Kivezetik a Telekomot New Yorkból

Kivezetik a Telekomot New Yorkból

A Magyar Telekom igazgatósága tegnapi ülésén döntött arról, hogy megszünteti a cég részvényeire kibocsátott amerikai letéti jegyeinek (ADR) jegyzését a New York-i értéktőzsdén (NYSE). A cég fő tulajdonosa, a Deutsche Telekom már májusban végrehajtotta a lépést, így a hír nem érhette meglepetésként a befektetőket. A tőzsdei jegyzés megszüntetése önmagában nem jelent hatalmas megtakarítást, hiszen a NYSE-en való jegyzés költségei nagyjából a BÉT-en megszokott díjakkal összemérhetőek. Azonban a kivezetési folyamatot várhatóan a SEC-nél történő deregisztráció követheti, ha ez sikerül, akkor a Telekom az adminisztrációs terhek, a pénzügyi jelentéstétel struktúrájának egyszerűsítése miatt jelentősen, akár 100-200 millió forinttal is csökkenhetnek.

A cég ADR-programja is változni fog a kivezetéssel, ezután úgynevezett első szintű ADR-program lesz érvényben, az öt Magyar Telekom-részvényt megtestesítő letéti igazolások kereskedése szabályozott OTC-piacra helyeződik át. Megfigyelők nem valószínűsítik, hogy a lépéssel csökkenne az angolszász intézményi befektetők érdeklődése a papír iránt, információink szerint a cég közkézhányadán belül nagy súlyt képviselő amerikai intézmények között nemigen van olyan, aki kifejezetten amerikai tőzsdei jegyzéshez kötné portfóliója összetételét.

A deregisztráció maga nem ígérkezik egyszerű feladatnak, ehhez ugyanis a részvények globális forgalmának kevesebb mint 5 százalékát kellene hogy kitegye az amerikai piacokon bonyolított forgalom. Ez jelenleg magasabb a Magyar Telekom esetében, az elmúlt egy évben a magyar piacon bonyolított több mint 550 millió darabos forgalommal szemben New Yorkban nagyjából 50 millió darab Telekom-részvénynek megfelelő ADR cserélt gazdát.

A cég jegyzése a New York Stock Exchange-en 1997-ig nyúlik vissza, a BÉT-re való bevezetéssel párhuzamosan listázták be a papírokat a világ legfontosabb tőzsdéjén. Annak idején Straub Elek, az egykori Matáv vezérigazgatója nyitotta meg a kereskedést a NYSE-en azon a napon, amikor megkezdődött a papírok kereskedése. A papírok dollárban számolt kibocsátási ára 3,65 volt, egy ADR-é pedig 18,25 dollár, ez volt az első napon a kereskedés induló árfolyama is. Ma egy Telekom-részvény nagyjából 2,8 dolláron cserél gazdát.

Korábban lapértesülések a társaság macedón leányvállalatánál zajló, végtelenbe nyúló vizsgálattal hozták összefüggésbe a kivezetés tervét, azonban megfigyelők szerint inkább a költségcsökkentési okok a valószínűbbek, tekintve a Deutsche Telekom korábbi hasonló lépését.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward