Körbeszaglásszák az IBM-et

Körbeszaglásszák az IBM-et

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma elkezdte tanulmányozni azt a dokumentumot, amelyben egy szakmai szervezet, a Computer and Communications Industry Association (CCIA) összefoglalta számos vállalat kifogásait az IBM viselkedésével kapcsolatban az úgynevezett mainframe számítógépek piacán. A cégek szerint a kék óriás visszaél azzal, hogy az ilyen gépek operációs rendszerének monopol szállítója.

A CCIA közlése szerint fel akarja hívni a tárca figyelmét a jelenségre, az érintett vállalatok pedig nyilván abban bíznak, hogy vizsgálat indul az ügyben. A panaszosok között van a Google, a eBay, a Microsoft és az Oracle is, illetve olyan kisebb vállalatok, mint a floridai T3 Technologies Inc., amely gyárt mainframe komputereket. Ez a cég már az EU és az USA versenyhatóságainál is feljelentette versenytársát, de az utóbbi ügyet például az ügyészség már ejtette.

A mainframe számítógépek uralták a számítástechnikai rendszerek piacát a PC-k és a szerverek megjelenése előtt, mára azonban erősen visszaszorultak, és csak a legnehezebb, legbonyolultabb feladatok megoldására használják ezeket. Az IDC informatikai piackutató szerint az 500 ezer dollárnál drágább komputerek piacának értéke évente 8,5 milliárd dollár, ami nagyjából ötöde a high-end szerverek összeladásának.

Az IBM azzal érvel, hogy a mainframe-ek alapprogramjának fejlesztésére óriási összegeket költött, ezért joggal védi ezekkel kapcsolatos szabadalmi jogait. Más szakértők szerint a mianframe-piac minden komoly résztvevője egy évtizede kimúlt, csak az IBM maradt talpon, ezért nincs nagyobb monopóliuma, mint évekkel ezelőtt volt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward