Komoly audió rendszerrel jön a Gigabyte új H81-es alaplapja

A H81.AMP-UP modell igen magasra helyezi a lécet, már ami az audió vezérlőt illeti.

Komoly audió rendszerrel jön a Gigabyte új H81-es alaplapja

A Gigabyte az elmúlt napok, illetve hetek folyamán már több új, H81-es lapkakészlet köré épülő alaplapot is bemutatott: első körben három modell érkezett, majd nem sokkal később újabb öt taggal bővült a kínálat.

Ma egy újabb H81-es alaplap, a H81.AMP-UP modell tűnt fel a gyártó kínálatában, ami meglehetősen érdekes terméknek minősül, ugyanis audió rendszere rendhagyó módon, a világon elsőként alkalmaz cserélhető műveleti erősítőt. A cserélhető műveleti erősítő (Op-Amp) általában a felsőkategóriás hangkártyák és a felsőkategóriás audió termékek kiváltsága szokott lenni, alaplapokon nem igazán találkozhattunk eddig ilyesmivel - főleg nem olyan termékeken, amelyek belépőszintű lapkakészlet köré épülnek. Az új alaplap ebben a tekintetben tehát alaposan felülmúlja a mezőnyt, sőt, toronymagasan kiemelkedik a kereskedelem fő áramába szánt megoldások közül is, ugyanis abban a kategóriában még a jó minőségű audió vezérlő is ritkaság.

Rendhagyó audió rendszer, ami minőségi hangzást és komoly lehetőségeket kínál

A vállalat mérnökei egy Realtek ALC898-as audió vezérlő köré építették az audió rendszert, méghozzá igen nagy gondossággal. Az audió vezérlőt és az alaplapi erősítőket az Audio Noise Guard technológia védi az elektromágneses interferencia okozta kellemetlenségektől, valamint a PCB szintű zajtól, így az érzékeny komponensek zavartalanul, maximális minőség és teljesítmény mellett működhetnek. A leválasztás helyét egy LED-es világítással ellátott sáv is jelzi. Maga az audió rendszer minőségi, Nichicon Pro típusú audió kondenzátorokkal érkezik, a különböző csatlakozók pedig aranyozottak. Utóbbiak az aranyréteg jóvoltából jobb vezetőképességgel rendelkeznek és hosszabb távon is strapabíróbbak, mint hagyományos társaik.

Az audió rendszer - ahogyan fentebb is említettük - cserélhető műveleti erősítővel érkezik, így többféle, külön megvásárolható műveleti erősítőt próbálhatnak ki a felhasználók, amelyek között egészen biztosan megtalálják majd azt a példányt, ami ízlésükhöz a lehető legközelebb helyezkedik el, már ami az audió karakterisztikát illeti.

Gain BOOST kapcsolók

Az audió rendszer Gain Boost technológiával is rendelkezik, azaz a beépített kapcsolók segítségével könnyedén állítható az erősítés mértéke, méghozzá 2x-es és 6x-os érték között. Az állítási lehetőséggel a felsőkategóriás, általában magasabb impedanciával rendelkező fejhallgatók és hangfalak is hatékonyan működésre bírhatóak.

A kínálatban az USB DAC-UP technológia is jelen van, ami aranyozott USB 2.0-s portra támaszkodik. A DAC egységek (D/A konverterek) érzékenyek a tápellátás ingadozására, így a Gigabyte létrehozta az USB DAC-UP rendszert, ami elszigetelt tápellátással dolgozik, így az USB tápellátás sokkal stabilabb, tisztább, ez pedig az audió élményre is pozitívan hat. Az USB DAC-UP eljáráshoz használt aranyozott USB 2.0-s port tulajdonságai BIOS-ból is módosíthatóak, így azok a rendszerek is hatékonyan használhatóak, amelyeknél a DAC számára nincs szükség USB alapú tápellátásra. A rendszer összességében tehát tökéletesen alkalmas minőségi audió konfigurációk építésére. Érdekesség egyébként, hogy az USB DAC-UP port és az audió csatlakozók mellett az ALC898-as audió vezérlő védőborítása is kapott egy kis aranybevonatot.

Az audió csatlakozók között egyébként öt darab aranyozott 3,5 milliméteres jack audió aljzat, valamint egy optikai audió kimenet sorakozik.

Az új alaplap egyéb tulajdonságai

Az Intel H81 Express lapkakészlete köré épülő, Ultra Durable 4 Plus technológiára alapozó H81.AMP-UP modell természetesen LGA-1150-es processzorfoglalattal érkezik, így a Haswell processzorcsalád tagjait fogadja. A két darab DDR3-as memóriafoglalatban ezúttal is DDR3-1333 MHz-es, illetve DDR3-1600 MHz-es memóriamodulok kaphatnak helyet, természetesen XMP támogatás kíséretében. A memóriafoglalatokban összesen maximum 16 GB-nyi rendszermemória elhelyezésére van mód. Az új alaplap egy PCI Express 2.0 x16-os, három darab PCI Epxress 2.0 x1-es, valamint két darab PCI slottal érkezik. SATA 3 Gbps-os portokból kettő, SATA 6 Gbps-os portokból pedig szintén kettő áll rendelkezésre.

A termék a H81 Express lapkakészlet jóvoltából két USB 3.0-s portot kínál kivezetés formájában, de a fedélzeten egy VIA VL805-ös chip is jelen van, ami négy darab hátlapi USB 3.0-s porttal ajándékozza meg a rendszert és így a felhasználókat is. USB 2.0-s portokból hét áll rendelkezésre: három hátlapi port, négy pedig alaplapi kivezetések formájában. Az új alaplap Realtek gyártmányú Gigabites Ethernet vezérlőt kapott, videó kimenetei között pedig egyetlen HDMI 1.4a port lapul. Érdekesség, hogy az alaplapi kivezetések között egy COM tüskesor is lapul.

Az ATX formátumú újdonság 30,4 x 19 centiméteres mérettel bír, és a Gigabyte DualBios technológiáját is megkapta, azaz az elsődleges BIOS esetleges sérülésekor a rendszer a másodlagos BIOS segítségével még működésre bírható. Az új alaplap természetesen UEFI alapú, grafikus felhasználói kezelőfelülettel ellátott BIOS-szal rendelkezik.

A Gigabyte újdonsága hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem tisztázott, hogy a H81.AMP-UP pontosan mennyibe kerül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward