Költséghatékony taggal bővül az ASUS TUF alaplapcsaládja

Az újdonság a tuningképességek kivételével azt kínálja, amit a TUF sorozat egyéb tagjaitól már megszokhattunk - mindezt költséghatékonyan teszi, hála a B85 Express lapkakészlet alkalmazásának.

Költséghatékony taggal bővül az ASUS TUF alaplapcsaládja

Az ASUS TUF (The Ultimate Force) alaplapsorozata betonstabilan üzemelő, hosszú élettartamot kínáló, igényes felépítéssel rendelkező alaplapokból áll, amelyek tuning esetén is remekül helytállnak. Ezek az alaplapok abszolút nem olcsóságukról híresek, no de valamit valamiért, ugye. Az ASUS illetékesei a jelek szerint úgy látták, érdemes odafigyelni a felsőkategória mellett a középkategóriás megoldások piacára is, így a vállalat mérnökei egy költséghatékony taggal bővítették a TUF sorozatot: elkészült a TUF Vanguard B85-ös modell.

Ahogy az az elnevezésből is kiderül, az újdonság az Intel B85 Express lapkakészletére támaszkodik, így költséghatékony megoldásnak minősül. A termék főként azokat a felhasználókat veszi célba, akik egy stabil, jó minőségű komponensekből összeállított, hosszú időn át megbízhatóan működő alaplapra vágynak, és hajlandóak lemondani a processzortuningról a kedvezőbb ajánlott végfelhasználói árért cserébe. A deszka persze nem csak nekik, hanem akár azoknak az üzlet felhasználóknak is jó választás lehet, akik kifejezetten hosszútávon gondolkodnak, ha számítógép-fejlesztésről van szó.

A kedvező árcédulával érkező TUF Vanguard B85 egy egyszerű, de betonstabil VRM áramkört kapott, ami 4+1 fázisú tápellátást biztosít a rendszer számára. A VRM áramkör minőségi, a TUF sorozat tagjaira jellemző komponensekből épül fel és passzív hűtéssel is rendelkezik. A tápellátást a 24-tűs ATX tápcsatlakozó mellett két darab négytűs, CPU EPS +12V-os tápkábellel oldhatjuk meg. Az új alaplap LGA-1150-es processzorfoglalata Haswell processzorokat fogad és négy darab DDR3-as memóriafoglalathoz kapcsolódik, amelyekben összesen 32 GB-nyi rendszermemória kaphat helyet, méghozzá XMP támogatás mellett. A rendszermemória esetében maximum DDR3-1600 MHz-es órajel alkalmazására nyílik lehetőség.

Bővítőhelyek tekintetében minden rendelkezésre áll, amire csak szükség lehet: a sort egy PCI Express 3.0 x16-os slot nyitja, alatta pedig egy PCI Express 2.0 x1-es, egy PCI és egy második PCI Express x16-os slot lapul - utóbbi PCI Express 2.0-s szabványú és csak x4-es sávszélességet kínál, hiszen a B85 Express PCH-hoz kapcsolódik.

SATA portokból hatot kapunk: négy darab a SATA 6 Gbps-os, két darab pedig a SATA 3 Gbps-os szabvány köré épül - eSATA port sajnos nincs. USB 3.0-s portokból összesen hat áll rendelkezésre, ezekből négy a hátlapon, kettő pedig kivezetés formájában érhető el. Az USB portokat ESD védelemmel is felvértezték, így az elektrosztatikus kisülés nem okoz kárt a rendszerben. A repertoárban persze a már jól ismert Thermal Radar technológia is jelen van, ami a hatékony, ütőképes rendszerhűtés biztosításáról gondoskodik.

A fedélzeten Intel I217V vezérlőre támaszkodó Gigabites Ethernet port, illetve Realtek ALC887 alapú HD audió vezérlő szintén található. A videó kimenetek között egy D-Sub, egy HDMI, egy DVI és egy DisplayPort csatlakozót láthatunk, amelyekkel egyidejűleg akár három megjelenítő használatára is van mód.

A TPM támogatással is felvértezett alaplap TUF témájú, grafikus felhasználói kezelőfelülettel ellátott UEFI Firmware-t kapott, amellyel gyerekjáték a különböző beállítások elvégzése.

Az egyes régiókban 5 év garanciával elérhető alaplap hamarosan megjelenik kereskedelmi forgalomban, ára pedig 110 dollár magasságában helyezkedik majd el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward