Komoly tuningon esett át a Gigabyte új GTX 950-ese

Az új GeForce GTX 950-es modell a frissen létrehozott Xtreme Gaming család első képviselője.

Komoly tuningon esett át a Gigabyte új GTX 950-ese

A Gigabyte egy új videokártya sorozatot indított hódító útjára, amely az Xtreme Gaming nevet viseli: ebben a családban extrém módon tuningolt, kifejezetten játékosoknak szánt videokártyákkal találkozhatunk majd. Az első újdonság, amely az Xtreme Gaming sorozatot erősíti, nem más, mint a GV-N950XTREME-2GD modell, ami egy tuningolt, egyedi hűtéssel ellátott, válogatott GPU-t használó GeForce GTX 950-es videokártya.

A friss jövevény a már jól ismert GM206-os GPU köré épül, ami ebben az esetben 768 CUDA magot állíthat csatasorba. A referencia megoldások 1024 MHz-es alap- és 1188 MHz-es GPU Boost 2.0-s átlag-órajelet alkalmaznak, a Gigabyte friss megoldása azonban jóval magasabbra helyezi a lécet a maga 1203 MHz-es alap- és 1403 MHz-es GPU Boost 2.0-s átlag-órajelével. A GPU 128-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához, ami 6,6 GHz-es effektív órajel helyett immár kereken 7 GHz-en dolgozik, hála a tuningnak.

A tuningolt komponensek által termelt hőt egy egyedi tervezésű, halkan és hatékonyan dolgozó hűtőrendszer veszi át és adja le a környezetének. A WindForce 2X típusú megoldás esetében a hőcsövek közvetlenül érintkeznek a GPU felületével, ami hatékony hőátadást eredményez. Az alumínium lamellákhoz továbbított hőt speciális ventilátorok távolítják el: a légkeverők lapátjai olyan bordákat kaptak, amelyek növelik a légáramlás hatékonyságát és csökkentik a turbulenciát. Az úgynevezett forró pontok kialakulását hátlapi hűtőlemez próbálja hatékonyan megakadályozni.

A két ventilátor alacsony GPU terhelés esetén teljesen leáll, és ilyenkor a videokártya tetején lévő mindkét felirat is világítani kezd (Silent és Stop). Ahogy a légkeverők újra munkába állnak, aktiválódik a WindForce logó mögötti RGB LED alapú világítás, ami alapértelmezetten pirosan világít, de egyéb színek is elérhetőek a Gigabyte OC Guru II szoftveren keresztül. Utóbbi persze nem csak erre, hanem ventilátor-fordulatszám szabályzásra, tuningra és a különböző paraméterek monitorozására is használható.

A minőségi komponensekből álló tápáramkör stabil tápellátást és hosszú élettartamot biztosít a videokártya számára, működtetéséhez pedig egy nyolctűs PCIe tápkábel alkalmazására van szükség. Az új videokártya egy DL-DVI-I, egy HDMI és három darab DisplayPort videó kimenettel rendelkezik, egyszerre pedig akár négy monitor meghajtására is képes. Az új videokártya 240 milliméter hosszú, 132 milliméter széles és 42 milliméter magas, így az adott számítógépházban két slotnyi helyet foglal el.

Az új videokártya rövidesen megjelenik az üzletek polcain, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward