Költséghatékony óriások: Lenovo Phab 2 és Phab 2 Plus

A Lenovo a Phab 2 Pro mellett másik két Phab 2 modellt is a kamerák kereszttüzébe állított. Ezek továbbra is nagy kijelzővel, de már szolidabb áron érhetőek el.

Költséghatékony óriások: Lenovo Phab 2 és Phab 2 Plus

A Lenovo a Project Tango technológiát hordozó Phab 2 Pro modell mellett két másik Phab 2 okostelefonnal is előrukkolt. Ezek a készülékek már kedvezőbb árszabás mellett érkeznek, de a nevükre bőven rászolgáltak, mert a képátlójuk változatlan maradt a Phab 2 Próhoz képest.

A két kedvezőbb árú szereplő tehát 6,4 hüvelykesre nőtt, ezáltal azoknak az érdeklődését kelthetik majd fel, akik tényleg hatalmas képátlóra vágynak. A Phab 2 valóban szerény összegért cserébe lesz elérhető, míg a Phab 2 Plusnál már azért egy kicsit mélyebben kell majd a pénztárcába nyúlnia az érdeklődőknek. Először ismerkedjünk meg közelebbről az elérhetőbb szerkezettel.

Lenovo Phab 2

Ennél a modellnél még szinte üres a hátlap.

A Phab 2 felbontása nagyon alacsony, mindössze 720p-s panelről beszélhetünk ebben az esetben. Ha már az élesség nem lesz csúcsra járatva, legalább az IPS technológia adott, ami gondoskodik arról, hogy más tekintetben ne lehessen kritikával élni a képminőséget illetően. Ez a modell egy négymagos MediaTek központi chipet vonultat fel. Az MT8735 található benne, amivel korábban nem sűrűn találkozhattak még olvasóink, és ennek az az egyik oka, hogy elsősorban nem mobilokba tervezett lapkáról van szó, hanem olyan táblagépekbe, melyekben kiemelt szerephez jut a 4G LTE hálózati modem is. Valójában egyébként maga a konfiguráció nagyon emlékeztethet minket az MT6735-re, ugyanis egy Mali-T720 MP2 IGP van benne négy 1,3 GHz-es frekvencián üzemelő Cortex-A53 processzormaggal. A rendszermemória és a háttértár tekintetében már bőkezű volt a Lenovo fejlesztőgárdája, a RAM nem kevesebb mint 3 GB lett, a tárhely pedig már 32 GB-os, szóval ilyen téren egyáltalán nem lehet ok panaszra. És a rendelkezésre álló szabad helyet még bővíteni is lehet.

A főkamera 13 megapixeles fényképek megörökítésére alkalmas, és akár este is csatasorba lehet állítani, mivel van mellette egy LED-es segédfény. Az előlapi kamera 5 MPixeles, így nemcsak a videóhívásoknál, hanem az önarcképeknél is derekasan helytállhat. Az operációs rendszer szerepét az Android 6.0.1 kapta, és a Marshmallow ezúttal is meg lesz toldva extrákkal, tehát a szoftveres oldalát tekintve rendben lesz a Phab 2. A kapcsolati lehetőségek tárházában a 4G LTE hálózati modem (150/50 Mbps) mellett van 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi, Bluetooth modul és még FM rádió is. Ahogy azt már fentebb leszögeztük, hatalmas mobilról beszélhetünk, de legalább nagyon vékony az egész: 175 x 89,5 x 9,6 milliméteres a tömege pedig 225 gramm. Az akkumulátor 4050 mAh-s, ami remek üzemidőt feltételez, de persze, ha sokáig aktív a kijelző, akkor bizony el is kél a vaskos tartalék. A színválasztékot szürke és arany alkotja.

Lenovo Phab 2 Plus

A pluszosított Phab 2 megjelenítője is elmarad még a Prónál látott panel minőségétől, de itt már 1920 x 1080 pixel népesíti be a 6,4 hüvelykes felületet, ez pedig egy optimális felállásnak tekinthető. Itt is IPS technológiát alkalmazó kijelzőről van szó, ennek megfelelően széles betekintési szögekre és jó fényerőre van kilátás. A szerkezet bekapcsolását követően az Android 6.0.1 rajzolódik ki a megjelenítőn. A Phab 2 Plus már egy nyolcmagos lapkának ad otthont, de továbbra is egy energiahatékonyságra kihegyezett megoldásról beszélhetünk. A MediaTek szintén tabletekbe szánt MT8783 chipje van jelen a motortérben, ami 1,3 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A53 magokat vonultat fel egy Mali-T720 MP3 grafikus gyorsítóval megtoldva. A Phab 2 után a Phab 2 Plus is 3 GB rendszermemóriával és 32 GB tárkapacitással várja majd, hogy munkába állhasson. A RAM aligha fog szűkössé válni, a háttértár pedig természetesen bővíthető, szóval ha fogytán lenne a szabad hely, bármikor pillanatok alatt fentebb tornászható ez egy microSD formátumú memóriakártyával.

Bár ez a modell még jócskán elmarad a Phab 2 Prótól, azért így is az egyik legérdekesebb területe a kamera lett. Párosban szép az élet – minden bizonnyal ezt vallja a főkamera, ugyanis a hátlapon található 13 megapixeles képalkotót egy társkamera is kiegészíti. A Milbeaut képfeldolgozó processzorral kiegészített rendszer alkalmas újra fókuszálható fotók készítésére, nagyobb mélységélesség létrehozására, egyebek mellett a háttér megváltoztatására is. Az egységet F/2.0-s rekeszérték, 1,34 mikronos pixelméret és hibrid autofókusz (PDAF és lézeres AF) jellemzi. A szelfikamera 8 megapixeles (F/2.2, 1,4 μm), szóval ilyen tekintetben is szépen fog domborítani. A kapcsolati megoldások között kiemelendő a 4G LTE, valamint az FM rádió megléte. A Phab 2 Plusnak már van a fedélzeten ujjlenyomat-olvasó. A készülék térfogata 173,89 x 88,3 x 9,6 milliméteres, a tömeg pedig 218 gramm. Az érdeklődők szürke és arany színben csaphatnak majd le rá.

A Lenovo nem bonyolította túl az árazást. Az 500 dolláros Phab 2 Pro után a Phab 2 Plus ajánlott fogyasztói ára 300 dollárban lett megállapítva, a Phab 2 pedig 200 dollárért cserébe lesz hazavihető. A kerek árak vonzásában érkező eszközök valamikor a nyár folyamán fognak befutni, ennél közelebbit viszont nem árult el a vállalat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward