Kormányok az asztalon! II.

Kormányos cikkünk folytatásaként olvasói kérésre választottunk a mérsékeltebb és a belépő árú készülékek közül. Meglátjuk van-e élet a megfizethető árkategóriában is...

Kormányok az asztalon! II.

1. Bevezető

Kormányos cikkünk folytatásaként olvasói kérésre választottunk a mérsékeltebb és a belépő árú készülékek közül. Nagyobb választék híján jelen esetben mindkét versenyző a Logitech műhelyéből érkezett, melyről általában pozitív visszajelzések szoktak születni, mi viszont kíváncsiak voltunk, hogy az olcsóbb árkategóriában is képes-e megállni helyét a gyártó. Ennek megfelelően nagyjából a MOMO árának feléért és negyedéért kerestünk kormányokat.

A jelentősebb különbségek a következő táblázatban láthatók:

2. Logitech Formula Force EX - Áttekintés

A jól megtervezett csomagolástól megszabadulva egy telepítési útmutatóra és egy áramátalakító adapterre találtunk - miután kiemeltük a kormányt és a pedálokat. Nem is gondoltuk volna, hogy a kormányon kívül még bármi elfér ebben a korántsem nagynak nevezhető pakkban. A hozzáadott CD-n a gyártó honlapjáról is letölthető Gaming Software található a bónusz csomagban mellékelt shareware játékokkal együtt, melyek továbbra is csak korlátozottan alkalmasak a játékeszköz kipróbálására.

A felszerelést két rögzítő elemmel tudtuk megoldani, satuhoz hasonlító technikája némi csavarozás után stabilan rögzítette a kormányt, így panaszra nem lehetett okunk. A talpazat a gumikorongoknak hála szintén nagyon stabil volt parkettán és szőnyegen egyaránt. A csatlakoztatása egy 7 tűs dugóval szorulásmentesen történt, emellett szükség volt az adapter csatlakoztatására is, az erő effektekhez ugyanis az USB kapu képességei kevésnek bizonyultak önmagukban. A driver és a hozzáadott profilkezelő alkalmazás telepítése után kipróbálhattuk a játékvezérlő működőképességét, melyben az erőhatások demonstrálása is magában foglaltatott. A kalibráció lehetősége mellett (melyet szükségtelen volt elvégeznünk) a pedálok típusának kiválasztására is módunk volt, melyet az NFS: Carbon tesztje során igénybe is vettünk. Az erőhatások tételekre bontott beállítása pedig lehetőséget adott a középre húzó erő mértékének kiválasztására is, mely sokszor tett jó szolgálatot nekünk.

A kormányon 12 gomb és egy 8 irányú nézőpont vezérlő található, előbbi magában foglalja a sebességváltó gombokat is melyek a kormány mögött helyezkednek el. Ezek közepesen hangosak és talán nagyobb felületet is kaphattak volna, mert önfeledt játék közben előfordult, hogy nyújtózkodni kellett utánuk. Az erővisszacsatolás kikapcsolása egy-egy típusnál megtalálható opció, jelen esetben viszont kénytelenek leszünk beérni a szoftveres letiltással (ha élni szeretnénk egyáltalán vele), ugyanis dedikált gombot nem kapott a kormány. A középpont alatt elhelyezkedő alsó 4 gombot csak ritkán használt funkciókra érdemes beprogramozni, ezek nem voltak könnyen elérhetőek. Ha viszont szükségünk van némi tartalékra, még jól jöhetnek.

3. Logitech Formula Force EX - Használat

A bőrhatású gumibevonat betétek nemcsak jó küllemmel, de kényelmes fogással is megajándékozták a kormánykereket. Hátulról viszont esztétikai szempontból ront a helyzeten, hogy kilátszanak a csavarok helyei. Elöl ilyen gond nincs, a kormány közepén látható fémhatású betét és fényes csavarok jelen esetben emelik a hangulatot. A kormánykerék alsó és felső műanyag felületei viszont csúszósak, tapadásuk minimális. Néha jó lett volna ezeken a részeken is megkapaszkodni, így ez kellemetlenségként ért bennünket.

A pedálok kisebbre és valamelyest gyengébb minőségűre sikerültek a MOMO-énál, ennek ellenére még mindig jól használhatóak voltak, lenyomásuk közben érezhető különbséget fedeztünk fel a gáz és fék ellentartásai között. A gáz teljes benyomásánál kellemetlen csattogó hangra lettünk figyelmesek, ezt leszámítva halk működés jellemezte ezeket.

Az áramellátás visszajelzéseként egy halványzöld LED tájékoztat minket, ilyenkor elérhető az összes erővisszacsatolásos effekt, mely a középrehúzó erőt is magában foglalja. A készülék erőtartaléka szintén gyengébbnek bizonyult a MOMO-énál, bár ez nekünk egyáltalán nem jelentett gondot, ugyanis a komfortos használat érdekében jelen esetben is csökkentenünk kellett az erősség mértékén. A megfelelő beállítások után szépen bizonyította használhatóságát a játékeszköz, reakcióidejével sem akadt problémánk. Egyedül a jobb oldalon mellőzött sebességváltó kart hiányoltuk róla, bár, ha a kormány mögötti sebességváltó gombok tökéletesen elérhetőek lettek volna, nem hiányozna nekünk sem ez a kellék.

[bold]Ítélet:

[/bold]

Összességében elégedettséggel töltött el minket a játékvezérlő használata. A MOMO-hoz hasonlítva kicsit gyengébb anyagminőséggel és a kormánynál enyhe lötyögéssel találkoztunk, ezt leszámítva egy precíz, stabil és kényelmes kormányt ismertünk meg a Formula Force EX személyében. Hab a tortán, hogy ilyen vételár mellett (13.992 Ft) profilkezelő alkalmazást is kapunk, így az ítelét nem lehet más, mint: ajánlott vétel.

4. Logitech Vibration Feedback Wheel - Áttekintés

Következő tesztalanyunk az előzőnél is költségkímélőbb megoldást kínál a belépő kategóriában.

Az apró doboz ezúttal sem véletlenül kapta ezt a méretet, a csomagolást kibontva egy normál méretű kormánnyal találkoztunk, pedáljai viszont hihetetlenül kicsire sikerültek. A mellékelt összeszerelési és telepítési útmutató mellett egy alkalmazás CD-vel is gazdagabbak lettünk. Ez utóbbi a gyártó már jól ismert Gaming Software-ét és próba játékait tartalmazta, itt semmilyen különbséget nem fedeztünk fel a Force EX CD-jéhez képest. Áramátalakító adaptert furcsa módon nem találtunk a csomagban. Nem tévedés, ugyanis a kormány kisteljesítményű motorja megelégszik az USB által nyújtott 5V-os feszültséggel, mely egyelőre nem túl bizalomgerjesztő.

Helyette 3 darab tappancsot mellékelt a gyártó, melyeket a kormányház kiszélesítése után annak aljába dugva, majd elforgatva segítségükkel egy erőteljes nyomás kíséretében az asztalhoz rögzítettük a készüléket – elégedettségünkre kevés okot adva ezzel. Habár nemcsak üveg, hanem fa felületre is tapadtak a korongok, mégis nagy kilengést engedtek a stabilitás próbája során, kérdés, hogy a továbbiakban ellenállnak-e majd a heves kormánymozdulatoknak.

Az USB-s csatlakoztatás után a drivert feltelepítve a képességek próbáján kívül mindössze a force feedback erejét és a pedálok típusát tudtuk kiválasztani. A középrehúzó erő mértéke fix, ugyanis ezt nem a motor, hanem egy rugó ereje szabályozza.

5. Logitech Vibration Feedback Wheel - Használat

A kormány közepén látható díszcsavarok, műanyag felület és az egyszínű fekete kormánykerék kissé egyhangú látványt nyújt. A készülék kapható kék változatban is, hozzánk a piros jutott el. Sportos megjelenését számozott gombjai erősítik, melyből a kormány 10-et kapott, közülük 2 a sebességváltóé. Utóbbiakat leszámítva mindegyiket puha és halk lenyomás jellemzi, amit a nézőpont vezérlő sem cáfolt meg, a sebességváltóé viszont hangosabbnak bizonyult. Saját gombot kapott a vibrációs funkció, melyet akár játék alatt is deaktiválhatunk, állapotát egy piros lámpa jelzi.

A kormánykerék semmilyen tapadó felülettel nem lett ellátva, mindössze a csúszós műanyag enyhén érdesített felülete nyújthat némi könnyebbséget a jó fogás érdekében. Formája viszont kezünkre esett, jelen esetben a sebességváltó gombjai is kényelmesen elérhetőek voltak a használat során. A csavarok itt is kilátszottak hátul, de valószínűleg ritkán fogjuk ebből az irányból nézni a játékvezérlőt, ezért nem rójuk fel hibának.

A pedálok nagy előnye, hogy használt közben igen kevés helyet foglaltak el, emellett használhatóságuk sem szenvedett csorbát emiatt. Talpa gumi felületet kapott az elmozdulás megakadályozása érdekben, ennek megfelelően parkettán és szőnyegen sem mozdult el, kivéve, ha célunk éppen ez volt. A pedálok ránézésre viszont olcsó hatást keltenek, melyeket a lenyomásukkor hallható erőteljes rugóhangok sem cáfoltak meg. Ennek ellenére mégis precíz technikával és azonnali reakcióval találkoztunk, mely nemcsak a pedálokra, hanem a kormányra is vonatkozik. Egyetlen komoly problémánk akadt a játékok alatt, ami a stabilitásnál okozott nehézséget. A kormányház tappancsai egy idő után felmondták a szolgálatot, ezért állandóan újrarögzítésre volt szükség. Rendeltetésszerű tapadás esetén sem lehettünk felhőtlenül boldogok, mivel a tappancsok csak laza rögzítést értek el. Ennek megfelelően nagy holt teret engedtek a vízszintes és függőleges mozdulatoknál is, ami szintén nem használt a játékélmény fokozásának.

Az erővisszacsatolás nélküli kormányokhoz hasonlatosan a középre húzás feladatát nem a motor látja el, hanem egy rugó végzi. Ez a játék során kanyarodáskor jobb szolgálatot tett, mintha műterheléssel oldották volna meg, viszont visszarántáskor a FF-es változat bizonyult jobbnak. Ezért azt kell mondanunk, egyik technológia sem tökéletes, mindenesetre kissé furcsa volt ez a felemás megoldás, ezért mi inkább a teljes force feedback-es változat mellett tesszük le voksunkat. Az erő effektek szintén nem kápráztattak el minket erejükkel, de lényegesen jobb élményben volt részünk, mintha FF nélkül játszottunk volna, tehát bátran állítjuk, hogy a kis motor is képes volt növelni az autóverseny eredeti hangulatának visszaadását.

Ítélet:

Az összbenyomásunk a készülékről vegyes. Tény, hogy egy félig erővisszacsatolásos kormányt vihetünk haza, melyhez nézőpont vezérlőt, hátsó sebességváltókat és egy viszonylag jól használható pedálsort is kapunk, de a kivitelezés néhol gyengére sikerült. A kormány súlyos instabilitását és lötyögését nem tudjuk megbocsátani, de kedvező ára (9.120 Ft) viszont sokat nyom a latban. Ezért aki ennél nagyobb összeget nem szán kormányra, hazaviheti, mert nem fog csalódni a készülékben.

6. Öszefoglalás

Logitech Formula Force EX

Pro:

•    jó szoftveres támogatás

•    jó kormány stabilitás

•    stabil talp a pedálokhoz

•    gyors reakció

•    megfelelő force feedback effektek

Kontra:

•    enyhén lötyög a kormány

Logitech Formula Vibration Feedback Wheel

Pro:

•    jó szoftveres támogatás

•    többnyire halk kormány gombok

•    stabil talp a pedálokhoz

•    kis hely a pedáloknak

•    gyors reakció

Kontra:

•    gyenge stabilitás a kormánynál

•    lötyög a kormány

•    hangos pedálok

•    gyenge force feedback effektek

Összefoglalás:

A Logitech kifejezetten alacsony árú szegmenséből válogatva arra jutottunk, van élet azok számára is, akik nem szánnak akkora összeget kormányra, mint amennyibe a MOMO is kerül. A Formula Force EX egy jó ár/érték arányú készülék, ami nyugodt szívvel ajánlható. A Formula Vibration Feedback Wheel viszont sajnos csak kényszermegoldásként jöhet szóba, bár kedvező ára miatt szinte bárki számára elérhető darab lehet.

A teszttermékeket az Expert Computer Kft.-től kaptuk, köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward