Középkategóriás hardver is elég a Continuumnak

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy pontosan milyen feltételei vannak a Continuum funkciónak. Meglepetésre nem szükséges hozzá csúcsvas.

Középkategóriás hardver is elég a Continuumnak

A Windows 10 legnagyobb dobása mobilon egyértelműen a Continuum. Az okostelefonok asztali számítógéppé alakítása hosszú évek óta foglalkoztatja a felhasználókat és a fejlesztőket is, láthattunk már ilyen funkciót korábban az Ubuntu Touch esetében, a Microsoft Continuuma viszont már elérhető közelségben van bárki számára.

A Continuumnak felsőkategóriás hardver kell, legalábbis mostanáig ebben a hitben tartotta az érdeklődőket a Microsoft. A redmondi alakulat viszont most előrukkolt a remek szolgáltatás hardverszükségletével, és azt kell mondanunk, hogy meglepő, amit mondtak. Kiderült ugyanis, hogy már egy középkategóriás vonásokkal rendelkező okostelefon is elegendő lehet a Continuumban rejlő lehetőségek kiaknázásához.

A közzétett hardveres leírás alapján a szolgáltatás mozgásba lendítéséhez nem kell Snapdragon 808 szériás központi chip, elég egy sokkal mezeibb, Snapdragon 617 termékcsaládba tartozó megoldás is. Az egyetlen ilyen lapka a Qualcomm MSM8952, ami a big.LITTLE architektúrára épül négy-négy Cortex-A53 processzormaggal, valamint egy Adreno 405 integrált grafikus vezérlővel – az órajele legfeljebb 1,5 GHz-ig mehet el, és ez is csak a teljesítményre hangolt kvartettre értendő, a többiek megragadnak 1,2 GHz-en. Mire van még szükség ezen felül? Az okostelefonnak minimum egy 720p-s felbontású megjelenítővel kell rendelkeznie. A Continuumnak legalább 2 GB-nyi rendszermemória kell, hogy minden flottul menjen, a háttértár kapacitását figyelembe véve pedig 16 GB-nál lett meghúzva az alsó határ. Feltétele még a Continuumnak a 802.11n Wi-Fi szabvány támogatása Miracasttal megfűszerezve, valamit a Bluetooth 4.0 modul megléte, és végül a Micro-USB 2.0 csatlakozónak tudnia kell az USB Dual Role-t.

A Microsoft a minimum mellett a prémium ajánlott hardverre is kitért, ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor komolyabb fennakadás már biztosan nem lesz a különleges rendszer működése közben. A központi chipről nem esik szó itt. Ennek az oka nem ismert, de talán csak nem akarta kiemelni a Microsoft a Snapdragon 810-et, mert az rossz hatással lett volna a Lumia 950 megítélésére a Lumia 950 XL-lel szemben, de az sem elképzelhetetlen, hogy később ide a Snapdragon 820-at – vagy talán annak a várható utódját – „vési majd be” a Microsoft. A RAM tekintetében már legalább 3 GB szükségeltetik, a tárhelynél pedig elvárás, hogy legyen bővítési lehetőség is, alapból vélhetően itt is „csak” 16 GB szükségeltetik. A nagyobb sávszélességű és stabilabb internetkapcsolat érdekében itt már kétsávos, 802.11ac szabványnak megfelelő WLAN szükségeltetik 2x2-es antennával, a készülék oldalán pedig C-típusú USB 3.0 aljzatnak kell szerephez jutnia. A prémium ajánlásnak érdekes módon része egy olyan pont is, hogy Dual SIM támogatás; ennek a szükségességét nem tudjuk mire vélni, és a Microsoft sem tért ki rá.

Eddig három olyan okostelefonról számolhattunk be, ami támogatja a Windows 10 Continuum funkcióját, a kedvező hardveres feltételeknek hála pedig már egy negyedikről is tudomást szereztünk. A NuAns Neo néven leleplezett készülék jobbára a minimális feltételekre támaszkodik, és Las Vegasban, a CES során hullott le róla a lepel.

Ez az okostelefon egy 5 hüvelykes, 1280 x 720 képpontos felbontású megjelenítővel lett ellátva. A Neo két kamerája 5 és 13 megapixeles fényképek megörökítésére alkalmas (F/2.4 és F/2.0 rekeszértékekkel dolgoznak), ha pedig videózásra kerülne a sor, Full HD támogatással szolgál a mobil. A belsejét egy Qualcomm MSM8952 (Snapdragon 617) lapka bérelte ki, a nyolcmagos megoldás mellé 2 GB-nyi rendszermemória, továbbá 16 GB tárhely társult – ez utóbbi microSD kártyával bővíthető is. Van a Neóban négyes kategóriájú 4G LTE hálózati modem, valamint a 802.11ac-s Wi-Fi is része a „csomagnak”. Ez a masina már C-típusú USB-t vonultat fel, a burkolata alatt pedig egy meglehetősen erőteljes, 3350 mAh-s telep lapul, ami egészen biztos, hogy átlagon felüli üzemidőről fog gondoskodni. Egy japán okostelefonról van szó, így az lenne a meglepő, ha nem hordozna magán semmilyen különlegességet. A készülék összesen 64 különböző ruhával lesz elérhető, ez annak köszönhető, hogy a hátlapját két részletben lehet cserélni, és nyolc különböző anyagú és színű alternatívával lehet sakkozni.

Azt egyébként látatlanban nem jelentenénk ki, hogy tényleg érdemes is a minimum feltételek teljesülése mellett a Continuum futtatásával próbálkozni (biztosan megy, de a felhasználói élmény illúzióromboló lehet), ugyanis az eddig beszámolók szerint még a Snapdragon 808-at használó Lumia 950 esetében is akadnak olyan pillanatok, mikor érezhetően lassú a rendszer működése. Reméljük persze a legjobbakat, és talán hamarosan már a Snapdragon 617 mellett szerzett felhasználói tapasztalatokról is hallani fogunk. Nem lennénk egyébként meglepve, ha a minimum konfiguráció leírása éppen illene a jövőben bemutatkozó Lumia 850-re, ennél alacsonyabb árszegmensbe azonban aligha hozza el ezt a képességet a Microsoft, szóval a Lumia 750 valószínűleg már nem felel majd meg a Continuumnak, a Lumia 650 esetében pedig egészen biztos, hogy le kell erről mondani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward