Kompakt gamer alaplappal jelentkezik a Gigabyte

A microATX formátum ellenére a jól felszerelt X99-es alaplapok táborát erősíti az újdonság.

Kompakt gamer alaplappal jelentkezik a Gigabyte

A Gigabyte egy új alaplappal bővítette gamereknek szánt termékpalettáját, a friss jövevény pedig nem más, mint a microATX formátum köré épülő, de rendkívül jól felszerelt X99M-Gaming 5. Az új alaplap az Intel X99-es lapkakészletére támaszkodik, így LGA-2011 v3-as Haswell-E processzorokat fogad, amelyekhez teljesen digitális, abszolút minőségi komponensekből felépített tápellátást kínál.

Az International Rectifier műhelyéből negyedik generációs PWM vezérlőket, valamint harmadik generációs PowIRstage vezérlőket rendelt a cég az új deszkához. Az új PowerIRStage IC-k egyenletes terheléssel működnek, így a hőterhelés is megoszlik, ami hosszabb élettartamot és megbízhatóbb működést eredményez. A tápellátó áramkörben Cooper Bussmann gyártmányú, szerverekben is helytálló tekercsek, valamint ultra alacsony ESR értékkel rendelkező szilárdtest kondenzátorok is helyet kaptak

A processzorfoglalat mellett két-két DDR4-es memóriafoglalat is helyet kapott – azért nem négy-négy, mert a kompakt nyomtatott áramköri lapon egyszerűen nincs ehhez elég hely. A memóriafoglalatokban akár 32 GB-nyi DDR4-3000 MHz-es memóriamodul is helyet kaphat, sőt, az Intel XMP támogatás is biztosított. A bővítőhelyek között összesen három darab PCI Express 3.0 x16-os slot lapul, amelyek közül kettő x16-os, egy pedig x8-es sávszélességgel üzemel. Amennyiben Core i7-5820K processzort alkalmazunk, a karcsúbb PCI Express 3.0-s vezérlő miatt csak x16-x8-x4 konfigurációban működhetnek a PCI Express 3.0 x16-os slotok.

Az adattárolókat hat darab SATA 6 Gbps-os port fogadja, amelyekhez RAID 0,1,5,10 támogatás egyaránt jár. Extraként egy SATA Express portot, illetve egy M.2-es bővítőhelyet is kapunk – utóbbi két PCIe 2.0-s sávval áll a PCI Express alapú SSD kártyák rendelkezésére, és akár 2280-as példányt is el tud szállásolni. A SATA Express port természetesen ezúttal is lefoglal két SATA 6 Gbps-os csatlakozót (az összesen hatból), ha ki akarjuk aknázni a benne rejlő lehetőségeket.

Az új alaplap összesen nyolc darab USB 3.0-s porttal rendelkezik: négy belső kivezetések formájában érhető el, míg másik négy a hátlapon sorakozik – ezeket a lapkakészlet mellett egy Renesas uPD720210-es USB 3.0-s hub biztosítja. Mivel játékosoknak szánt, Gaming sorozatú megoldásról van szó, így elmaradhatatlan kellék a Qualcomm Atheros Killer E2201-es Gigabies Ethernet vezérlő is. A lehető legjobb hangzásról egy Realtek ALC1150-es kodek gondoskodik, amely 7.1 csatornás audió támogatást kínál, de ezzel egy időben még 2 sztereó csatorna is elérhető az előlapi kivezetésen keresztül. A kodek 115 dB-es jel/zaj aránnyal büszkélkedik, a rendszerhez tartozó műveleti erősítő pedig cserélhető. Az alaplapra integrált DIP kapcsolóknak köszönhetően Gain Boost funkció is rendelkezésre áll, ami nagy impedanciájú hangszórók vagy fejhallgatók esetén jöhet jól (2,5x-ös és 6x-os erősítés). A fedélzeten természetesen minőségi audió kondenzátorok kaptak helyet, amelyek ezúttal a japán Nichion gyárából érkeztek. Az audió rendszer ezúttal is le van választva az alaplap többi részétől a még jobb hangminőség elérésének érdekében, a leválasztás helyét pedig LED-es világítás jelzi, ami ráadásul programozható is, így folyamatosan világíthat, pulzálhat, vagy akár a zene ütemére is lüktethet. Természetesen kikapcsolására is van mód. Az audió kimenetek között aranyozott 3,5 milliméteres jack csatlakozók éppúgy lapulnak, mint optikai audió port.

Aki inkább USB 2.0-s DAC segítségével szeretné megoldani az audió támogatást kérdését, örülni fog, mert az alaplap nem egy, hanem rögtön négy DAC-UP portot is kapott, amelyek elszigetelt, egyenletes, zajmentes tápellátással rendelkeznek.

Az új alaplap természetesen kétunciányi rezet tartalmazó nyomtatott áramköri lapra épül és rendelkezik a népszerű DualBIOS funkcióval is, ami akkor jön jól, ha a fő BIOS valami miatt megsérül – ekkor a másodlagos BIOS segítségével indítható marad a rendszer. A BIOS egyébként UEFI alapú, és természetesen grafikus felhasználói kezelőfelülettel is rendelkezik. A melegedő komponensek hűtéséről elegáns, minőségi hűtőrendszer gondoskodik.

A Gigabyte legújabb gamer alaplapja rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward