Komoly újításokat tartogat az új Intel HD Graphics driver

Rengeteg új technológia támogatása került bele a legfrissebb HD Graphics driverbe, sőt, extraként néhány játék alatt még gyorsulást is kínál a friss eszközillesztő-szoftver.

Komoly újításokat tartogat az új Intel HD Graphics driver

Az Intel elkészítette a HD Graphics driver legfrissebb kiadását, amely sajnos csak és kizárólag a Haswell lapkára támaszkodó processzorokat támogatja, az Ivy Bridge alapú központi egységek ugyanis az Intel szemszögéből nézve már "nyugdíjazott" megoldásoknak számítanak, amiket a legacy driver szolgál ki.

A fentiek miatt az Ivy Bridge lapkára támaszkodó processzorok nem profitálhatnak azokból az újításokból, amiket a legfrissebb, 15.36.3.3907-es verziószámú HD Graphics driver kínál. Hogy milyen újításokról van szó? Elég jelentősekről, amelyek segítenek a teljesítmény növelésében, valamint a képminőség javulásához is hozzájárulnak. Az új driver SPIR támogatással érkezik, ami az OpenCL alapú alkalmazások, illetve fejlesztőik számára lehet fontos, az általa kínált előnyökből pedig maguk a felhasználók profitálhatnak, hála a nagyobb sebességnek.

A SPIR (Standard Portable Intermediate Representation) egy szabványos, kompakt formátum, ami a forráskód és a lefordított bináris állomány között helyezkedik el, azaz egy köztes állapotú kódnak tekinthető. Ebből a "félkész" programkódból az eszközillesztő driverek eszköz-specifikus kódot fordítanak, méghozzá hatékonyan. OpenCL fronton további említésre méltó újítás, hogy az optimalizációk hatására több ismert alkalmazásban és tesztprogramban javulhat az OpenCL teljesítmény, a javulás mértéke pedig akár a 30%-ot is elérheti. OpenGL fronton fontos újítás a 4.3-as verzió támogatásának bevezetése.

CMAA

A hivatalos dokumentációból az is kiderül, hogy az új, WHQL minősítéssel rendelkező driver CMAA (Conservative Morphological Anti-Aliasing) támogatással érkezik, ami minimális plusz erőforrásért cserébe jobb képminőséget biztosít a DirectX alapú alkalmazásokban és játékokban. A CMAA egy post process effekt, amely elvileg jobb élsimítási minőséget kínál, mint a már ismert MLAA (AMD), illetve FXAA (Nvidia) típusú megoldások.

A következő fontos újítás az Adaptive Rendering Control, ami a renderelés hatásfokának növelésével ér el fogyasztáscsökkenést. Manapság több egyszerűbb játékban is előfordul, hogy egyes képkockák között csak minimális különbségek vannak – ekkor a rendszer az újítás hatására már nem rendereli le kétszer ugyanazt a változatlan tartalmat, ami energia megtakarítására ad módot. Ez mobil konfigurációknál természetesen akkumulátoridő-megtakarítást is eredményez. A funkció "Maximum Performance" típusú energiagazdálkodás esetén automatikusan letiltásra kerül. Az Adaptive Rendering Control az alábbi játékokban működik:

A fentieken kívül a médiarészleg is fejlődött, hiszen megjelent az adaptív kontraszt funkció, de ezzel együtt a színbuffer formátumok terén is történt némi előrelépés, ami az Intel WiDi technológiáját alkalmazó vezeték nélküli kijelzőknél jöhet jól. Kijelző-kezelés terén fontos, hogy egyedi felbontások alkalmazására is van lehetőség, portré módban pedig javult a Control Panel elrendezése. Az új driver DisplayID 1.3-as támogatással érkezik, így a legújabb 4k2k kijelzőket is támogatja.

Adaptive Contrast

Akik Intel HD Graphics sorozatú videóvezérlővel játszanak, némi teljesítménynövekedésre is számíthatnak az egyes játékok esetében a 15.33. 22.64.3621-es driverhez képest. A gyorsulás mértéke optimális esetben az alábbiak szerint alakul:

•Batman: Arkham City – akár 10% gyorsulás

•Brink – akár 12% gyorsulás

•Doom 3: BFG Edition – akár 84% gyorsulás

•F1 2012 – akár 8% gyorsulás

•Hitman: Absolution – akár 10% gyorsulás

•Sleeping Dogs – akár 11% gyorsulás

Ezzel persze még nincs vége a jó híreknek, ugyanis az alábbi játékokban 3-7% közötti gyorsulás várható az új driverrel:

[bold]•Battlefield 4

•Civilization V

•Deus Ex

•Metro 2033

•Rage

•Skyrim: The Elder Scrolls

•Sniper Elite 2[/bold]

Az új Intel HD Graphics driver Windows 7 és Windows 8.1 operációs rendszerekhez érhető el, méghozzá 32-bites és 64-bites kiadásban egyaránt. A driver csak Haswell alapú asztali- és mobil processzorokhoz használható, azaz csak az Iris Pro Graphics 5200-as, az Iris Graphics 5100-as, valamint a HD Graphics 5000-es, 4600-as, 4400-as és 4200-as videó vezérlőkkel kompatibilis.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward