Kompaktabb, olcsóbb és okosabb az új RaspBerry Pi

A Model A+ árához képest nagyon jó felszereltséggel bír, így egészen biztos, hogy nagy népszerűségre tehet szert a jövőben.

Kompaktabb, olcsóbb és okosabb az új RaspBerry Pi

Eljött az idő, hogy frissüljön a Raspberry Pi sorozat legolcsóbb tagja, a "Model A" névre keresztelt példány, amely 2011 óta 25 dolláros áron vásárolható meg. A fejlesztők elkészítették a termék utódját, amely "Model A+" névre hallgat és több szempontból is előrelépésnek tekinthető – ráadásul még olcsóbb is.

Hogy milyen újításokkal érkezik a Raspberry Pi sorozat legfrissebb, minden eddiginél olcsóbb tagja? Egyrészt kisebb nyomtatott áramköri lapra épül, amely 86 milliméter helyett csak 65 milliméter hosszú, másrészt néhány apróbb, de fontosabb változást is tetten érhetünk rajta. Ilyen például a GPIO csatlakozó lábainak bővítése, amely 26 helyett immár 40 tüskét kapott. A korábbi modellen még SD memóriakártya-olvasó volt, de a Model A+ már microSD memóriakártya-olvasót használ. Végül, de nem utolsó sorban az audió minőséget is sikerült javítani, ami az új, alacsony zajú tápellátásnak köszönhető.

A fentiektől eltekintve a Model A+ is ugyanazokat az alapokat használja, amelyeket elődje. A fedélzeten egy Broadcom BCM2835-ös SoC egység lapul, ami egy ARM11 alapú, 700 MHz-en ketyegő processzormaggal, illetve két darab multimédia társprocesszorral rendelkezik – utóbbiak akár 1080p-s tartalmak kódolására és dekódolására is befoghatóak. A SoC egység mellé 256 MB-nyi rendszermemória is jár, a csatlakozók között pedig egy HDMI videó kimenet, egy USB port, illetve egy 3,5 milliméteres jack audió port sorakozik. A tápellátásról micro USB 2.0-s porton keresztül gondoskodhatunk, a fogyasztás miatt pedig kár aggódni, ugyanis az újdonság még kevesebbet fogyaszt, mint elődje.

Hab a tortán, hogy a fenti változások mellett az ár is csökkent: míg az előd még 25 dollárba került, addig az új modellt már 20 dollárért haza lehet vinni.

Aki többre vágyik, választhatja a Model B+-t, ami már 512 MB-nyi rendszermemóriával, négy darab USB porttal, illetve 10/100 Mbps-os Ethernet vezérlővel érkezik, ára pedig 35 dollár. Ennél a példánynál 84 milliméter hosszú nyomtatott áramköri lapra kell felkészülni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward