérték átlagos, a sötétebb és világosabb árnyalatok már nehézséget okoznak a monitornak. Színhűségével szintén nem kápráztatott el minket, ugyanis a fakó színhasználaton a Splendid sem képes segíteni. Ezt egyedül filmeknél érdemes bekapcsolni, azonban a megjelenítés minőségén ez sem képes javítani, mindössze markánsabb színhasználat érhető el vele. A színátmeneti tesztek enyhén darabosak, bár most ez a legkisebb gondunk.

A kijelző élessége natívon jónak mondható. Nagyjából erre számítottunk, azonban megjegyezzük, hogy még így sem képes felvenni a versenyt a digitális csatlakozóval ellátott monitorok élességével. A kijelző skálázási képessége átlagon felüli, az alacsonyabb felbontások mindegyikét viszonylag élesen képes megjeleníteni. A monitor képarány kezeléssel is rendelkezik. A 4:3 arányú felbontásokat megfelelően lekezeli, így torzításmentesen jelennek meg, és automatikusan visszavált 16:10-re, amikor kell.

A monitor háttérvilágítása gyenge, ugyanis alul és felül erős bevilágítás látható, ráadásul a képernyő közepe is meglehetősen foltos. A jelenség főként sötét szobában zavaró, nappal csak a bevilágítások látszanak. A fekete mélysége szintén gyenge, többek között a monitor ezért sem ajánlott filmezésre. A panel látószögei közepesek. A vízszintes és függőleges láthatóság is átlagos, a kontrasztcsökkenés még elfogadható, azonban ehhez némi vöröses színtorzulás is társult. A kijelző nem kapott válaszidő gyorsítást, ám enélkül is jól használhatjuk játékra, különösen, hogy bementi késése igen kicsi (így legalább ezen a téren fel tud mutatni valamit a monitor).

Essen néhány szó a képprofilokról és a menürendszerről is. A gyártó monitorának színkezelését a sokszor bizonyított Splendid motorjával kívánta megoldani. Az alapállapotban használatos Standard sémát munkához vagy internetezéshez érdemes választanunk, azonban a gyári profilok mindegyike megváltoztatható, ha az előre beállított értékek nem nyerték volna el tetszésünket. A színmanipuláló profilok közül (Scenery, Game, Night View és Theater) csak utóbbit érdemes elővennünk, ugyanis a többi ezúttal nagyon vérszegénynek bizonyult a panel gyenge színei miatt. A gyárilag kikapcsolt automatikus fényerőszabályzást (ASCR) a profilok mindegyikében külön-külön aktiválnunk kell (mivel ezek egyenként konfigurálhatóak), egyedül a Standard sémában elérhetetlen ez a lehetőség. A profilok teljes mértékben függetlenek egymástól, ráadásul váltogatás közben színhőmérsékleti beállításunk is változatlan marad. Extraként a bőrtónus színét tolhatjuk el a sárga vagy vörös tartományba, mely lehetőség a különleges sémák kiváltsága, így a Standard beállítás esetén ezt is kénytelenek vagyunk nélkülözni.

4. BenQ G2200WT

BenQ G2200WT

Végül a BenQ otthoni és irodai felhasználásra szánt kijelzőjének jól konfigurálható változatát vettük közelebbről szemügyre. A monitor a régi G széria tagjait gyarapítja, és tudásához mérten kedvező vételáron kelleti magát.

Bár fényes felületeknek nyoma sincs, ránézésre a kijelző még ma is megállja helyét. A matt szürke és fekete színezés visszafogott megjelenést kölcsönöz a monitornak, a vékony káva pedig kifejezetten tetszetős készüléket varázsol belőle. A felhasznált műanyagok jó minőségűek, a káva is kellően vastag, ezért a panel döntögetése is hangtalanul történik.

A menüvezérléshez szükséges nyomógombokat a káva alján találjuk. Sajnos ezeket nem könnyű kitapintani, továbbá a segéd piktogramok is alig láthatóak. Kár értük, mert egyébként megfelelően elkülönülnek egymástól és nyomáspontjuk is határozott. A gyorsgombok az automatikus kalibrációt, a fényerő- és kontraszt beállítását, valamint a képprofil váltást hivatottak megkönnyíteni. Menükezelő szoftver nem jár a kijelzőhöz, így a megszokást igénylő gombokkal összességében közepesen voltunk elégedettek. A led fényereje annyira diszkrét, hogy a készenléti és bekapcsolt állapotokat nemigen lehet egymástól megkülönböztetni.

A talp összeszerelésével egyáltalán nem kell foglalkoznunk, ugyanis ezt már a gyárban megtették helyettünk, a kijelzőt a panel elforgatásával azonnal üzembe állíthatjuk. A vaskos állvány remek stabilitással bír, mely részben a nagyméretű talpnak köszönhető. A monitor egyik legnagyobb előnye a széles konfigurálhatósága. A panel megfelelő dönthetősége mellett a porté mód, magasságállítás és forgathatóság is a rendelkezésünkre áll, így a kijelző tökéletesen testreszabható, legyen bármilyen magas az asztalunk. Bár a legtöbb videokártya már driverből képes elforgatni a képernyőt, mégis pozitívumként könyveltünk el, hogy erre a célra egy pivot szoftvert is mellékeltek.

A kijelző hátulját kémlelve tűnhet fel, hogy az állvány leszerelésével a felfüggesztési lyukak is szabaddá válnak, így akár fali állványra is illeszthetjük a készüléket. Továbbá a madzagok rendezettségének érdekében egy beépített kábelkötegelő is a szolgálatunkra áll.

Igaz, hogy a csomaghoz nem jár DVI kábel, azonban a kijelző támogatja a digitális szabványt is, érdemes tehát pótolni a hiányosságot és beszereznünk a nagyjából 2 ezer forintos kelléket. Emellett természetesen a hagyományos D-Sub csatlakozó is megtalálható a kijelzőn. A video bemenetek közös képbeállításokat használnak, ha pedig megszűnik a jel, a monitor kérdezés nélkül vált a másikra.

Képminőség

A kijelző erős napsütéshez csak éppen elegendő fényerővel rendelkezik. Kontrasztja viszont igen jó, a világosabb részletek jól megkülönböztethetőek egymástól, csak a legsötétebb árnyalatoknál látható némi gyengeség. Az alapjában átlagos színhűségen sokat javít a kijelző színkezelő motorja (Senseye) így ezzel használva telt színhasználatról számolhatunk be. A szürke- és színátmeneti gradiensek enyhe darabosságot mutatnak, de szerencsére ez a színjavító profilokkal sem romlik tovább.

A szövegmegjelenítés DVI bemeneten kitűnően éles, D-Sub-on viszont már nem jeleskedik a készülék (ezért fontos megvásárolni a plusz DVI kábelt). Ha az alacsonyabb képméreteket is használni szeretnénk, akkor számolnunk kell némi homályossággal is. Jellemzően az alacsonyabb felbontások a rosszabbak, a natívot leszámítva szövegolvasásra legfeljebb az 1440*900 ajánlott. Ha kénytelenek vagyunk eltérni a 16:10-es képaránytól, akkor csak 4:3 mód áll a rendelkezésünkre. Ez régebbi játékok esetén fordulhat elő, ilyenkor ezek is torzításmentesen jeleníthetők meg, azonban a képarányok közti váltás kézzel történik.

Filmrajongók számára is jó hír, hogy a háttérvilágítás egészen jónak mondható, enyhe bevilágítást csak teljes sötétségben, a képernyő tetején figyelhetünk meg. A fekete mélysége közepes. A kijelző betekintési szögei sajnos csak átlagon aluli láthatóságot biztosítanak. Oldalról és függőlegesen is hamar kontrasztvesztést láthatunk, és emellett sárgás színtorzulás is megfigyelhető. A BenQ monitora viszont jól teljesít játékok alatt. 5ms-os gyorsítás nélküli válaszidejével ugyan elmarad a legjobbaktól, azonban a gyors mozgások így is jól követhetőek, ráadásul bemeneti késése alig érezhető, mely a közvetlen irányításnak kedvez.

A monitor grafikus menüje átlátható, egyszerű felépítésével a könnyű használatot biztosítja számunkra. Ami a színkezelést illeti, a Senseye motor ezúttal is tisztesen helyt állt, az extra színezésnek hála rendkívül hatásos megjelenítést érhetünk el a képprofilokkal. Szövegmegjelenítéshez a Standard és sRGB, minden másra pedig a látványos Movie, Photo és Dynamics módjai ajánlottak. Közülük a Movie bizonyult a leghatásosabbnak, bár mindegyikükkel szép eredmény érhető el. Ezek fényereje és kontrasztja megváltoztatható, de rábízhatjuk magunkat az automatikára is. A dinamikus kontrasztvezérlés csak a három különleges profil használata alatt kapcsolható be, de ezúttal csak egy fokozatban szabályozhatjuk. A kijelző színhőmérsékleti beállításra is lehetőséget ad kékes, pirosas, normál és egyéni profiljaival, de a gyári Normal értéken gyakorlatilag tökéletes, így ezzel problémánk nem akadt. Egyéb extra nem található a menüben.

5. Értékelés

AOC 2217Pwc

A monitor az éles és kontrasztos megjelenítésnek hála igen megnyerő képet tudott felmutatni, ráadásul színhűségével sincs miért szégyenkeznie. Egyedüli kifogásunk, hogy némileg szélesebb betekintési szögeket vártunk a kijelzőtől, azonban egy személynek még így is megfelelő a láthatóság. A képprofilokkal érdemes vigyázni, a kívánt pozitív hatás nemhogy elmaradt, de rontott a képen, ezért inkább ne használjuk őket. Bár külön-külön minden területre találhatunk jobb készüléket, azonban az AOC kijelzője egyszerre volt képes helyt állni mindenhol, ezért munkára, filmekre és játékra egyaránt ajánlott. Tetszett a rendhagyó vezérlés (bár meg kell szokni) és a jó anyagminőség, azonban a stabilitás terén volna még mit javítani. Igaz, a típus már egy kifutó széria tagja, de a jó tapasztalatok kíváncsivá tettek minket, hogy vajon a következő sorozat is hasonlóan jól teljesít-e majd. A dobozban minden szükséges kellék megtalálható, 3 napos pixelhiba garanciát pedig felárért vásárolhatunk. Mindent összevetve a monitor értékelése: 75/100.

Asus VW225D

A teszt alatt olyan érzésünk támadt, hogy az Asus készüléke bár ellátja feladatát, mégsem élmény használni. A közepes látószög és kontrasztérték, az analóg video bemenet, valamint a gyenge színhűség és háttérvilágítás mind a filmezés ellen szólnak, ezért ebből a célból csak ritkán érdemes elővenni a kijelzőt. Bár az anyagminőség és a menü kezelése továbbra is tetszett, súlyos gond, hogy használhatóság szempontjából egyedül a monitor válaszidejével voltunk elégedettek. Azonban a fakó színvilág erre a területre is rányomta bélyegét, ezért a készüléket csak irodába tudjuk ajánlani. A kellékeknél nem hiányzik semmi, bár mindössze egy tápkábelre és egy VGA kábelre lehet szükségünk. A 3 napos pixelhiba garancia opció formájában sem vásárolható meg, ezzel együtt a monitor értékelése: 48/100.

BenQ G2200WT

Ami a képminőséget illeti a BenQ monitora egy középhuszár. Ha a képprofilokkal együtt használjuk a kijelzőt, viszonylag telt színvilággal gazdagodunk, ráadásul háttérvilágítása is dicséretet érdemel. Azonban a látószögek gyengesége sokat ront az összképen, ezért filmezésre csak egy személynek ajánljuk a monitort. Játékok alatt már jobban szerepelt, válaszidejének hála jó társunk lehet. A kijelző legnagyobb erénye az állvány széles konfigurálhatósága, emellett falra is felszerelhetjük. A dobozból hiányoltuk a DVI kábelt, mely plusz költséget jelent számunkra, a 3 napos pixelhiba garanciát pedig mellőznünk kell. A monitor értékelése: 62/100.

                                  

A teszttermékekért köszönet a Mercury Kft-nek, Cédrus Számítástechnikai Kft-nek és a Ramiris Kft-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward