Komoly mérföldkőhöz ért az ARM és a TSMC

Úgynevezett "tape out" fázisba lépett a Cortex-A57-es processzormag, ami már az ARM 64-bites ARMv8-as architektúrájára alapoz. A tesztchip a TSMC 16 nm-es FinFET technológiájára alapoz.

Komoly mérföldkőhöz ért az ARM és a TSMC

Az ARM és a TSMC mérnökei egy ideje már együttműködést folytatnak egymással, amelynek legfrissebb gyümölcse az elmúlt napok folyamán érett be. A két cég szakemberei bejelentették, új mérföldkőhöz értek, ugyanis a következő generációs, ARMv8 mikro-architektúra köré épülő Cortex-A57-es processzor esetében sikerült elérni az úgynevezett "tape out" fázist.

A két vállalat mérnökei korábban azért kezdeményeztek egymással együttműködést, hogy sikeresen optimalizálják az ARM 64-bites ARMv8-as architektúrája köré épülő processzormagokat a TSMC legmodernebb gyártástechnológiájára. Az együttműködés sikerességét remekül jellemzi, hogy az "RTL" fázistól a "tape out" állapot eléréséig mindössze 6 hónap telt el, ami igen szép eredmény. A felek a siker érdekében bevetették az ARM Artisan IP-jét, illetve a TSMC memória makróit és RDA technológiáját is, amelyeket a TSMC Open Innovation Plaformja(OIP) kínál.

Az ARM és a TSMC az együttműködés keretén belül energiahatékony Cortex-A57-es processzorokat készít a hozzájuk tartozó könyvtárakkal együtt annak érdekében, hogy támogassák az új technológiák korai alkalmazóit, azaz a különböző ARM alapú SoC egységek fejlesztőit. A friss, 16 nm-es FinFET technológiával készülő Cortex-A57-es processzormagok ARM alapú SoC egységekben kaphatnak helyet a nem is oly távoli jövőben. Az új processzormagoknak köszönhetően tovább fejlődhetnek a mobil eszközök, illetve az üzleti felhasználóknak szánt ARM alapú megoldások is, amelyek a korábbinál nagyobb teljesítménnyel gazdálkodhatnak, így új szolgáltatásokat is kínálhatnak.

A két vállalat illetékesei egyelőre nem árultak el semmi konkrétumot azzal kapcsolatban, hogy várhatóan mikor kerülhetnek kereskedelmi forgalomba az első olyan mobil eszközök, amelyek már az új, modern gyártástechnológiára alapozó Coretex-A57-es processzormagokra támaszkodnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward