Kiszivárgott némi infó az érkező Kabini APU egységekről

Van még néhány homályos folt az újdonságok várható tulajdonságaival kapcsolatban, de remélhetőleg azokról is hamarosan lehull a lepel.

Kiszivárgott némi infó az érkező Kabini APU egységekről

Az AMD az elmúlt hónap folyamán dobta piacra a legelső Kabini APU egységeket, amelyekkel a beágyazott rendszerek piacát vette célba. Az idei év második negyedévében a Kabini sorozat átlagfelhasználóknak szánt változatai is megjelennek majd - ezekről a termékekről eddig nem sokat lehetett tudni.

A rövidesen megjelenő Kabini APU egységekkel kapcsolatban már régóta tudható, hogy azok 28 nm-es csíkszélességgel készülnek, kettő vagy négy Jaguar processzormagra támaszkodnak és Radeon HD 8000-es sorozatú integrált videó vezérlőt alkalmaznak - ennél több infó eddig nem nagyon szivárgott ki. A Kabini sorozat négy friss tagjával kapcsolatban most érdekes részletek láttak napvilágot, amelyekre egy HP-s dokumentumban sikerült rábukkanni.

A kép nagyítható!
A kép nagyítható!

A fenti képen látható dokumentumrészlet négy Kabini APU egységről rántja le a leplet, amelyek között két kétmagos és két négymagos példány lapul. Az újdonságok jelenleg ismert tulajdonságait az alábbi táblázat foglalja össze:

Ahogy az a fenti táblázatból is kiderül, az E1-2500-as és E2-3000-es Kabini APU-k 5-6%-kal alacsonyabb CPU magórajelet alkalmaznak, mint a Bobcat alapú E1-1500-as és E2-2000-es APU-k, ám ez nem jelenti azt, hogy a Kabini APU-k lassabbak lennének - sőt, az architekturális fejlődésnek köszönhetően gyorsabbak lehetnek elődeiknél. Az "A" sorozat tagjai "E" sorozatú társaikkal ellentétben kettő helyett már négy processzormagot tartalmaznak, így értelemszerűen kétszer annyi másodszintű gyorsítótárral is gazdálkodhatnak.

Persze a fenti kép még így sem teljes, hiszen az integrált videó vezérlőkkel kapcsolatban még mindig sötétben kell tapogatózni. Az elmúlt hónapban piacra dobott "GX" sorozatú APU egységek tulajdonságai alapján némi elképzelés azért már van a friss termékek jelenleg még nem ismert tulajdonságaival kapcsolatban.

Az A6-5200 nagyon hasonlít a GX-420CA-ra, így ez az APU jó eséllyel 25 wattos TDP-vel érkezik, integrált videó vezérlője pedig 600 MHz-es magórajelet alkalmazhat. Az A4-5000 és az E2-3000 esetében hasonlóság mutatkozik a GX-415GA és a GX-217GA modellekkel, így 15 wattos TDP-re és 500 MHz-es, illetve 450 MHz-es IGP magórajelre gyanakodhatunk. Rövidesen kiderül, helyes-e a spekuláció.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward