Shop menü

KOMPAKT KIVITELBEN, BLOWER TÍPUSÚ HŰTÉSSEL ÉRKEZETT A LEGÚJABB GEFORCE RTX 4090-ES VIDEOKÁRTYA

Az új videokártya mindössze 2 slotnyi helyet kér magának az adott számítógépházon belül, és hosszára sem igazán lehet panasz, hiszen rövidebb, mint egy Founders Edition sorozatú GeForce RTX 4090-es videokártya.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Kompakt kivitelben, blower típusú hűtéssel érkezett a legújabb GeForce RTX 4090-es videokártya

A GeForce RTX 4090-es videokártyák között rengetegféle modellel találkozhatunk: vannak referencia paraméterekkel dolgozó, egyszerűbb hűtést alkalmazó példányok, illetve a skála másik végén olyan termékeket is találunk, amelyek már kifejezetten extrém tuningosok számára készültek, ennek megfelelően számos extra funkciót is tartalmaznak.

Az Nvidia viszont nem ajánlotta az AIB partnerek számára, hogy olyan modelleket készítsenek, amelyek úgynevezett „blower” típusú hűtést használnak, amit alighanem a 450 W-os TDP keret indokol. Ez a hűtőtípus egyetlen ventilátort alkalmaz, ami a hűtőlamellák között, a videokártya nyomtatott áramköri lapjával párhuzamosan fújja át a megmozgatott levegőt, majd a lamellákról leváló hőt a házon kívülre repíti. Ez a megoldás kifejezetten ideális lehet helytakarékos rendszereknél, már amennyiben a hűtés képes megbirkózni a magas TDP kerettel és a „blower” típusú hűtés elegendő levegőhöz jut.

Galéria megnyitása

Az AFOX nemrégiben pont egy ilyen speciális hűtéssel ellátott GeForce RTX 4090-es videokártyát mutatott be, ami több piaci szegmensben is jól jöhet. Maga az AFOX név ugyan nem túl ismerős felénk, ám egy megbízható, 20 évnél is régebben a piacon lévő veterán gyártóról van szó. Az efféle hűtéssel ellátott GeForce RTX 4090-es videokártyákból nem lehet Dunát rekeszteni, viszont azért rendelkezésre áll néhány példány a piacon.

Galéria megnyitása

Aki ilyesmit keres, valószínűleg örülni fog az AFOX újdonságának, ami mindössze 2 slotnyi helyet foglal az adott számítógépházon belül. A kompakt gamer konfigurációkba és tartalomgyártó munkaállomásokba egyaránt remekül passzoló videokártya nemcsak két slotnyi helyfoglalásával, hanem rövid kivitelével is felhívhatja magára a figyelmet. A termék mindössze 266,5 milliméter hosszú, vagyis látványosan rövidebb, mint például az Nvidia Founders Edition modellje, az ugyanis 304 milliméternyi helyet kér magának.

Galéria megnyitása

A „blower” típusú hűtés miatt borítékolható, hogy nem gyárilag megemelt órajelekkel működik a termék, hanem a referencia paramétereket követi, és ez így is van. A GPU ennek megfelelően 2236 MHz-es alap- és 2520 MHz-es GPU Boost átlag-órajelen ketyeg, míg a 24 GB-nyi GDDR6X típusú VRAm effektív órajele 21 GHz. A tápellátást ebben az esetben is a szokásos 12VHPWR kábelen keresztül lehet megoldani, ám a csatlakozásra ebben az esetben is kiemelten figyelni kell, hogy a port teljes egészében az aljzatba illeszkedjen. Az aljzatot ebben az esetben egyébként a videokártya hátuljára helyezték. A videó kimenetek közé egy HDMI 2.1-es és három darab DisplayPort 1.4a típusú csatlakozó került.

Galéria megnyitása

A jelek szerint a „blower” típusú hűtéssel ellátott GeForce RTX 4090-es videokártyákkal kapcsolatban most megengedőbb az Nvidia, ezek ugyanis még mindig forgalomban vannak. A GeForce RTX 3090-es videokártyáknál nem volt ilyen rózsás a helyzet, a GeForce RTX 3090-es „platform” köré épített épített „blower” típusú példányok viszonylag hamar eltűntek a piacról.

Galéria megnyitása

Az AFOX GeForce RTX 4090-es különlegességével kapcsolatban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mikor válik elérhetővé kereskedelmi forgalomban, valamint az is rejtély, mennyibe kerülhet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére