Shop menü

KONZOLGYŰJTEMÉNYEM KASTÉLYRA CSERÉLNÉM

Ötven év konzoltermése lett eladó egy francia gyűjtőtől. Különböző színekben, az összes kiadás - a speciálisak is, az összes országban megjelent változat, köztük beszerezhetetlen darabok melyeket csak versenyen lehetett megnyerni.
HaverLaci
HaverLaci
Konzolgyűjteményem kastélyra cserélném

Megszokhattuk, hogy időről-időre felbukkannak kiugróan magas áron elkelt retró számtech kütyük, például tavaly egy Apple-1 másfél millió dollárért, egy Commodore 65-ből pedig 2017 novemberében közel 200 ezer USA dollárnak megfelelő euroért kelt el egy példány (persze akkor az EUR-USD árfolyam nem úgy nézett ki, mint most, 81 ezer euro lett a vége).

E gyűjtő a '90-es években kezdte a gyűjtést, amikor az online piac nem igazán létezett, de az is igaz, hogy az árak sem voltak túl magasak. Elmondása szerint kétszer is eladta: egyszer az egyetem miatt, később pedig egy cégalapítás volt az ok, de 2000-ben újrakezdte a gyűjtést. A lendület tíz évig tartott, a 2010-es állapot ebben a videóban látható, de a gyűjtemény egyéb tagjai is megtekinthetőek a felhasználó többi videójában. Később ismét eladott a kollekciójából a párizsi Drouot aukciósházon keresztül, de egy 2018-as tokiói úton aztán visszaesett és mindent visszavásárolt, megint gyűjteni kezdett.

Ez a kb. 2250 példányos gyűjtemény vásárolható meg most az Ebay.fr oldalon 984 ezer euroért. 440 euróra jön ki a konzolok darabja, és szinte biztos, hogy sok példány ettől jóval többet ér - ha csak ezt a másik, szintén eBay-en árult 50 ezer eurós, dobozos DMG-01-et nézzük -, és jópár olyan is akad mely mára beszerezhetetlen. Például a Rearden Steel, vagy ez a Disney Channel kék Nintendo Game Boy Advance, melyből becslések szerint 50 és 100 darab között készült:

Az is valószínűnek látszik, hogy egy vérbeli gyűjtő, akinél rendelkezésre áll ekkora összeg, már rendelkezik az eladó gyűjtemény nagy részével. Az aukcióban listát is találhatunk, az eBay korlátai miatt sajnos nem teljeset, csak Nintendo példányokat. A konzolok egyes változataival kapcsolatban az interneten több helyen is tájékozódhatunk, egy jól összeszedett oldal például a consolevariations.com

Esetleg egy új befektető, vagy gyűjtői összefogás, netán egy múzeum lesz a vásárló? Nem kizárt, hogy egy új helyiség kialakítására lesz szükség a tároláshoz.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére