Komoly újításokkal érkezett a Catalyst 14.6 béta

Az új driver a Watch Dogs mellett a Murdered: Soul Suspect-hez is kínál támogatást, viszont a Windows 8.0 hivatalos támogatása már kikerült belőle. Az új driver teljesítmény-optimalizációkkal és hasznos újításokkal érkezik.

Komoly újításokkal érkezett a Catalyst 14.6 béta

Az AMD elkészült legfrissebb Catalyst sorozatú eszközillesztő szoftverével, amely több érdekes változást is magával hoz. Az egyelőre még csak béta státuszban elérhető szoftvercsomag egyik legfontosabb újítása, hogy immár Watch Dogs támogatást is kínál – csak úgy, mint az Nvidia nemrégiben elérhetővé tett WHQL minősítésű GeForce eszközillesztő szoftvere.

Forrás: AnandTech

A Catalyst 14.6 béta némi Watch Dogs teljesítmény-optimalizációval érkezik, amelynek hála egyes egykártyás rendszereknél az AMD belső mérései szerint akár 25%-os, vagy ennél is nagyobb gyorsulás tapasztalható a friss játékban. Persze emellett a többkártyás rendszerekhez szükséges Crossfire profil is a csomag részét képezi. A Watch Dogs mellett a rövidesen megjelenő Murdered: Soul Suspect című játékhoz is kínál támogatást, illetve némi teljesítmény-optimalizációt az új driver, így ehhez a játékhoz is érdemes lesz telepíteni, ha Radeon 5000-es sorozatú, vagy ennél újabb AMD videokártyával, illetve videovezérlővel ellátott konfiguráción szeretnénk zökkenőmentesen játszani.

Az új driver kibővített Eyefinity támogatást is kínál, ahogy korábbi hírünkben már említettük. Azonos felbontást alkalmazó monitoroknál a felújított Eyefinity felhasználói kezelőfelületen keresztül minden eddiginél egyszerűbben, egyetlen kattintással hozható létre Eyefinity monitorcsoport. A különböző felbontású monitorokat tartalmazó Eyefinity megjelenítő rendszereknél az új felhasználói kezelőfelület speciális beállításokat is elérhetővé tesz.

A Mantle API esetében is történt némi előrelépés, aminek ezúttal a mobil konfigurációk tulajdonosai fognak örülni: mostantól végre Enduro alatt is kiaknázhatóak a Mantle API-ban rejlő lehetőségek. További jó hír, hogy a Thief esetében immár CrossfireX módban is működik a Mantle API.

Forrás: AnandTech

A következő fontos változás a színkezelést érinti. Mostantól állítható a csatornánkénti színmélység (6-bit, 8-bit, 10-bit), illetve az egyes színcsatornák különböző paraméterei is módosíthatóak. Ezek a beállítások különösen a profibb felhasználók esetében jönnek majd jól, de az átlagfelhasználók is profitálhatnak belőlük.

Az új Catalyst driver érkezésével az AMD kiterjesztette a hardveres JPEG dekóder támogatását, így az – egyebek mellett – már az AM1-es asztali Kabini APU egységeknél is elérhető. Fontos változás, hogy a gyártó ezzel egy időben kivezette a Windows 8.0-s operációs rendszerek támogatását – igaz, a Windows 8.0 hivatalos támogatása 2016 elejéig még tart, legalábbis a Microsoft részéről. Ez persze nem jelenti azt, hogy a jövőben megjelenő Catalyst drivereket nem lehet majd működésre bírni Windows 8.0 alatt, csak annyi történt, hogy a hivatalos Windows 8.0-s támogatás a Catalyst 14.6 érkezésével megszűnik. Az AMD olyannyira komolyan gondolja a lépést, hogy az INF fájlokból az NT6.2-es bejegyzéseket is eltávolították.

A Catalyst 14.6 béta kiadása innen tölthető le Windows 7 SP1-es, illetve Windows 8.1-es operációs rendszerekhez.

Az új eszközillesztő szoftver Radeon HD 5000-es sorozatú, illetve újabb asztali- és mobil videokártyákhoz használható, valamint az AMD asztali-, illetve mobil APU egységeit is támogatja, Fontos azonban kiemelni, hogy a Toshiba, a VAIO (ex-Sony) és a Panasonic noteszgépekhez nem használható ez a kiadás. Az említett gyártók notebookjaihoz az adott gyártó hivatalos weboldaláról lehet letölteni a legfrissebb drivereket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward