Konténerben futnak a Linux alkalmazások Chrome OS alatt

Az új funkció segítségével virtuális gépen belül futhatnak a Linux alkalmazások, legyen szó felhasználói kezelőfelülettel, vagy éppen parancssorral rendelkező programokról.

Konténerben futnak a Linux alkalmazások Chrome OS alatt

A Google Chrome OS nagy népszerűségnek örvend a tengerentúlon, ahol jellemzően költséghatékony eszközökön használják az erősen webközpontú operációs rendszert, ami az elmúlt hónapok és évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre több dologra fogható be. Nagy lökést adott a szoftvernek az Android alkalmazások futtatásának lehetősége, de a klasszikus asztali operációs rendszerekhez képest még így is maradt bőven hiányérzet, hiszen a natív Linux alkalmazások futtatására eddig nem volt mód.

Galéria megnyitásaEz most szerencsére megváltozik, ugyanis a Google hivatalosan is bejelentette, megérkezett a korábban már pedzegetett támogatás a Linux alkalmazások konténeren belül történő futtatásához – az újítást elsőként a Google felsőkategóriás noteszgépe, a Pixelbook élvezheti. A konténeres futtatás alatt gyakorlatilag virtuális gépen történő futtatást kell érteni, amelynek alapját a Debian Stretch adja, vagyis a konténerben futó szoftverek némileg lassabbak lehetnek. A Google szerint a felhasználói kezelőfelülettel rendelkező alkalmazásokat éppúgy kezeli az újítást, mint parancssoros társaikat. Az egész konténeres rendszert kifejezetten a Chromebookokhoz tervezték, így a kód optimalizálva, az aktuális lehetőségekre és igényekre szabva érkezik. A Linux alkalmazások egyszerűen, ikonra kattintva indulnak, ablakuk szabadon méretezhető és mozgatható, valamint közvetlenül belőlük is meg lehet nyitni fájlokat, így minden rendelkezésre áll, amire szükség lehet.

Az első olyan fejlesztőeszköz, ami megkapja a konténeres mód támogatását, nem más, mint az Android Studio – ennek a fejlesztőkörnyezetnek egyébként már készül a speciális, kifejezetten Chrome OS-re szabott kiadása is. Persze Linux alapú alkalmazások futtatására eddig is volt lehetőség, hiszen vannak erre különböző szoftveres eszközök, mint például a Crouton. Futtatásukhoz viszont ki kellett kapcsolni a Chrome OS néhány biztonsági szolgáltatását, ami egyes esetekben nem tűnt túl jó opciónak, plusz a Croutonon belül futó alkalmazások Chrome OS-be történő integrációja sem volt valami tökéletes. Az sajnos egyelőre nem derült ki, hogy a hivatalos Linux konténer funkció használatához szükség van-e bizonyos biztonsági szolgáltatások kikapcsolására, illetve a fejlesztői mód bekapcsolására, erről ugyanis nem tett említést a Google közleménye. Egyelőre az sem világos, hogy az új funkció az ARM alapú Chromebookok esetében is elérhetővé válik-e a későbbiekben.

Az viszont biztos, hogy a Linux konténer támogatással rendelkező Chrome OS bemutató kiadás már ma elérhetővé válik a Pixelbook tulajdonosok számára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward