Közeleg a fényes jövő

Két hasznos újításról is beszámolhatunk a hatékony és energiatakarékos világítási megoldások terén: egyrészt a Cambridge-i Egyetem kutatói munkásságának köszönhető LED-alapú előrelépésről, másrészt pedig a Panasonic fényérzékeny fényerősség-szabályozójáról. Külön-külön is remek dolgok ezek, de ha egyesíteni lehetne őket, az kétségkívül mindennél hatásosabb lenne.

Közeleg a fényes jövő

Két hasznos újításról is beszámolhatunk a hatékony és energiatakarékos világítási megoldások terén: egyrészt a Cambridge-i Egyetem kutatói munkásságának köszönhető egy LED-alapú előrelépésről, másrészt pedig a Panasonic fényérzékeny fényerősség-szabályozójáról. Külön-külön is remek dolgok ezek, de ha egyesítik őket a jövőben, az kétségkívül mindennél hatásosabb lesz.

No de haladjunk sorjában: az újszerű LED-es izzó legfőbb jellemzője, hogy $3-ba kerül darabja, viszont a hagyományos égőknél 12x, az alacsony fogyasztásúaknál pedig 3x hatékonyabb. Bekapcsolást követően azonnal teljes fényében tündököl, a várható élettartama pedig 100.000 óra, vagyis 4166 nap, vagyis 11 év, ami valóban szép értéknek mondható.

Ami pedig a fogyasztását illeti, bármely adott háztartás villanyszámláját a háromnegyedére csökkentheti, ha az összes izzót ilyenre cserélik a házban - ha pedig globálisan is minden izzót ilyenre cserélnének, úgy 5-től akár 20%-ig terjedő világszintű energiafogyasztás-csökkenést is lehetségesnek tartanak.

Maximálisan környezetbarátak is az új izzók, mivel semmiféle mérgező anyagot sem használnak az előállításához, csak gallium-nitridet. Ennek az előállítás mindeddig igen drága volt, miután zafírostyákon kellett növeszteni őket, ami így $28-ra emelte az izzók darabonkénti árát, ám a kutatóknak most sikerült szilíciumostyákkal is megoldaniuk a növesztést, ami így máris lehozta az árakat a már említett $3-ra.

És hogy ezek az izzók mikor kerülhetnek forgalomba? Már akár két éven belül is, miután a prototípusok gyártása már folyamatban is van.

Ami pedig a Panasonic "Auto-eco Light-control Twin Pa"-ját illeti, azt egy fényérzékelővel (ami kb. 3 méter átmérőjű körön belül figyeli a fényviszonyokat), valamint egy mikroprocesszorral szerelték fel, amely az érzékelő adataiból folyamatosan, másodpercről másodpercre pontosan kiszámítja, hogy mennyi fény is kell még a környezetbe a rendes látási viszonyokhoz (amelynek kívánt mértéke természetesen állítható is), és gondoskodik róla, hogy a lámpa valóban pontosan ennyit is bocsásson ki, és semmivel se többet.

Ez a lámpa ugyan nem LED-eket használ, hanem fluoreszcens, 89 vagy 74 wattos izzókat (és ennek megfelelően kerül $387 vagy $354-ba), de a hatékony alkalmazkodó-takarékoskodó technikájának köszönhetően a gyártó állítása szerint még így is 60%-os fogyasztáscsökkenést eredményezett - ami megint csak egy nagyon szép érték.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward