Kiterjeszti chiptervezést a Google

Kiterjeszti chiptervezést a Google

A Google már több éve foglalkozik chipek tervezésével különböző felhasználási célokra, és a jelek szerint most egy új központot hoz létre, ahol minden eddiginél jelentősebb projekteken dolgozhat majd. A Reuters értesülései szerint a vállalat a konkurens cégektől sorra csábítja el a tapasztalattal rendelkező szakembereket.

A keresőóriás pontos tervei egyelőre nem ismertek, de az már biztosnak tűnik, hogy Indiában, Bengaluruban fog létrehozni egy olyan központot, ahol chiptervezés folyhat majd. Bengaluru egyre fontosabb centruma a félvezető iparnak, és rendkívül dinamikusan fejlődik, így nem meglepő, hogy a Google is itt eresztene gyökeret. A Reuters jelentése alapján a vállalat egy „gChips” néven futó csapatba toboroz folyamatosan szakembereket, és állítólag már egészen nívós alakulat kezd verbuválódni a cég zászlaja alatt. A Google eddig 16 veteránnak számító fejlesztőmérnököt vett fel, és azon van, hogy új tehetségeknek is megadja a lehetőséget.

A „gChips” csapatnak a tagjai között állítólag olyan emberek vannak, akik például korábban az Intelnél, az Nvidiánál, a Broadcomnál vagy éppen a Qualcommnál teljesítettek szolgálatot különböző szerepkörökben.

A Google vonatkozó honlapja alapján még mindig több mint egy tucat fontos pozíció áll betöltetlenül Bengaluruban, szóval a létszám a következő hónapokban tovább növekedhet. Bár nem lehet tudni, hogy mire készül a keresőóriás, a cég motivációja egyértelműen onnan eredhet, hogy már korábban felismerte, egy saját tervezésű chip nagy előnyt jelenthet bármiről is legyen szó. A Google rendelkezik szerverekbe szánt lapkával, és van olyan feldolgozója, ami mobilokban használható fel különleges célra.

Egyébként manapság már szinte az összes gigavállalat próbál erősíteni chiptervezésben, hiszen egy egyedi igényekre szabott lapka olcsóbban állítható elő, hatékonyabb lehet a szükséges munkafolyamatokban, és így csökkenthető a kiszolgáltatottság is más beszállítók felé. Napjainkban már mások mellett a Facebook, a Microsoft, az Apple és az Amazon is dolgozik chipdizájnokon, a cupertinóiak ráadásul részben annak köszönhetően vannak ott, ahol, hogy az Apple A4 óta egészen kiváló egyedi lapkákkal szolgálnak az iOS-es eszközeik fedélzetén.

Mivel egyelőre nem tisztázott, hogy a Google aktuális törekvésének milyen téren lehet majd tapasztalni a pozitív hatását, nehéz megmondani, hogy a felhasználókat mennyire fogja érinteni ez. És mivel rengeteg különböző területen vannak már ott a vállalat különböző termékei, így megtippelni is nehéz, mi lehet az irány. A Reuters megkereste az ügyben a Google-t, de a vállalat nem szerette volna kommentálni az információkat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap