KitKat körkép: mobilok, amik már biztosan frissülni fognak

A HTC, az LG és a Motorola berkein belül már több olyan készülékről is tudomásunk van, amelyek esetében hamarosan érkezhet az Android 4.4.

KitKat körkép: mobilok, amik már biztosan frissülni fognak

Azzal, hogy a Google bejelentette az Android legfrissebb kiadását, azonnal megindultak arról is a találgatások, hogy mely okostelefonok és táblagépek fogják megkapni ezt a frissítést. Mostanra már több eszköz esetében is valószínű az Android 4.4 érkezése, ezeket szedtük most össze.

A KitKat fantázianévre hallgató verzió rengeteg újítást hozott, amelyekről az ide vonatkozó hírünkben részletesebben is írtunk már. Csak egy dolgot emelnénk ki az újdonságok közül most, mégpedig a rendszerigényt. Az Android 4.4 ugyanis mindenki nagy meglepetésére beéri 512MB memóriával is, így elterjedhet az olcsóbb gépek körében is. Az újdonság valószínűleg jelentős előrelépést hoz a rendszermemória-kezelés terén, mert állítólag elég neki ez a memória mennyiség ahhoz, hogy akadásoktól mentesen tudjon üzemelni. Ez részben annak is köszönhető, hogy valamilyen szinten automatizálták a különböző effektek és animációk ki- és bekapcsolását. Tehát amennyiben egy gyengébb mobilon kerül bevetésre a rendszer, valamivel puritánabb lesz a felület, ám a képességei így is megmaradnak. Ezzel a húzással a Google komolyan felboríthatja a frissítési rendet, hiszen elképzelhető, hogy az Android 4.3 fejlesztése helyett a gyártók azonnal az Android 4.4-et veszik előtérbe. Valamint (és ez az, amit többen szívesen látnának) megvan arra is az esély, hogy egy olyan mobil esetében is megfontolják a frissítés lehetőségét, amelynél már az előző verziókról is le kellett mondania a tulajdonosoknak.

Egy új Android variáns érkezését követően általában néhány hétnek el kell telnie ahhoz, hogy az első fecskék megérkezzenek, ám ebben az esetben mintha nagyobb figyelmet kapna a frissítés. Az persze megszokott, hogy minden, két évnél fiatalabb Nexus megkapja, esetünkben ilyen a Nexus 7, a Nexus 7 II, a Nexus 10 és a Nexus 4. Ehhez jött idén a két Google Edition mobil, amelyek szintén a Nexus élményt szeretnék nyújtani, csak a Galaxy S4 és a HTC One társaságában. Ezekről viszont már tudtunk, most nézzük, a Google bejelentését követően mely masinákról derült ki napok alatt, hogy az Android 4.4-nek is otthont fognak adni.

Három gyártó modelljeiről érkeztek arra utalások és nyilatkozatok, hogy már kezelésbe vették az új Androidot: ezek a Motorola, a HTC és az LG. Ebből a sorból csak az LG, ami egyelőre a gyártó által nem nyert megerősítést, itt egy francia kiskereskedőtől véletlenül kiszivárgott dokumentumra támaszkodhatunk. Ennek a tanúsága szerint az LG G2 esetében még az év vége előtt megérkezhet a minden jóval ellátott Android 4.4. Elképzelhető tehát, hogy a nem Google által pátyolgatott telefonok közül ez lesz az első, ami KitKatet kap. A verseny viszont eléggé szorosnak ígérkezik, mivel a mostanra Google érdekeltségű Motorolánál is gőzerővel dolgoznak az új verzió alkalmazásán. A Moto X már biztosan frissülni fog, de a legtöbb idei készülékükre igaz lehet ez, így a Droid Maxx, Ultra és Mini esetében is garantáltnak tűnik a KitKat érkezése. Sőt mi több, a tavalyi Droid DNA is beállhat a sorba a forgalmazója, a Verizon által elmondottak alapján. A HTC-nél egyelőre még nem igazán folytak bele a részletekbe, de a felsőkategóriás One széria idei tagjainál jön majd a 4.4-es Android. A HTC One Google Edition után így a Sense-zel felvértezett HTC One is megkapja majd az újdonságot, de a One Mini és a nemrégiben debütált One Max sem lesz ez alól kivétel. A HTC One-nál erre a következő 90 napban fog sor kerülni; a többieknél - az LG G2-t leszámítva - egyelőre a frissítés idejére vonatkozó utalást nem tettek.

Remélhetőleg hamarosan a többi gyártó is állást foglal az Android 4.4-et illetően, gondolhatunk itt például a Samsungra, a Sonyra vagy az ASUS-ra egyebek mellett.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward