Knights Landing: a következő generációs Xeon Phi

Az Intel a Hot Chips konferencia alkalmával lerántotta a leplet néhány érdekes információról, amelyekből kiderül, hogyan épül fel az új Xeon Phi gyorsító.

Knights Landing: a következő generációs Xeon Phi

Az Intel következő generációs Xeon Phi gyorsítóját, amely Knights Landing kódnévre hallgat, már nagyon várja a piac. A vállalat pont a napokban, a Hot Chips konferencia alkalmával osztott meg friss információkat a következő generációs Xeon Phi gyorsítóval kapcsolatban, így sok fontos részletről hullott le a lepel.

A Knights Landing sorozatú Xeon Phi gyorsítók alapját úgynevezett csempék alkotják. Egy-egy ilyen csempén belül két darab x86-os processzormag lapul, amelyek a HPC szegmens igényeinek megfelelően módosított Silvermont alapokon nyugszanak. Egy-egy processzormaghoz 1 MB-nyi másodszintű gyorsítótár tartozik, és egy-egy mag összesen négy programszál kézben tartására képes. Minden processzormagban található két darab vektorfeldolgozó egység (VPU), a csempénként 4 VPU pedig AVX-512 utasításkészleten keresztül programozható.

A fentebb említett csempékből összesen 36 darab áll rendelkezésre, így a kétdimenziós hálóba kapcsolt csempék összesen 72 processzormagot és 144 vektorfeldolgozó egységet tartalmaznak, egyidejűleg pedig maximum 288 programszálon tudnak dolgozni. A chip fedélzetére 16 GB-nyi kapacitású, tokozásra ültetett többcsatornás DRAM alapú memória is került (MCDRAM), ami az Intel saját nagy-sávszélességű memória-technológiájának tekinthető. A Knights Landing sorozatú Xeon Phi gyorsítók ezen felül hatcsatornás DDR4-es memóriavezérlőt is kaptak, a HPC szegmensben szükség van a nagy sávszélességre.

Csak úgy, ahogy a többi Xeon Phi alapú megoldásnál, úgy a Knights Landing sorozat esetében is az x86-os kompatibilitást hozza fel a gyártó egyértelmű előnyként a riválisok megoldásaival, azaz az Nvidia Tesla és az AMD FirePro sorozatú gyorsítókártyákkal szemben. A Knights Landing sorozatú Xeon Phi gyorsítókból egy rendszerben akár több is helyet kaphat, a köztük zajló kommunikációt pedig az Omni-path Architecture névre keresztelt technológia biztosítja.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward