Shop menü

KOMPLETT ENERGETIKAI ÜZLETÁGAT INDÍT A GENERAL MOTORS

A vállalt beszáll az akkumulátor bizniszbe, foglalkozni fog napelemekkel, töltési rendszerek fejlesztésével, hálózatok kiépítésével, és ezekhez különböző szoftveres fejlesztésekkel is készül.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Komplett energetikai üzletágat indít a General Motors

A General Motors szeretne az elektromos autók terén kiemelkedő piaci szereplővé válni, az elmúlt hónapokban már többször is kiemelte, hogy a teljesen elektromos jövőben hisz. Szeretné megmutatni az elkötelezettségét, és egyebek mellett ennek a keretében jelentette most be a GM Energy létrejöttét is.

A GM Energy a vállalat villamos energiával kapcsolatos új részlegét takarja, ami lényegében szinte mindenre kiterjed, ami villannyal és megújuló energiákkal kapcsolatos. Olyan tevékenységeket szeretne a General Motors folytatni, mint az akkumulátorok forgalmazás és fejlesztése, a töltéssel kapcsolatos kiegészítők gyártása és eladása, valamint például napelemes panelek szállítása. A GM házon belül kívánja fejleszteni a saját termékeinek üzemeltetéséhez, távfelügyeletéhez szükséges szoftvereket is, amiket a vásárlóinak biztosítana, legyen szó lakossági vagy üzleti partnerekről.

Galéria megnyitása

Nem titok, hogy a GM Energy egyértelműan a Tesla ellen irányul. Hiszen a Tesla amellett, hogy az elektromos autókkal árasztja el a világot, biztosít otthoni akkumulátor telepeket, segít kiépíteni töltőhálózatokat. A Powerwall sikeres, és már több változata is van, és ott van még a cégnek a napelemes szekció a SolarCity korábbi felvásárlásából eredően, olyan termékekkel, mint a Solar Roof. A GM Energy pedig szinte teljes egészében ugyanezeket a területet fogja lefedni.

Galéria megnyitása

120-150 milliárd dolláros piacról beszélt a GM a bejelentésében, számításaik szerint ekkora pénz forog majd a jövőben az energiatermelő és energiatároló megoldások gyártásában és forgalmazásában. A vállalatnak célja, hogy ne csak az elektromos hajtású járműveiket vásárolják meg az emberek, hanem azokhoz a körítést is. Az általuk nyújtott termékeket vegyék használatba, ha az otthonukat korszerűsíteni szeretnék energetikai szempontból.

Travis Hester, a GM EV részlegének ura elmondta, hogy a Tesla az idei második negyedévben ez energia üzletágból 866 millió dollár bevételre tett szert, és ez folyamatosan felfelé ível. Hamarosan már milliárdos összeget tehet zsebre negyedévente az akkumulátorok, töltők, napelemek és más kiegészítők, szolgáltatások révén.

Galéria megnyitása

A GM Energy három főbb részleget foglal majd magában. Az Ultium Home fogja majd össze azokat a dolgokat, amiket lakossági értékesítésre kínálnak. Ezen belül lesz például az otthonra telepíthető akkumulátorcsomag Powervault néven, ide tartoznak majd a fali töltők, szolárpanelek, és az ezeket összefogó központi berendezések, melyeknek saját szoftveres háttere lesz.

Galéria megnyitása

Az Ultium Commercial vonalon jönnek majd azok a berendezések, amik már megawattos léptékben mérhető teljesítménnyel, tároló kapacitással fognak szolgálni, és cégeknek, városoknak, nagyobb entitásoknak szólnak. Igénybe vehető lesz ez például adatközpontok mellett. Az Ultium Charge 360 pedig már a GM töltési programját fogja biztosítani első körben az Egyesült Államokban. Ennek a keretében a vállalat lehetőséget nyújt majd arra is, hogy a partnernek szegődő márkák könnyen tölthessenek rajta, és automatikusan menjen a kifizetés, ne kelljen ezzel bajlódnia a felhasználóknak.

Galéria megnyitása

Az új üzletág keretében a vállalat olyan technológiai megoldások kifejlesztését és biztosítását is előre vetíti, mint például a V2H töltési rendszer. Ennek a keretében az autó akkumulátorát tudja a lakás kihasználni energiaellátásra. Szóval, ha áramszünet van, akkor a garázsban álló autó nyújthat energiát a sütéshez, főzéshez vagy éppen a fűtéshez. Ez egyáltalán nem egy forradalmi újítás, de a GM egységes csomagban építene ki ilyen funkcióval is szolgáló otthoni rendszereket.

Galéria megnyitása

A GM egyelőre egyébként még nem áll olyan jól elektromos autókból, de a kínálata gyorsan növekedik, és széles palettát fed le. Ott van a Chevy Bolt EV a környezettudatosságban nem feltétlenül jeleskedő Hummer EV, a Cadillac Lyriq, Chevy Silverado EV és Blazer EV, valamint Equinox EV. Azzal tisztában is van a cég a jelek szerint, hogy nem fog egyről a kettőre a csúcsra törni, de azért nagyon pozitív, azt tervezik, hogy 2025-ban sikerül átlépniük az 1 millió eladott villanyautót.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére