Kiszivárgott a Windows következő kiadása

A Windows Blue kiszivárgott kiadásából elég sok minden kiderül a következő Windows operációs rendszerrel kapcsolatban, ami inkább funkcióbővítő-szoftvercsomag lesz, nem teljesen új operációs rendszer.

Kiszivárgott a Windows következő kiadása

A Windows Blue végleges változatának érkezésére majd csak nyáron számíthatunk, ám addig még egy bemutató kiadás is megjelenik az új operációs rendszerből, amellyel a Microsoftnak tulajdonképpen annyi a célja, hogy segítségével javítsa a Windows 8 felhasználói élményét.

A 2,63 GB-os ISO fájl formájában kiszivárgott Windows Blue Build 9364 alapján remekül látszik, hogy nagyjából mire számíthatunk a Windows 8 funkcionalitását kibővítő csomaggal kapcsolatban. A kiszivárgott kiadást Windows Blue Milestone 1 néven emlegetik, a szoftvercsomag állapotából pedig úgy tűnik, minden a terv szerint halad, azaz a Microsoft idén nyáron tényleg elérhetővé tudja majd tenni a Windows Blue-t, amit meglévő Windows 8-as operációs rendszerünkre lehet telepíteni, méghozzá ingyenes frissítésként.

A kiszivárgott kiadásnak köszönhetően most képet kaphatunk azzal kapcsolatban, hogy nagyjából milyen újításokra számíthatunk a Windows Blue esetében. Az egyik legfontosabb változás, hogy a Windows Blue segítségével az eddiginél sokkal mélyebben belemászhatunk majd a felhasználói kezelőfelület beállításaiba, így egyedibb, igényeinknek sokkal jobban megfelelő felhasználói kezelőfelületet alakíthatunk ki. A Metro UI csempéit a korábbinál kisebbre, illetve nagyobbra is méretezhetjük, de a különböző színek módosítására is lehetőség nyílik, sőt, több új háttérképet is kapunk.

A Windows Blue emellett mélyebb SkyDrive integrációt is kínál, valamint a Charm-ok esetében is lesz némi változás. A Devices menüben ezentúl elérhető lesz egy "Play" feliratú Charm is, a Share Charm pedig új screenshot opcióval bővül.

Komoly újítás lesz az Internet Explorer 11, amely a korábbi, 10-es kiadáshoz képest zökkenőmentesebb, gyorsabb webböngészést tesz lehetővé és vonzóbb felhasználói kezelőfelülettel érkezik. Az új webböngésző a jelek szerint elődjénél versenyképesebb lesz, így hatékonyabban harcolhat a méltán népszerű Google Chrome, illetve a Mozilla Firefox ellen.

Végül, de cseppet sem utolsó sorban multitasking támogatást kap a Metro UI, így egyszerre nem csak egy, hanem akár két alkalmazás is futhat egymás mellett. Apró, de fontos megkötés, hogy a két alkalmazás esetében ugyanolyan szélesnek kell lennie az ablaknak. Az új funkció jóvoltából zenehallgatás közben lehet böngészni a Windows Store-ban, illetve internetezés közben szólhat a zene a háttérben. Ez persze csak a jéghegy csúcsa, ki kell tapasztalni, hogy milyen lehetőségek vannak az új funkcióban.

Az újításokról már készült egy videó is, ám az sajnos lengyel nyelvű, így a szöveget csak azok értik majd, akik tudnak lengyelül.

A fentiek alapján a Windows Blue ütős kiegészítése lesz a Windows 8-nak, amellyel vonzóbbá válhat a Microsoft új operációs rendszere.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward