Komoly drágulás jöhet az optikai adathordozók piacán

A CD, DVD és Blu-ray lemezek az idei év második felétől kedzve jelentősen többe kerülhetnek majd, mint manapság.

Komoly drágulás jöhet az optikai adathordozók piacán

Az elmúlt hónapok folyamán az optikai adathordozók szegmensében a szállítási mutatókat tekintve folyamatos visszaesést figyelhettünk meg. Az elemzők korábban úgy látták, hogy az optikai adattárolók piacán 10-15% közötti visszaesést hoz a 2012-es év, ám a végeredmény jobb lett, hiszen 10%-nál kisebb mértékben csökkent az igény ezen adattárolók iránt. Utóbbi főként a fejlődő piacokon tapasztalható növekvő DVD keresletnek, illetve a fejlett piacokon tapasztalható Blu-ray forgalomnak köszönhető.

A kedvezőtlen helyzetet látva viszont a piaci szereplők átszervezésbe, illetve termeléscsökkentésbe kezdtek, sőt, egyesek a termelés leállítása mellett döntöttek. A japán, illetve másod- és harmadvonalbeli tajvani gyártók az idei év első felében folytatják az átalakítást, illetve a termeléscsökkentéssel és termelésleállítással kapcsolatos folyamatokat. Ennek az első komolyabb negatív hatásait az év második felében érezhetjük majd meg.

Tajvan legnagyobb optikai adathordozó gyártójának, a CMC Magneticsnek elnöke úgy látja, a jelenleg is zajló piaci folyamatoknak köszönhetően komoly drágulás várható az év második felében. Robert Wong szerint a drágulás mértéke akár az 50%-os szintet is elérheti.

A helyzetet rontja, hogy azok a szereplők, akik a termelés leállítása, illetve az optikai adathordozók piacának elhagyása mellett döntöttek, a gyors raktárkisöprés érdekében nyomott áron adnak majd túl raktárkészleteiken, ami igen kellemetlen helyzetbe hozza majd a piac még talpon álló szereplőit, akiknek komoly versenyre kell felkészülniük. A raktárkészletek elfogyása után extrém mértékű drágulásra lehet majd számítani, hiszen a kieső szereplők, illetve a visszafogott termelés miatt kevesebb optikai adathordozó készülhet a jövőben, a bent maradó szereplők pedig megpróbálnak majd talpon maradni a veszteséges időszak után.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward