Komolyabb Android támogatást hoz a BlackBerry 10.2.1

A frissítést követően natívan futhatnak az Androidra írt appok minden BlackBerry 10-es mobilon, de egyéb nyalánkságokra is számíthatunk.

Komolyabb Android támogatást hoz a BlackBerry 10.2.1

A BlackBerry továbbra sem igazán találja a ritmust, hiába az új arculat, a névváltás, és a tisztességes lefedettséget felvonultató készülékkínálat. Fel viszont egy percig sem adják, és a fejlesztéseken nem mutatkozik meg, hogy egyébként elképesztően rossz anyagi helyzetben vannak.

A hamarosan érkező BlackBerry 10.2.1 frissítéssel is olyan újdonságot fognak kapni az eszköztulajdonosok, amelynek köszönhetően rugalmasabban használhatják ki a rendszert, tudniillik megújult az Android Runtime, így a jövőben már a legtöbb Androidra írt alkalmazás egyszerűen telepíthető lesz a BlackBerryken is. Az appok hozzáférnek majd az Android Bluetooth API-hoz (ez alól a Bluetooth 4.0 LE még kivétel), az OpenStreetMaps szintén támogatott a MapView v1 API-nak hála, és lehetőség lesz a BlackBerry helyesírás-ellenőrzésének használatára is, és a megosztási képességek is "összeadódnak". Ezeken felül az is üdvözölendő, hogy a push elven frissülő dolgoknak nem kell majd folyamatosan futnia a háttérben a kifogástalan működéshez. A Google rendszerének natív támogatása komoly lökést adhat a platformnak, ha ügyesen aknázzák ki a benne rejlő lehetőségeket.

Mindemellett fontos néhány szót ejteni a biztonságról is. A BlackBerry 10-es gépek az előzetes spekulációkkal szemben nem lesznek képesek csatlakozni a Google Play Store-hoz, tehát az .APK fájlokat más úton kell beszerezni a telepítéshez. Ez pedig azt jelenti, hogy könnyen olyan utakra keveredhetnek a tulajdonosok, ahol közel sem biztos, hogy valódi appokba futnak. Azt nem tudni egyelőre, hogy ez ellen miként védekezhet a BB, jelen pillanatban csak a belsős fórumokról szerezhetőek be megbízhatóan a különböző fájlok, de ez persze hivatalosan nem járható út.

Az operációs rendszer 10.2.1-es kiadása az Android Runtime-on felül más újításokat is hoz. Meg fog jelenni végre az FM rádió támogatás, így már akkor sem kell csendben unatkoznunk, ha nincsenek friss zenék a mobilunkon (kivétel ez alól a Z10, mert abban nincs hardveres támogatás az FM rádióhoz). Át fog alakulni a hívás- és kapcsolatkezelő központ és a gyors beállítások között is új lehetőségek fognak feltűnni a frissítést követően – jobb testreszabhatósággal kell számolni ez utóbbinál. Ezeknek köszönhetően még kényelmesebb lesz a BB10 használata, sőt mi több, ugyanezt a célt hivatott szolgálni az alkalmazások közvetlen megnyitásának lehetősége is a lezárt képernyőről.

Azt pontosan egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor fog élesben megérkezni a BlackBerry 10.2.1, de a szoftveres fejlesztői csomag már elérhető a fejlesztők számára, így a megújult Anroid Runtime is szemügyre vehető benne. A BlackBerry World már várja azokat a programokat, amelyek az újdonság adta lehetőségekre építenek. A platformfrissítés idővel minden BlackBerry 10 operációs rendszerrel felvértezett, idei szerkezet számára elérhető lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward