Kompakt, bővíthető folyadékhűtő szett videokártyákhoz

Az AlphaCool egy érdekes termékkel rukkolt elő, ami tetszőlegesen bővíthető, sőt, a gyártó kompakt folyadékhűtő szettjével is összekapcsolható.

Kompakt, bővíthető folyadékhűtő szett videokártyákhoz

Az AlphaCool egy különleges folyadékhűtő szettet mutatott be, amely a videokártyákat veszi célba. Az Eiswolf sorozatba tartozó újdonság az első olyan videokártyákra szabott megoldás, amely kompakt kivitelben, összeszerelve, folyadékkal feltöltve érkezik, ugyanakkor két gyorscsatlakozóval is rendelkezik, így igény szerint bővíthető, sőt, akár a processzorokhoz készített Eisbaer folyadékhűtő szettel is kombinálható.

Az Eiswolf GPX-Pro alapját egy rézből készített, bronz csatlakozókat használó folyadékhűtő blokk adja, amely az adott videokártya-sorozathoz tervezett alumínium hűtőborda-tömbbe illik. A folyadékhűtő blokk egy halk szivattyút tartalmaz, nagyméretű nikkelezett réz talpazattal rendelkezik, tetején pedig kéken világító logó látható. A két egységet összekapcsoló csöveken egy-egy gyorscsatlakozó látható, amelyek megbontásával extra hőleadó radiátor, extra szivattyú, vagy éppen processzorhoz gyártott folyadékhűtő szett is beköthető a folyadékkörbe. Ezáltal növelhető a hőleadó felület, növelhető a folyadékszállítási teljesítmény, vagy éppen redundáns rendszer is kialakítható – két szivattyú használatával mindkettő alacsony feszültségen, szinte hangtalanul járhat, ugyanakkor egyikük meghibásodása esetén sem áll le a hűtés, igaz, szivattyú-hibára a gyártó szerint alig-alig van példa.

Az adott videokártyára illeszkedő alumínium hűtőborda a memóriachipek és a VRM áramkörök hűtéséről gondoskodik, ráadásul meglehetősen igényesen. A memóriachipek felett kiállásokat alakítottak ki, így hűtőpad helyett nagyobb hatásfok mellett üzemelő hővezető paszta is használható. A VRM áramkör feletti részt szintén igényesen tervezték meg, így ide csak nagyon vékony hűtőpadra lesz szükség, ami ismét csak növeli a hűtés hatásfokát. A videokártya hátuljára hátlapi hűtőlemezt is szerelhetünk, ami az alapfelszereltség része.

Az összeszerelt rendszer jól mutat a videokártyán, hűtőteljesítménye pedig akár még tuningra is elég. Ráadásul a későbbiekben új alumínium hűtőbordákat is gyártanak majd a vállalat szakemberei, amelyek új videokártyákhoz passzolnak, így később elég lesz csak ezt a kiegészítőt megvásárolni, ha 1-2 év múlva videokártya-cserére kerül sor.

A szett alap esetben egy rézből készített, 120 milliméteres hőleadó radiátorral érkezik, amelyen két darab 120 milliméteres ventilátor foglal helyet. A hőleadó radiátor 45 milliméter vastag, csatlakozói pedig 1/4”-osak, azaz kompatibilisek a folyadékhűtő rendszerek többségével. A felhasznált csövek 11 milliméteres külső és 8 milliméteres belső átmérővel rendelkeznek, kialakításuk pedig megakadályozza, hogy könnyen megtörjenek.

Az új szett egyelőre csak GeForce GTX 1080-as és GeForce GTX 1070-es videokártyákhoz érhető el, arról azonban nem adott tájékoztatást a gyártó, hogy a termékek csak Founders Edition sorozatú, referencia felépítésű videokártyákhoz passzolnak-e, de alighanem erről lehet szó. Az viszont biztos, hogy az újdonságok az SLI konfigurációkkal is kompatibilisek.

A GPX Pro 120-as szettek GeForce GTX 1070-es és 1080-as videokártyákhoz egységesen 150 euróért kaphatóak, míg a GeForce GTX 1080-as videokártyákra szerelhető, szivattyúval ellátott alumínium hűtőtömbért 120 eurót kérnek el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward