Komoly tuninggal jöhetnek az egyedi Radeon RX 480-asok

Az ASUS mellett az MSI és a Sapphire is megmutatta, milyen egyedi felépítésű Radeon RX 480-as videokártyákat tartogatnak, igaz, sok még a homályos részlet.

Komoly tuninggal jöhetnek az egyedi Radeon RX 480-asok

Az AMD Radeon RX 480-as videokártyája a napokban rajtolt el, az AIB partnerek referencia modelljei pedig már elérhetőek kereskedelmi forgalomban is, igaz, a videokártya-csere előtt állók jó része nem ezeket, hanem a gyárilag tuningolt és/vagy egyedi hűtéssel ellátott modelleket várja.

Különlegesebb Radeon RX 480-as videokártyákból nem is lesz hiány, ugyanis több gyártó is készül már a referenciamodelleknél halkabban és hűvösebben működő, alaposan tuningolt példányokkal. Sajnos ezekkel kapcsolatban egyelőre nagyon nagy a titkolózás, de három modellről azért már érkezett néhány információ.

Az ASUS egyebek mellett egészen biztosan készíteni fog egy Strix sorozatú Radeon RX 480-as videokártyát is, amelynek fedélzetén Aura RGB világítás kap helyet. A melegedő komponenseket egy DirectCU III-as megoldás hűti, ami nem csak halkan dolgozik, de alacsonyabb terhelés alatt le is állítja három légkeverőjét, így a videokártya passzív hűtéssel, teljesen hangtalanul működik tovább. Az igényes dizájnnal rendelkező videokártya természetesen kap majd hátlapi hűtőlemezt, GPU-ja pedig egészen biztosan átesik némi tuningon, ám a pontos órajelekkel kapcsolatban csak későbbre ígértek tájékoztatást. Egyelőre a RoG Strix RX 480 várható ajánlott végfelhasználói ára sem ismert.

Természetesen az ASUS mellett az MSI is előrukkol majd néhány új Radeon RX 480-as videokártyával, amelyek között MSI Gaming X sorozatú példány(ok) is lesz(nek). A hűtést itt kétventilátoros Twin Frozr VI típusú videokártya hűtő végzi, az viszont nem derült ki, hogy az újdonság milyen GPU- és memória-órajeleket alkalmaz.

A harmadik különleges videokártya a Sapphire műhelyéből érkezik, természetesen kétventilátoros egyedi hűtéssel és gyárilag megemelt órajelekkel. Ezen a videokártyán a referencia modellekkel ellentétben lesz Dual-Link DVI port is, a tápáramkör pedig nem hattűs, hanem nyolctűs PCI Express tápcsatlakozót használ. Az RGB LED alapú világítás itt is a kínálat részét képezi, órajelekkel és árral kapcsolatban azonban most sincs bővebb tájékoztatás.

Tuning kapcsán érdekesség, hogy egyes források szerint az 1400-1600 MHz-es GPU órajelek sem lesznek elképzelhetetlenek, ugyanis az egyedi videokártyák combosabb tápellátással érkeznek, ami egy helyett két hattűs vagy egy nyolctűs tápcsatlakozón keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot. Ennek, illetve a hatékonyabb hűtésnek köszönhetően – GPU-tól függően – könnyen elérhető lesz az 1400 MHz körüli órajel, az extrémebb példányok pedig még ezt a szintet is bőven felülmúlhatják.

Az újdonságok az elkövetkező hetek folyamán mutatkoznak be. Az aktuális Radeon RX 480-as kínálatunk itt található.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward