Komoly gondot okoz az iOS-t futtató eszközöknek egy dátum

Az 1970. január 1. dátum halálos ítélet lehet a legtöbb iPhone , iPad és iPod Touch számára. Sok esetben csak a szerviz segíthet.

Komoly gondot okoz az iOS-t futtató eszközöknek egy dátum

A mai kütyük rengeteg sérülékenységgel rendelkeznek, vannak olyan hibák, amelyek kevésbé veszélyesek a mindennapos használat során a készülékekre, néha azonban egy-egy igazán kritikus dolog is felütheti a fejét. Ez utóbbi vonalat erősíti a legújabb, Apple eszközöket érintő hiba: egy egyszerű időátállítás használhatatlanná teheti az adott mobilt, tabletet vagy multimédiás lejátszót.

A Reddit közösség egyik tagjának köszönhetően derült fény arra, hogy az iOS egyszerűen kiakad, ha beállítják rajta az „1970. január 1.” dátumot. Illetve szerencsére ennyi még nem elég ahhoz, hogy az adott iPhone, iPad vagy iPod Touch rögtön átmenjen mutatós téglába. Az idő beállítása után újra is kell indítani az adott eszközt (és úgy fest, hogy az sem mindegy, melyik időzónában tartózkodik a felhasználó, de erről majd később). A bootolás során az iOS operációs rendszert futtató készülékek akár egy végtelen újraindítási ciklusba is kerülhetnek a fent említett dátum megadását követően. Tehát a legrosszabb esetben soha többé nem kapcsolnak be a masinák.

Nem minden Apple termék reagál ugyanúgy a problémára, de egyelőre nem lehet tudni, hogy mi befolyásolhatja a dolgot. Több beszámoló is kering már az interneten, és úgy fest, hogy nem feltétlenül lesz „tégla” a készülékekből. Van olyan tulajdonos, akinek például több órás folyamatos bootolást követően mégiscsak elindult a szerkezete, másoknak pedig a SIM kártya cseréje jelentette a megoldást, ám sokan kénytelenek voltak az Apple szervizét felkeresni, ugyanis csak az akkumulátor eltávolítását követően tért észhez a gép. (Mindenképpen hivatalos szervizhez kell fordulni, mert továbbra is garanciavesztést jelent minden egyéb megoldás.) Azt tehát nem lehet pontosan tudni, hogy az 1970. január elsejei időpont pontosan milyen reakciót vált ki egy-egy gépből, de senkinek nem ajánlott még véletlenül sem, hogy megpróbálja ezt a hibát előidézni.

Az Apple még nem reagált a hibára, így hivatalosan azt sem lehet egyelőre tudni, hogy mi történik a háttérben, de egy meglehetősen erős lábakon álló teória már született. Sokan arra gyanakodnak, hogy maga az idő számítása okozza a szoftveres eredetű gubancot, ami újraindulási hurokba taszítja az adott eszközt. Az iOS-ben (és nagyon sok más szoftverben és hardverben) az úgynevezett Unix-idő alapja éppen ez az 1970.01.01-es időpont, vagyis innentől számolják a kütyük a saját idejüket, méghozzá másodperc alapon. A feltevés szerint az iOS nem tud mit kezdeni a negatív értékekkel és a nullával.

Elméletben egyszerűen el lehet egyébként kerülni a problémát, hiszen nem kell beállítani rosszul az időpontot, és végképp nem kell ezt követően újraindítani a készüléket, így nem kell tartani semmitől. Igen ám, de itt azért nem lehet kizárni a puszta rosszindulatúságot, hiszen elég, ha a felhasználó telefonja egy „vicces” kedvében levő haver kezébe keveredik, és máris megvan a probléma. Sőt, mi több az is betehet az Apple eszközöknek, ha valaki kapcsolódik egy csapdaként funkcionáló publikus Wi-Fi hálózatra, amin az NTP szerver az 1970. január 1. dátumot szórja a masináknak, és innentől már csak egy újraindítás szükségeltetik. Tehát minden oda felkapcsolódó készüléken ez a dátum lesz beállítva, és ha nem elég figyelmes a felhasználó, akkor meg is van a baj.

Zárásul azt még mindenképpen meg kell említenünk, hogy bár nagyon sok gép érintett, mégsem minden iOS-t futtató készüléknek okoz gond az Unix-idő beállítása. Azok a modellek elvileg nincsenek gondban, amelyek nem 64 bites hardverre épülnek, szóval az iPad Air és a második generációs iPad mini táblagépeknél, a hatodik generációs iPod Touch-nál, valamint az iPhone 5s-nél régebbi gépeknél nem jelent problémát az 1970.01.01-es időpont.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward