Komoly Nexus 7 tuning: 2 GHz-es magórajelen ketyegő SoC

A Nexus 7-ben a jelek szerint komoly tuningpotenciál van.

Komoly Nexus 7 tuning: 2 GHz-es magórajelen ketyegő SoC

Az Nvidia Tegra 3 KAI lapkakészletére alapozó, mindössze 199 dollárba kerülő tábla PC iránt hatalmas az érdeklődés, nem véletlenül. A tetszetős és olcsó újdonság 7 colos képátlójú LCD kijelzővel érkezik és igencsak ütőképesre sikeredett.

A Nexus 7 Tegra 3-as SoC egységét néhányan már megpróbálták tuningolni: a próbálkozások az esetek többségében 1,8 GHz-es órajelig jutottak. Az xda-fejlesztők most egy új ROM-ot készítettek, amelynek segítségével a SoC egység processzormagjainak órajelét 2 GHz-re sikerült emelni. A tuningolt táblán gyorsan le is futtattak egy Quadrant tesztet, amely 8082 pontot adott a tábla teljesítményére. Ez az érték a duplája annak, amit a HTC ugyancsak ütőképes One X okostelefonja el tud érni.

Az új ROM egy speciális, publikusan nem elérhető kernelre alapoz. A stabilitással kapcsolatban még vannak problémák – valószínűleg ezért sem érhető el a kernel publikusan. A teszt alkalmával a tábla melegedett, ami nem is csoda, hiszen az 1,3 GHz-es alap órajelhez képest a 2 GHz-es tuning már figyelemre méltó növekmény, ami plusz hőtermeléssel és magasabb fogyasztással jár. Más kérdés, hogy 2 GHz-nél némileg alacsonyabb órajelen is el lehet érni a Nexus 7 segítségével a 7000 pontos határt a Quadrant tesztben.

Az ASUS és a Google mérnökei egyébként arra törekedtek a termék megtervezésénél, hogy inkább hosszabb akkumulátoridő álljon rendelkezésre, mint komolyabb teljesítmény, így a mérnökök 1,3 GHz-re lőtték be a Tegra 3 KAI SoC processzormagjainak órajelét. A KAI chip alkalmazásának köszönhetően az ASUS mérnökei 1 GB-nyi DDR3L típusú memóriachipekkel láthatták el a terméket, ami segített a 200 dollár alatti árszint tartásában, valamint a fogyasztás optimalizálásában is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward