Középkategóriába illő strapatelefon a Caterpillartől

Az új B15Q friss Androiddal és kellően erős belsővel kerül a boltok polcaira, de meg is lesz az ára a kemény külsőnek.

Középkategóriába illő strapatelefon a Caterpillartől

A Caterpillar neve egyre sűrűbben bukkan fel az okostelefonok körében. Bár a vállalat fő profilját továbbra is azok a munkagépek alkotják, amik a nagyobb építkezéseken vonulnak fel, vélhetően a mobilos részlegük is egyre jövedelmezőbb tud lenni. Ezúttal már kívül és belül is egy egészen korrekt okostelefonnal állunk szemben, ami valójában nem teljesen új a kínálatban.

A B15Q egyértelműen a Cat B15-öt fogja idővel leváltani, és itt már sokkal kevesebb a kompromisszum, mint a 2013-as gépezet esetében. A modellfrissítést követően jobban optimalizált és erősebb lett a szerkezet, így összességében sokkal komolyabb élményt nyújthat használat közben. Az első és legfrontosabb változtatás, hogy a B15Q belsejében már egy négymagos chip húzta meg magát a korábbi kétmagos helyett. A szóban forgó lapka a MediaTek kínálatából érkezik és az MT6582M névre hallgat. Ez a lapka 1,3 GHz-es órajelen ügyködő Cortex-A7 processzormagok kvartettjét állítja csatasorba, a grafikus feladatokért pedig egy Mali-400 MP2 felel benne. Izmosabb lapka mellé elkél a nagyobb rendszermemória is, ennek megfelelően ezt is megduplázták a fejlesztés során, így már 1 GB áll az Android rendelkezésére, ami elegendő néhány alkalmazás szimultán futtatására. A háttértár kapacitása akárcsak a tavalyi modellnél, ennél is 4GB-os lett, vagyis ilyen tekintetben a B15Q tulajdonosoknak is maguknak kell gondoskodniuk a megfelelő méretű tárhelyről – ezt egy microSD kártya segítségével (max. 32 GB) lehet kivitelezni. A telefon másik fontos újítása az, hogy immáron az Android 4.4 van rajta jelen. A jobbára alap KitKat rendszer pillanatnyilag a legfrissebb a Google kínálatában.

Ez az eszköz is megfelel a MIL-STD-810G és az IP67 előírásoknak. Ez annyit tesz, hogy egészen zord terepviszonyok mellett is ellenállónak fog bizonyulni; bírja a szélsőséges légnyomást, -20 és 55 fok között képes megbízhatóan működni, az erős rezgést is ignorálja, az apró porszemek egyáltalán nem képesek a burkolata alá férkőzni, a víz pedig csak nagyobb nyomás mellett tehet benne kárt – búvárkodás előtt érdemes otthon hagyni, de minden mást bírni fog. A ház leggyengébb pontja továbbra is a megjelenítő, de ennek is gondoskodtak a védelméről egy a Corningtól származó Gorilla Glass 2 üveggel. A panel egyébként 4 hüvelykes átlójú, a felbontása pedig 800 x 480 pixeles. Érdekesség, hogy a megfelelő kezelhetőség érdekében olyan érintésérzékelő réteggel vértezték fel a telefont, ami nedves ujjakkal is gördülékenyen használható marad.

Két kamerával látták el a B15Q-t, előre egy VGA egység tekint, hátra pedig egy 5 megapixeles került, ami 720p-s videókat lesz képes megörökíteni az utókor számára. Ez utóbbi mellé társul LED-es villanó is, ami zseblámpaként is jó szolgálatot tehet rossz munkakörülmények között. A kapcsolati képességei között van 3G HSDPA+ modem (21/5,76 Mbps le- és feltöltési sebesség), Bluetooth 4.0 modul, 802.11 b/g/n Wi-Fi és A-GPS vevő is. Az eszközház fizikai jellemzőiből azonnal láthatják majd az érdeklődők, hogy ez bizony nem egy hétköznapi mobil, 125 x 69,5 x 14,95 milliméteres vonalakkal határolható körül, a tömege pedig 170 gramm a rengeteg fémnek és guminak köszönhetően. Az üzemidő felelőse egy 2000 mAh-s akkumulátor, ami elég kellemes produktumra lehet képes; a gyári adat szerint egy töltést követően 16 órányi telefonálásra nyílik vele lehetőség.

A Caterpillar B15Q mellett még forgalomban maradhat a B15 is, ez a termék ugyanis magasabb árért áll rajthoz. A nyár folyamán debütáló szerkezetért 400 eurót kell majd kicsengetni, míg a 2013-as variánshoz már 230 euró körül hozzá lehet jutni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward