Költséghatékony és QWERTY-s mobilok a BlackBerrytől

A BlackBerry leleplezte a Z3, és beharangozta a Q20 modelleket. Az utóbbi újdonság fizikai gombsort fog kapni, az előbbi pedig mérsékelt áron kínál érintőkijelzőt.

Költséghatékony és QWERTY-s mobilok a BlackBerrytől

A BlackBerry két okostelefonról beszélt Barcelonában. A Mobile World Congress ideje alatt a kanadai gyártónál egy olyan mobilba futhatnak az érdeklődők, amelyet minden eddiginél olcsóbbra építettek. Emellett pedig egy QWERTY gombsoros tervezetről is szó esett, ami viszont még nem vehető közelebbről szemügyre. Ezek új területeket nyithatnak meg a BlackBerry előtt.

BlackBerry Z3

A BlackBerry Z3 az érintőkijelzős kínálat legkisebb tagja lesz, de nem fizikailag, hanem a megcélzott árkategória tekintetében. A BlackBerry eddig két érintőkijelzős modellt mutatott be, a Z10-et és a Z30-at (na meg a Porsche Design P’9982-t, de az a Z10 átcsomagolva egy szebb köntösbe). Ezek a készülékek a felső- és felső-középkategóriát vették célba, így mostanáig hiányzott egy megfizethetőbb árral rendelkező BB 10-es, érintős modell a kínálatból. Ezt a szerepkört fogja betölteni a Z3, ha minden jól megy. Itt az előlapot egy 5 colos kijelző tölti ki, amely vélhetően széles betekintési szögekkel és qHD felbontással fog szolgálni. A mobilon a BalackBerry 10.2.1 operációs rendszer lesz jelen, ami jelen pillanatban a legfrissebb verzió.

A szerkezetet egy Snapdragon 400 szériás chip fogja meghajtani. Egészen pontosan egy Qualcomm MSM8x30 van benne jelen, ami két Krait 200 magot állít csatasorba 1,2 GHz-es órajellel, a grafikus feladatokat meg egy Adreno 305 látja el benne. A SoC 1,5 GB-nyi rendszermemória támogatását fogja élvezni, míg a tárhely tekintetében 8 GB-tal szolgál a konfiguráció. Lesz benne microSD kártya slot is, így egyszerűen bővíthető, ha kevés lenne a szabad hely. A kapcsolati képességeiről részletesen nem beszéltek a bemutató során, ám azt elárulták, hogy a zenekedvelőknek egy FM rádióval kedveskedtek. A főkamerájával 5 megapixeles képeket lehet készíteni, a videócsevegések bonyolítását pedig egy HD minőséggel szolgáló, 1,1 MPixeles megoldás intézi.

A BlackBerry Z3-mal elsősorban a fejlődő országokat veszi célba a cég. Áprilisban fog debütálni az eszköz, mégpedig Indonéziában. Az ajánlott fogyasztói ára mindössze 200 dollár lesz kártyafüggetlen konstrukcióban. John Chen azt is elárulta a BlackBerry Z3 kapcsán, hogy ez lesz az első okostelefon, ami már a Foxconnal kötött partnerkapcsolat gyümölcse.

BlackBerry Q20

A Z3 mellett egy csúcsra törő gépről is beszéltek, ami QWERTY gombsorral is várja majd a leendő tulajokat. A sajtórendezvényen sajnos ennek a specifikációjára nem derült fény, így kénytelenek vagyunk az alapján elképzelni a készüléket, amit John Chen, a BlackBerry ügyvetője elmondott róla.

Ez a mobil egy 3,5 hüvelykes kijelzőt vonultat fel a fizikai billentyűzet mellett. A korábban látottakkal ellentétben itt már néhány fontos kezelőszerv virtuális megfelelőt kap: a grafikus felület része lesz a „menü”, a „vissza”, a „küldés”, a „bezárás” és még végül a trackpad is. Állítólag ezzel a lépéssel gyorsabb és pontosabb navigálást tesz majd lehetővé a Q20, mint az elődei. A tervezés során pedig minden eddiginél magasabb minőségű, prémium anyagokhoz nyúltak, így végeredményben rendkívül tartós és ellenálló lesz. Az üzemidő tekintetében is jól teljesíthet, mivel egy, a korábbinál izmosabb akkumulátorból fogja a működéshez szükséges energiát meríteni, és természetesen jelen lesz rajta a BlackBerry HUB, így a többi platformnál jobb kommunikációs képességekkel rendelkezik, hiszen minden üzenet egy helyre csoportosul össze a forrástól függetlenül. Végül a vállalati lehetőségekkel szolgáló BES10-et is kiemelték a neve mellett, de ugye ez is általános BlackBerry jellemző.

„A BlackBerry Q20 okostelefonnal tehát megkapják az emberek a megszokott kemény gombokat és a trackpadet is, amire vágynak, valamint a legjobb e-mail szolgáltatást, a legjobb billentyűzetes élményt, és a lehető legjobb akkumulátor élettartamot is.” – ezekkel a sorokkal zárta a bemutatót Chen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward