Kisméretű Full HD monitorok a terítéken

Ezúttal az Asus megújult VH sorozatának sikervárományos kijelzőjét, a BenQ kedvező áron kínált G szériájának monitorát és SE jelzéssel ellátott TV tuneres megjelenítőjét vizsgáltuk meg közelebbről.

Kisméretű Full HD monitorok a terítéken

1. Bevezető

Ezúttal az Asus megújult VH sorozatának sikervárományos kijelzőjét, a BenQ kedvező áron kínált G szériájának monitorát és SE jelzéssel ellátott TV tuneres megjelenítőjét vizsgáltuk meg közelebbről.

2. Asus VH222H

Asus VH222H

Amint az a legutóbbi monitor tesztünkből kiderült, az Asus VH sorozatát nem csak formatervében újította meg, de képminőségével is sikerült magasra tennie a lécet. Ezen felbuzdulva elővettük a modell kisebb változatát, hogy kiderüljön, a méretcsökkenés egyben gyengébb kijelzőt jelent vagy hasonlóan jó képminőséggel számolhatunk a VH222H típusnál is.

Az enyhén lekerekített káva, a kecses, mégis szigorú vonalakkal kialakított formaterv remélhetőleg olyan hosszú ideig fogja az Asus megjelenítőit díszíteni, mint a korábbi dizájn - mely valljuk be, az évek során kissé megkopott, ezért esedékes volt frissíteni. A fényes káva, nyak- és talprész modern hatást keltenek, az elegáns küllem nagyon esztétikus, azonban ennek hátulütőivel is számolnunk kell. Az ujjlenyomatok elöl fokozottabban láthatóak, a hátlap matt felülete ellenben jól tűri a szennyeződéseket. Az anyagminőség átlagos, a közepesen vastag műanyagok ellátják feladatukat, mindenhol pontos illesztésekkel találkozni. A monitor keret azonban a kelleténél vékonyabbra sikerült, emiatt a panel döntögetése sem teljesen hangtalan.

A kissé zsúfolt vezérlőgombok kitapintása nehézkes, de legalább a feliratok könnyen olvashatóak és a nyomógombok a káva elején találhatóak. A határozott nyomáspont és a menü gyors reakciója ellenére szívesen láttunk volna szoftveres menükezelést is, de az Asus kijelzőinél ez továbbra sem elérhető. Ha a főmenüben való barangolást szeretnénk elkerülni, akkor annak előhívása nélkül is könnyen elérhetőek a legfontosabb funkciók. Gyorsgombként fényerő- és hangerőszabályzást, Splendid képprofilváltást, automatikus kalibrációt, valamint bemeneti video jelváltást kapunk. Az állapotjelző led kék fénye nem vonja el figyelmünket a képernyőről, és szolid fényével a készenléti narancsszínű lámpa sem zavaró a sötétben.

A monitor állványa csak a legalapvetőbb beállításokra képes. A panel fix magassága megfelelő, a számunkra ideális dőlésszög könnyen és viszonylag széles keretek közt állítható be. Ami pedig a stabilitást illeti, a talp gördülékeny felszerelését követően azt tapasztaltuk, hogy a közepes méretű korong még képes határozottan megtartani a panelt.

A panel hátulján a VESA szabványú lyukak is megtalálhatóak, és mivel gondoltak a részletekre is, ezeket gumisapkák takarják. A vezetékek rendben tartásáért a nyakban található nyílás gondoskodik, mely ugyanolyan jónak bizonyult, mintha egy kábelbilincset használnánk.

A kijelzőt nemcsak D-Sub és DVI csatlakozókkal, hanem egy HDMI bemenettel is ellátták, így a konzol tulajok is örülhetnek. Ez utóbbi audio sávját egy fejhallgató kimenetre - sajnos ez szintén hátulra került - és egy SPDIF, digitális csatlakozóra is kivezették. A kijelző beépített hangszórókkal is rendelkezik, melyek viszonylag hangosak, minőségük elfogadható. Továbbá tartozik hozzájuk egy 3,5mm-es jack bemenet is, mely a hangkártya összekötésére szolgál.

Képminőség

A kijelző maximális fényereje erős napsütéshez is jó olvashatóságot biztosít. Kontrasztja kivételesen jónak mondható, még a legsötétebb és legvilágosabb árnyalatokat is képes jól megkülönböztetni. Színhűsége alaphelyzetben átlagos, azonban a Splendid színjavító profilokkal nagyban javíthatunk a helyzeten, ha filmnézésre vagy játékra támad kedvünk. A színátmeneti és szürkeátmeneti gradiensek darabossága alig látható, azonban a Splendid profilok használatával a helyzet rosszabb, ezért munkához inkább ne használjuk ezeket.

Legnagyobb felbontásán a monitor élessége a digitális bemeneteken (HDMI, DVI) dicséretre méltó, és az analóg (D-Sub) csatlakozó használatával is csak alig homályosabb a kép. A kijelző skálázása átlagos. Míg az 1280*720-as képméret a megszokott módon szép, addig a többi felbontás homályosan, enyhén darabosan jelenik meg. A képarány kezelési lehetőségekkel félig voltunk megelégedve, ugyanis az 5:4 és 16:10 arányok korrekt megjelenítése továbbra is hiányzik. Előbbit a monitor 4:3-nak ismeri fel, utóbbit 16:9-nek, ezért mindkét esetben fel kell készülnünk, hogy a képet vízszintesen enyhén széthúzza a monitor - bár ekkora mértékű torzulást még el lehet viselni. A 4:3-asok megjelenítése hibátlan, ráadásul a monitor magától felismeri, hogy mikor kell ezt alkalmaznia, így kapcsolgatni sem kell.

A kijelző háttérvilágítása jónak mondható, bevilágítás alig látható alul és felül, foltosodást nem vettünk észre. A fekete mélysége átlagon felüli, melynek előnyét filmek sötétebb jeleneteinél láthatjuk. A panel látószögei egészen jók. Az átlagon felüli besorolást egyrészt a színtorzulás hiánya miatt érdemelte ki a kijelző, másrészt oldalról és függőlegesen is csak mérsékelt kontrasztvesztéssel kell számolnunk. A válaszidő gyorsítás nélküli monitor hozza az 5ms-osoktól elvárt szintet. Az így produkált utánhúzás nem vészes, ezért a kijelzőt játékra is érdemes elővenni, a bemeneti késés elég kicsi.

Habár a kijelző külsőre megújult, a gyártó színkezelésért felelős Splendid motorja továbbra is változatlan maradt. Az alapállapotban használatos Standard sémát munkához vagy internetezéshez érdemes választanunk, de a gyári profilok mindegyike megváltoztatható, ha az előre beállított értékek nem nyerték volna el tetszésünket. A színekkel is játszó Theater, Night View és Scenery sémáknál a video és képi tömörítési hibák felerősödnek, viszont a Game mód amellett, hogy megtartja szép színeit, még jó kontrasztot is képes eredményezni. A gyárilag kikapcsolt automatikus fényerőszabályzást (ASCR) a profilok mindegyikében külön-külön aktiválnunk kell (mivel ezek egyenként konfigurálhatóak), a dinamikus fényerőszabályzás pedig az adott helyzetben nagyon gyorsan képes végbemenni, így hatása nem zavaró. A színtelítettség (Saturation) és élesség (Sharpness) beállításokkal tovább finomíthatjuk a képet, hogy az számunkra megfelelő legyen. A profilok váltogatása közben színhőmérsékleti beállításunk szerencsére változatlan marad, mely az előre eltárolt értékek közül (Cool, Normal, Warm, sRGB) választható ki. Emellett lehetőségünk van saját színösszeállítás elkészítésére is, ezt a színcsatornák egyenkénti beállításával érhetjük el. Extraként a bőrtónus színét (Skin Tone) tolhatjuk el három lépésben a sárgábbtól a vörösebb tartományba (Reddish, Natural, Yellowish), mely opció a különleges profilok kiváltsága, ezért ezt alapállapotban nélkülöznünk kell.

3. BenQ G2220HD

BenQ G2220HD

A BenQ kedvező áron kínált G szériája a megújulást követően jobb képminőséget, némileg könnyebb kezelhetőséget és elegánsabb megjelenést tudott felmutatni. Ezért a BenQ estében is kíváncsiak voltunk, hogy a korábban tesztelt nagytestvérhez képest vajon az újdonsült 22 inches kijelző is hasonlóan jól teljesít-e.

A gyártó monitorjaira egyre inkább a gömbölyded és lekerekített vonalak jellemzők, mely alól a G sorozat sem kivétel. A formaterv visszafogottan modern, a mai trendnek megfelelően a kijelző vékony kávája és talpa fényes felülettel rendelkezik, hátlapja matt fekete színű. Az anyagminőség közepes. A káva lehetne valamivel erősebb, ezért a panel döntögetése némi nesszel jár, de a helyzet még így sem vészes.

A menükezelő gombok némi megszokást igényelnek, ugyanis a káva alján találjuk őket, de legalább a hozzájuk tartozó piktogramokat könnyen leolvashatjuk. A nyomógombok a bütykös kialakítás miatt jól elkülönülnek egymástól, lenyomásukra a menü gyorsan reagál. A gyorsgombok az automatikus kalibrációhoz, fényerő/kontraszt beállításához, a bemenő video jelválasztáshoz és a Senseye képprofilok kiválasztásához nyújtanak könnyebbséget. A led diszkréten teszi dolgát, zöldessárga és narancsszínű halvány fénye nem tereli el figyelmünket a képernyőről.

A talpszerkezet normál mértékű dönthetőséget szavatol számunkra, mely könnyen állítható, mégis képes stabil maradni a beállított pozícióban. A fix magasság megfelelő, egyszerű kivitelezésről lévén szó a pivot mód és talp körüli megforgatás lehetőségei kimaradtak. Ezért stabilitási szempontból is jól szerepelt a monitor, a kijelző ovális talpa megfelelő alátámasztást nyújt a készüléknek, konfigurálás közben nyoma sincs ingadozásnak.

A kábelrendező hurok és a felfüggesztési lyukak hasznos kiegészítői a készüléknek.

A monitor hátulján a VGA bemenet mellett egy DVI csatlakozó is helyet kapott - ez egyébként kikövetkeztethető a típusjelzés HD végződéséből is. A HDMI video bemenet ezúttal lemaradt, továbbá a kijelzőn fejhallgató kimenet és beépített hangszórók sincsenek.

Képminőség

A kijelző képminőségével igencsak elégedettek voltunk, főként a színek terén éreztünk előnyt tesztünk többi szereplőjével szemben. Fényereje erős napsütéshez is megfelelő. Kontrasztjára szintén büszke lehet, még a skála szélső értékei is láthatóak a képernyőn. Színkezelése már alaphelyzetben átlagon felüli, ráadásul Senseye profiljaival ezt csak tovább fokozza. Ennek köszönhetően markáns színhasználat érhető el, bár ilyenkor a színátmenetek nem annyira árnyaltak. Alaphelyzetben viszont a színátmeneti gradiensek is folyamatosak, csak leheletnyi darabosság vehető észre.

A natív felbontás élessége az analóg bemeneten is jónak mondható, azonban a tökéletes élesség érdekében jobb, ha a DVI bemenetet választjuk. A készülék interpolációs képessége átlagon felüli, mely a gyengébb VGA tulajoknak öröm, mikor játékra szánják magukat. Az 1280x720-as felbontás csak alig homályos, de az ennél alacsonyabb, sőt, még a kritikus 1680x1050-es képméret is elfogadható homályossággal jelenik meg. A képarány kezelés tökéletes, torzítással semmilyen esetben sem kell számolnunk. Az Aspect beállítás magától felismeri a 4:3-as, 16:10-es arányokat, sőt, még az egyetlen 5:4-est (1280*1024) is képes megkülönböztetni a 4:3-asoktól, mely csak nagyon ritkán fordul elő.

A fekete képernyő alatt látszik, hogy a háttérvilágítás bizony nem hibátlan. Durva foltosodás nincs, azonban a képszéleken (főleg alul és felül) bevilágítások láthatók. A fekete mélysége átlagos. A panel betekintési szögei jók. Oldalról és függőlegesen valamennyi kontrasztvesztéssel ugyan számolnunk kell, viszont jó hír, hogy semmilyen esetben sem látható színtorzulás. Összességében tehát pozitív az összkép. A monitor egészen jól viselkedik játék alatt is, annak ellenére, hogy válaszideje 5ms-os, tehát nem rendelkezik gyorsítással. Játékosoknak jó választás lehet, különösen hogy bementi késése is rendkívül alacsony.

A monitor a gyártó megszokott grafikus menüjét használja, mely maga az egyszerűség, ezért könnyen átlátható. Ahogy említettük, a kijelző igazi ereje Senseye képprofiljaiban rejlik, az extra színezésnek hála rendkívül hatásos megjelenítést érhetünk el velük. Szövegmegjelenítéshez a Standard és sRGB, minden másra pedig a látványos Movie, Photo és Dynamics módjai ajánlottak. Közülük a Movie bizonyult a leghatásosabbnak, bár mindegyikükkel szép eredmény érhető el. Ezek fényereje és kontrasztja megváltoztatható, de rábízhatjuk az automatikára is. A dinamikus kontrasztvezérlés csak a három profil használata alatt kapcsolható be, ez a funkció pedig öt fokozatban szabályozható. A kijelző színhőmérsékleti beállításra is lehetőséget ad kékes, pirosas, normál és egyéni profiljaival, de a gyári kiegyenlített értékek tökéletesnek bizonyultak. Egyéb extra nem található a menüben.

4. BenQ SE2241

BenQ SE2241

A teszt végére hagytuk a BenQ hálószobába szánt Full HD felbontású kijelzőjét, mely számítógépünk monitoraként és televízióként egyaránt használható.

Bár a kijelző alapvetően a tévé készülékek szögletességén alapul, minimalista eleganciájával, a hangszórók díszléceinek formabontó megoldásával és fényes kávájával a modern lakberendezési trendekhez igazodik. A felhasznált anyagok elfogadhatóak, a megjelenítőt közepes minőségű műanyagok jellemzik, a káva itt is lehetne kicsivel vastagabb.

A monitor képbeállításait a panel oldalán található nyomógombokkal hívhatjuk elő. Mivel nagyon szerencsétlen helyre kerültek, szemből igen körülményes ezeket használni, a piktogramok pedig csak oldalról láthatóak. Gyorsgombként mindössze hangerőszabályzást, video bemenet- és csatornaváltási lehetőséget kapunk. Menükezelő szoftver nem jár a készülékhez, helyette egy kitűnően használható távirányítót kapunk, mellyel minden vezérlési gondunk egy csapásra megoldódik. Az apró méretű led diszkréten világít, zöldessárga és narancsszínű fénye a bekapcsolt és készenléti állapotról tájékoztat minket.

A könnyű, ovális talpat bepattintós módszerrel tudjuk a kijelzőhöz illeszteni, mely szorul, ezért összeszereléskor némileg küzdenünk kell vele. Az így nyert állvány egyszerű felépítése miatt a monitor kombónak nincsenek stabilitási gondjai. A különlegességekről, mint forgatás, magasságállítás és porté mód, le kell, hogy mondjunk. A magasságot gyárilag jól eltalálták, és normál körülmények között a panel dönthetősége is elegendő.

A kábelrendező hurok és a felfüggesztési lyukak itt is megtalálhatóak.

Öszvér megoldásról lévén szó, a csatlakozókkal nem spóroltak. A kombó hátulján a video bemeneteknél D-Sub, HDMI, komponens, S-Video és egy SCART csatlakozó található. A készülék minden bemenetéhez külön képbeállításokat rendel, így nemcsak tévézéshez, hanem számítógépezéshez is egymástól független értékeket használhatunk. Az audio csatlakozóknál RCA és egy 3,5mm jack bemenet fogad minket. Szintén hátul található egy fejhallgató kimenet, melyet szívesebben láttunk volna a monitor elején, továbbá a panel oldalán egy CAM Card nyílás is helyet kapott.

Képminőség

A monitor fényerőtartaléka brutálisan nagy. A képbeállításoknál a fényerő finoman (Fényerő: 0-100) és durvább lépésközzel (Háttérvilágítás: 0-5) is beállítható, választhatunk tehát, hogy a háttérvilágítás erősségét pontosan vagy gyorsan határozzuk meg. A fényerőt érdemes 40-60 között, a háttérvilágítást számítógépes felhasználásnál nullán tartani. Ez utóbbit tévézéskor magasabb fokozatra is állíthatjuk, de érdemes vigyázni, ugyanis a túl magas értéktől a kép könnyen „tejfölössé” válhat. A kijelző kontrasztértéke közepes. A sötétebb árnyalatokkal erősen küszködik, ezek már egyáltalán nem látszanak, viszont a világosak mindegyike jól megkülönböztethető a legfényesebb fehértől. A színhasználat alaphelyzetben nem kifejezetten élénk, azonban az átlagos megjelenítés ennél a modellnél is feljavítható a Senseye színkezelő motorral. A színátmeneti skálák jól láthatóan darabosak.

Natív felbontáson a monitor HDMI és VGA csatlakozón is rendkívül élesnek bizonyult. Utóbbi a beépített élesítésnek köszönheti sikerét, melyet teljesen kikapcsolni nem lehet, bár az eredményt látva ezt nem is akartuk megtenni (általában a BenQ készülékei egyébként is jól teljesítenek D-sub-on). A kijelző skálázási képessége közepes. A felbontások többsége a vártnál homályosabb, de legalább a szöveg darabosság nélkül jelenik meg. Jellemzően az alacsonyabb képméretek a szebbek. Képarány kezelés gyanánt teljes képernyős vagy 4:3 módot használhatunk. Ez utóbbi az 5:4 arányú 1280*1024-et is képes kezelni, bár a kelleténél szélesebbre húzza. A képarányok közti váltás kézzel történik, a kijelző erre nem képes magától. Tévénézés közben alkalmazhatunk egyéb képarányokat is: Panorama, Zoom1, Zoom2, melyekkel például meghatározhatjuk, hogy a 4:3 arányú adás teteje és alja mennyire legyen levágva.

A háttérvilágítás homogenitása normál igényekhez mérten megfelelő, azonban a képernyő szélein látható bevilágítások kissé zavaróak. A fekete mélysége a TN panellel szerelt monitorok átlagát hozza. Bár a színtorzulás minden irányból mérsékelt, a betekintési szögek mégsem nevezhetők igazán jónak, oldalról és felülről hamar megtörténik a kontrasztvesztés. Egyedül az alsó látószög alakult a vártál jobban. Összességében a közepes rálátás egy társaság számára csak korlátozott élményt szavatol, mely egy televízió esetében nem kifejezetten előny. A kijelző sebessége közepes, tapasztalataink szerint játékok alatt az 5ms-osok szintjét hozza. Ugyan láthatunk némi utánhúzást, de ennek mértéke még elfogadható. Alkalmanként tehát játékra is elővehetjük a monitort, azonban némi bemeneti késéssel is számolnunk kell, melyhez kis időn belül hozzászokhatunk.

A monitor remekül átlátható grafikus menüvel rendelkezik. A kijelző előre konfigurált képprofiljai a Standard, Dynamic, Mild és User sémákban merülnek ki. A színjavító Senseye profilok nagyon hatásosak, használatukkal főleg a színek válnak élénkebbé. A köztük lévő különbség nem igazán vehető észre, csak fényerő és élesség tekintetében látunk apró változást. Egyedül User módban nyílik lehetőség a teljes konfigurálásra (kontraszt, fényerő, szín, élesség), ha a tökéletesség érdekében időt szánunk rá. A színhőmérséklethez, képarány beállításhoz, valamint a színjavító funkciókhoz (ACE, Skin Tone) viszont mindegyik képprofilban hozzáférünk. A Dynamic és Mild sémákat filmek, játékok és tévézés alatt érdemes elővennünk, munkára viszont a Standard ajánlott, így a színátmenetek darabossága is mérsékelhető valamennyire.

Néhány szó a televízió funkcióról. A készülék az analóg adások mellett digitális csatornákra is hangolható, azonban az MPEG4 kódolással nem képes megbirkózni, ezért Magyarországon csak felesleges extra. Hagyományos tévének használva felderíti az elérhető tv- és rádióadókat, de természetesen kézzel is hangolhatunk. A nálunk nyolc perc alatt talált 60 csatornát tetszőlegesen rendezhetjük és átnevezhetjük a grafikus listában. Az alapvető lehetőségeken felül néhány kényelmi funkcióit is találunk: kedvenc csatornák listája, szülői zár, előző csatorna előhívása, 3 állású hangszínszabályzó profilokkal (Standard, Movie, Music, User), automatikus hangerő kiegyenlítés (AVC), és kikapcsolás időzítő. A mellékelt kényelmes, infrás távirányító nagyban megkönnyíti a használatot, különösen hogy a csatornaváltás és hangerőszabályzás rövid időn belül megtörténik, továbbá a legfontosabb funkciók (kép, hang, teletext, stb.) gyorsgombra kerültek. A beépített hangszórók előre sugároznak, így érthetően tudnak megszólalni, a hangminőséggel azonban nem voltunk elégedettek.

5. Értékelés

Asus VH222H

A megújított VH sorozat 22 inches tagjával megint egy kedvező ár/érték arányú kijelzőt sikerült összehoznia az Asusnak. A monitor képminősége ezúttal is kiegyensúlyozottan jól alakult, fényereje, kontrasztja és élessége jó olvashatóságot biztosít szövegszerkesztésnél. Színei (főként a Splendid használatával), betekintési szögei, jó háttérvilágítása és feketéje miatt a képernyő mozivászonként is jól használható. A válaszidő gyorsítás nélküli panel helytállt, ezért játékos kedvűek is jól használhatják a kijelzőt, igaz interpolációs képessége csak közepes. A monitor tartozékai között DVI és audio kábel is fellelhető, a 3 napos pixelhiba garanciát viszont mellőznünk kell. Összességében a készülék értékelése: 74/100.

BenQ G2220HD

A monitor legnagyobb előnye a színkezelésnél mutatkozott. Ráadásul remek színprofiljaival és jó betekintési szögeivel együtt filmezésre tökéletes lehetne, azonban a bevilágítások sajnos árnyalják a képet, ezért a kijelzőnek „mindössze” a jó minősítéssel kell beérnie. A hirtelen képváltások reakcióidő-gyorsítás nélkül is jól követhetőek, sőt, bemeneti késéssel sem kell számolnunk. Továbbá a monitor interpolációs képességével az alacsonyabb felbontások is élesek maradnak, tehát játékos felhasználásra szintén jó választás a készülék. Fényereje, kontrasztja és élessége jó olvashatóságot biztosít irodai munkához is. A felsorolt előnyök mellett meg kell említenünk, hogy a kijelző mellől nem csak a pixelhiba garancia hiányzik, de DVI kábelt is külön kell hozzá vásárolni. A monitor értékelése: 76/100.

BenQ SE2241

A kijelző jól használható irodai munkára. Magas fényereje, kitűnő élessége tagadhatatlan pozitívumai a monitornak, azonban kontrasztja csak átlagos (főleg a sötétebb árnyalatokkal van gondban), ezért ne legyenek komoly elvárásaink. Az átlagos látószögek és színhűség sajnos nem emelik a kijelzőt az élbolyba. A BenQ TV-monitor kombójánál tehát számolnunk kell néhány gyengeséggel, azonban így is jó alternatívája lehet az LG hasonló modelljének (LG M228WA). Ugyanis a BenQ estében a színjavító profiloknak hála filmnézésre sokkal jobb színvisszaadással gazdagodunk, és nagymértékű bemeneti késéssel sem kell számolnunk, ezért alkalomadtán játékosok is elővehetik a monitort. Kár, hogy a kellékek között nem találtunk HDMI kábelt, továbbá pixelhiba garanciát sem kapunk a kijelzőhöz, a távirányító elemeiről viszont gondoskodtak. Értékelése: 58/100.

                                   

A teszttermékekért köszönet a Cédrus Kft.-nek és a Computer Emporium Kft.-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward