Komoly gamer monitorokat mutatott be az ASUS

A PQ279Q magas képfrissítési rátájával, míg a PQ27AQ magas natív felbontásával és nagy színmélységével próbálja majd meghódítani a gamereket.

Komoly gamer monitorokat mutatott be az ASUS

Az ASUS két új, kifejezetten játékosoknak szánt monitort mutatott be egy rendezvényen nemrégiben, amelynek San Francisco adott helyet. Az újdonságok esetében közös tulajdonság, hogy mindketten 27 hüvelykes képátlójú IPS panel köré épülnek és a vállalat méltán híres Republic of Gamers sorozatát erősítik – ezt természetesen dizájnjuk is kellőképpen tükrözi.

Az új monitorok csak néhány téren különböznek egymástól, ám ezek a különbségek bőségesen elegendőek ahhoz, hogy egyes játékstílusokhoz inkább az egyik, míg a többiekhez inkább a másik példány lehessen jobb választás.

Kezdjük a sort a PG279Q-val, amelynek 27 hüvelykes WQHD IPS panelja 144 Hz-es képfrissítési ráta mellett dolgozik. Ez a modell kiválóan alkalmas FPS játékosok számára, akik rendszerint előnyben részesítik a magasabb képfrissítési rátát a magasabb felbontással szemben. Amennyiben a monitort GeForce GTX 960-as, vagy annál gyorsabb videokártyához kapcsoljuk, a kijelző képfrissítési rátáját 144 Hz-ről 165 Hz-re tolhatjuk ki – a funkció gyors aktiválását, illetve a kétféle maximális képfrissítési ráta közötti váltást egy dedikált gomb segíti. Játékra kiváló választás a "tuningolt" képfrissítési ráta, viszont videózás és egyéb tevékenység esetén már a 144 Hz-es értéket érdemes választani a minél jobb felhasználói élmény elérésének érdekében – 24 FPS-es videónál a 144 Hz-es érték alkalmazásával elkerülhető a képvibrálás, vagyis az úgynevezett telecine judder.

A másik modell, azaz a PG27AQ már inkább RTS játékok számára lehet jobb választás, mivel nagyobb felbontást kínál. A 27 hüvelykes képátlójú IPS panel ebben az esetben 3840 x 2160 pixeles natív felbontás és 60 Hz-es képfrissítési ráta mellett üzemel, 8-bites helyett pedig színcsatornánként 10-bites színmélységet kínál, ami szintén előny lehet bizonyos felhasználási területeken. Egyéb területeken azonos a két panel: mindketten 1000:1 tipikus kontrasztarány, 4 ezredmásodperces GtG válaszidő és 178 fokos betekintési szögek mellett üzemelnek. Fényerősség terén az UHD modell 50 cd/m2-es hátrányban van WQHD társához képest.

Természetesen mindkét új monitor támogatja az Nvidia G-Sync névre keresztelt, dinamikus képfrissítési rátáját. Ez az eljárás a 60 Hz-es PG27AQ esetében is jól jöhet, hisz azoknál a játékoknál, amelyeknél az FPS érték a 60-as szint alá esik, folyékonyabb lesz a képi megjelenítést, mint a G-Sync támogatás nélküli megjelenítőknél. Fontos különbség azonban, hogy a két monitor közül csak a PG279Q rendelkezik az Nvidia ULMB (Ultra-low Motion Blur) technológiájának támogatásával, ami a kijelző háttérvilágításnak villogtatásával éri el, hogy a mozgásból eredő elmosódások mértéke csökkenjen. Szintén fontos adalék, hogy a G-Sync és az ULMB vagy-vagy alapon működik, azaz választani kell, melyiket akarjuk kihasználni, attól függően, milyen teljesítmény felmutatására képes az adott PC – vagyis teljesítmény tekintetében tudja-e tartani a PG279Q natív képfrissítési rátáját, ami ugye 144 Hz vagy 165 Hz lehet.

Az ASUS újdonságai közül a PG279Q november folyamán kerül az üzletek polcaira, listaára pedig 799 dollár lesz. A PG27AQ esetében egyelőre árral és várható megjelenési dátummal kapcsolatban nincs információ – ár tekintetében a PG279Q-éhoz hasonló szintre készülhetünk fel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward