Kiszivároghatott a Windows XP forráskódja

A 4Chan fórumról indult a csomag, amit azóta rengetegen letöltöttek. Jelenleg úgy tűnik, tényleg a Windows XP forráskódjáról lehet szó, ám ez egyelőre nem nyert hivatalos megerősítést, valamint a Microsoft sem reagált még a helyzetre.

Kiszivároghatott a Windows XP forráskódja

A Windows XP meglehetősen sokáig örvendett hatalmas népszerűségnek a felhasználók körében, ám 2014-ben nyugdíjba vonult, így a rajongótábor szépen lassan elkezdett megfogyatkozni, manapság pedig már nincs igazán nagy aktív felhasználótábora, ami a friss események tükrében nem is olyan nagy baj. A 19 évesnél is idősebb operációs rendszer forráskódja a napokban felkerült a 4Chan fórumra, ahol a Mega fájlmegosztóra, illetve egy torrent fájlra mutató linket osztottak meg, ám a témát néhány óra elteltével lezárták, ami pont elég volt ahhoz, hogy a hír futótűzként terjedjen. A letöltési linkek, illetve maga a csomag is olyan szinten elterjedt már, hogy igazából nem nagyon lehet meg nem történtté tenni a szivárgást.

Hírünk írásáig a Microsoft hivatalosan még nem reagált az ügyre, ám az eddigi információk alapján nagyon úgy tűnik, hogy valóban a Windows XP forráskódja szivárgott ki. Mivel ezt az operációs rendszert jelenleg már nagyon kevesen használják, piaci részesedése gyakorlatilag egy százalék környékén helyezkedik el, így a hackerek nem biztos, hogy időt és energiát fordítanak arra, hogy a forráskód tanulmányozásával újfajta támadásformákat fejlesszenek ki a Windows XP és használói ellen.

A biztonságtechnikai kutatók számára alighanem finom csemege lesz a Windows XP forráskódja, amelyet elemezve új támadásvektorokat fedezhetnek fel – olyanokat, amik akár a modernebb Windows operációs rendszerek számára is veszélyt jelenthetnek.

A forráskód felhasználásával a lelkes programozók akár új funkciókkal is bővíthetik az operációs rendszert, felvértezhetik modernebb hardverkomponensek támogatásával, valamint számos nem hivatalos saját verziót is készíthetnek belőle.

A Microsoft alighanem rövid időn belül reagálni fog a helyzetre, ám erre hírünk írásáig még nem került sor. Az is igaz persze, hogy a Windows XP forráskódjának terjedését már szinte lehetetlen lesz megállítani, annyira sokakhoz eljuthattak a letöltési linkek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap