Kisméretű 4K-s kamera, akciókamera és új fényképezőgép a Sony-tól

A Sony a világ legkisebb és legkönnyebb 4K-s kamerája mellett egy cseppálló, akár karra is rögzíthető akciókamerával, illetve a világ legkisebb és legkönnyebb cserélhető objektíves fényképezőgépével is előrukkolt.

Kisméretű 4K-s kamera, akciókamera és új fényképezőgép a Sony-tól

FDR-AX100E 4K Handycam – több szempontból is különleges

A Sony legújabb 4K-s videokamerája több szempontból is érdekes: egyrészt ez a piac jelenlegi legkisebb és legkönnyebb ilyen terméke, másrészt – a nem professzionális szegmens megoldásaihoz képest – szokatlanul nagy képérzékelő szenzort alkalmaz, amely számos előnyt biztosít.

Az FDR-AX100E 4K Handycam névre hallgató 4K-s videokamera egy igazi különlegesség, ugyanis elődjénél, az FDR-AX1E modellnél 74%-kal kisebb, illetve 67%-kal könnyebb, ami összességében abszolút nem elhanyagolható különbség. Az új 4K-s videokamera egy 1 colos Exmor-R CMOS képérzékelő lapkát kapott, amely még gyenge fényviszonyok között is képes élethű 4K-s felvételek készítésére. Az optika szerepét egy Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 29 mm-es nagylátószögű objektívre bízták, amely 12-szeres optikai zoommal és hétlamellás rekesszel büszkélkedik. A kifejezetten 4K rendszerekhez hangolt objektív 11 csoportban összesen 17 lencsét tartalmaz, amelyek között AA és ED lencsetagok egyaránt lapulnak. A rendszer Steady Shot képstabilizáló segítségével küszöböli ki a kézremegés okozta problémákat, a professzionális vezérlésről pedig manuális gyűrűk és beépített ND szűrők gondoskodnak (1/4, 1/16, 1/64). A gyűrűk segítségével a fókusz, a zoom és az expozíciós érték egyaránt hatékonyan állítható.

A hátulról megvilágított 1.0 Exmor-R CMOS képérzékelő lapka 3840 x 2160 pixeles natív felbontással dolgozik, ami a Full HD-hez képest négyszer nagyobb érték. Mivel a képérzékelő lapka szokatlanul nagy mérettel bír, így a mélységélességgel való játék segítségével könnyedén kiemelhető a téma a háttérből, hála a bokeh-hatásnak. Hasonlóra a kisebb szenzorral dolgozó kameráknál nincs lehetőség, a Sony újdonsága azonban akár még a nagylátószögű tartományban is képes élni a bokeh-hatás adta lehetőségekkel.

Az új kamera BIONZ X képfeldolgozó processzort kapott, ami igen komoly lehetőségeket tartogat. A szóban forgó processzor terület-specifikus zajcsökkentő és részlet-reprodukáló technológia segítségével biztosít lehetőséget a részletgazdag, élénk és élethű felvételek készítésére. A Cinematone Gamma/Colour funkció jóvoltából akár mozihangulatú színvilággal rendelkező progresszív 25p-s felvételek készítése sem akadály. Az újdonság esetében elérhető a My Voice Cancelling funkció is, amely a kamera mögül érkező hangok kiszűrésében segít, így a mellékzajok eltűnhetnek, helyettük az előtérből érkező hangé lehet a főszerep.

Az FDR-AX100E segítségével XAVC S típusú, nagyfelbontású felvételeket készíthetünk, amelyek 4K esetén 60 Mbps-os, HD esetén pedig 50 Mbps-os bitrátával rendelkezhetnek, de akár AVCHD formátumokban is lehet videót rögzíteni. Extra, hogy a nagyfelbontású videó mellett egy MP4 formátumú, alacsonyabb felbontású videót is készíthet a rendszer, amit könnyen meg lehet osztani. HD felvételek esetén akár 120 képkocka/másodperces sebességgel is történhet a rögzítés, így remek lassított felvételek készítésére nyílik mód. A felvételeket HDMI kapcsolat segítségével 4K-s monitoron vagy televízión egyaránt meg lehet tekinteni. Amennyiben "csak" Full HD televízió áll rendelkezésre, akkor a Super-sampled Full HD Playback opció segítségével a rendszer automatikusan Full HD-ra konvertálja a 4K-s felvételt.

A kamera WiFi és NFC támogatással is fel van vértezve, így a fotókat és a videókat egyetlen érintéssel, vezetékek használata nélkül oszthatjuk meg okostelefonunkkal vagy táblánkkal. A funkció használatához csak az ingyenesen elérhető PlayMemories Mobile alkalmazást kell letölteni az Android vagy iOS mobil operációs rendszert futtató eszközre. WiFi-n keresztül akár DLNA képes televízióval vagy egyéb eszközzel is megoszthatóak a felvételek – ez a funkció persze az XAVC S tartalmakkal nem használható. További jó hír, hogy a kamera NFC-képes mobiltelefon vagy tábla alkalmazása mellett Smart Remote Control funkciót is kínál, azaz nem szükséges a kamera mögött állni ahhoz, hogy vezérelhessük.

Az FDR-AX100E idén kerül az európai üzletek polcaira. A rendelkezésre álló információk szerint májusi megjelenésre és 1999 dolláros, illetve 1999 eurós árra kell felkészülni.

Érkezik a világ legkisebb és legkönnyebb cserélhető objektíves WiFi-s fényképezőgépe

A vonzó 4K-s kamera mellett a Sony egy kompakt, cserélhető objektíves rendszerrel ellátott fényképezőgépet is bemutatott, amely az A5000-es nevet kapta. A friss fényképezőgép 20,1 megapixeles Exmor APS HD CMOS szenzort alkalmaz, amely óriási mennyiségű képi információ rögzítésére képes.

Az A7 és A7R Full Frame fényképezőgépekből ismerős szenzorhoz manuális érzékenység-állítás jár, amellyel akár ISO 16000-es érzékenység is beállítható, ezáltal félhomályban is fényképezhetünk – persze beépített, kipattanó vaku is rendelkezésre áll, ha kell. A szóban forgó szenzorhoz BIONZ X processzor társul, amellyel karöltve a 210 grammos fényképezőgép méretét meghazudtoló minőségű képeket készíthet.

A NEX és E-bajonettes objektíveket fogadó újdonság remek kiegészítő lehet tükörreflexes fényképezőgép mellé, hiszen könnyű és kompakt – még a nadrágzsebben is kényelmesen elfér. A kompakt ház újratervezett formavilággal büszkélkedik, ami biztos fogást garantál. Az ergonomikusan elhelyezett kar jóvoltából az optikai zoom kényelmesen, akár ujjbeggyel is kezelhető, nem szükséges a Power Zoom típusú objektív gyűrűjét tekergetni.

Az újdonság 180 fokban kihajtható LCD kijelzőt kapott, így az önarcképek készítése minden eddiginél egyszerűbben megoldható. A rendszer a Soft Skin Effect eljárás segítségével az általa felismert arcokon segít a bőr ráncainak és árnyainak eltüntetésében, így végeredményként még vonzóbb képeket készíthetünk, mint eddig. A fotókat SD/SDHC/SDXC vagy MS Duo memóriakártyán tárolhatjuk.

Az új kamera WiFi és NFC támogatással egyaránt rendelkezik, így könnyedén kapcsolódhatnak hozzá a különböző Xperia készülékek, illetve a különböző androidos okostelefonok és táblagépek is. A kapcsolat segítségével könnyedén megoszthatóak a fényképezőgéppel készített képek, sőt, arra is van mód, hogy okostelefonos vagy táblás irányítás mellett készítsünk fotókat, hála a Smart Remote Control appnak.

A repertoárban több egyéb hasznos alkalmazás is szerepel, amelyek közül a Sync to Smartphone mindenképpen említést érdemel: ez az app a fényképezőgép kikapcsolása után a frissen készített fotókat szinkronizálja a korábban regisztrált okostelefonnal, így a fotók azonnal megtekinthetőek az adott készüléken. A fotók ezzel együtt akár a PlayMemories Online fiókba is automatikusan továbbíthatóak. A repertoárban a Time Lapse 2.0-s alkalmazás is jelen lesz, amivel időeltolásos expo sorozatot tudunk készíteni, így remekül szemléltethetjük az idő múlását.

Az új fényképezőgéphez egy LCS-EBB táska és egy STP-XSR1-es vállszíj társul, amelyek remekül illenek a fényképezőgép színvilágához. A feketében és ezüstben érkező A5000-es modell az idei év márciusában kerül az üzletek polcaira, ára pedig 600 dollár lesz, ha 16-50 mm-es Power Zoom objektívet tartalmazó csomagban kérjük.

A Sony azt is elárulta, hogy a népszerű E 55-210mm F4,5-6,3 objektívből készül egy fekete kiadás is, ami remekül passzol majd az új fényképezőgéphez. A szóban forgó objektív ára várhatóan 350 dollár lesz.

Sony Action Cam HDR-AS100V(R) – hatalmas tudás cseppálló kivitelben

A Sony azokra is gondolt, akik egy ütőképes, ugyanakkor kompakt felépítéssel büszkélkedő, cseppálló akciókamerát keresnek. Az új akciókamerával gond nélkül megörökíthetőek az extrém síelés, extrém motorozás és saras, lejtős pályán zajló extrém kerékpározás közben szerzett élmények.

A kompakt akciókamera egy 13,5 megapixeles felbontású, 1/2.3 méretű, hátsó megvilágítású Exmor R CMOS szenzort és egy 170 fokos, széles látószöggel rendelkező Zeiss Tessar objektívet kapott, továbbfejlesztett képstabilizáló rendszere pedig két és félszer hatékonyabban kompenzálja a rezgéseket és rázkódásokat, mint a korábbi megoldás. A Steady Shot bekapcsolásával a látószög persze 170 fokról 120 fokra csökken, no de valamit valamiért. A fedélzeten BIONZ X processzor teljesít szolgálatot, de rajta kívül GPS, NFC és WiFi támogatás is helyet kapott a repertoárban. A kamera vékony kivitelben érkezik és jó légellenállási mutatóval rendelkezik, azaz kevés ellenállással szeli a vizet és a levegőt.

Az új akciókamera a Full HD XAVC S felvételeket 60 képkocka/másodperces sebesség és 50 Mbps-os bitráta mellett képes rögzíteni, de 1920 x 1080 30/25p és 1920 x 1080 24p felvételek készítésére is képes. A 720p-s felvételek esetében 120 képkocka/másodperces sebesség is elérhető, a 800 x 480 pixeles videókhoz pedig akár 240 képkocka/másodperces sebesség is társulhat. A magas minőségű képek mellé magas minőségű sztereó hang is jár. Aki time lapse felvételeket szeretne készteni, az örülni fog az 1 és 60 másodperc között állítható időzítésnek, amivel állókép-sorozatok rögzíthetőek. A rendszer Memory Stick Micro vagy microSD/SDHC memóriakártyát fogad.

A termékhez tartozékként RM-LVR1-es Live-View Remote távirányító is jár – ha a VR kiadást választjuk –, amellyel egyszerre akár 5 darab AS100V kamera is irányítható. A távirányítóval gombnyomásra elindítható és leállítható a felvétel, de a beállítások megtekintésére is van mód. Jó hír, hogy a kamera időkóddal rögzíti a felvételeket, így a több eszközzel készített videó anyagok összevágása könnyebb. További extra, hogy a felvételekhez extra információkat is hozzá lehet adni: ez lehet dátum vagy idő, de akár a jelenet száma is. A kamera tetején elhelyezett jelzőfény jóvoltából az is mindig tudható, hogy éppen zajlik-e a felvétel, vagy sem.

A felvéltelek a Windows és Mac OS X alatt egyaránt elérhető PlayMemories Home alkalmazással könnyedén szerkeszthetőek, sőt, akár több kamera felvételeit is össze lehet vágni. Arra is lehetőség van, hogy osztott képernyőn az egyik oldalon az akciót tartalmazó videó, a másikon pedig a GPS adatok alapján kirajzolt térkép jelenjen meg.

Az NFC és a WiFi funkció jóvoltából az akciókamera okostelefonokhoz vagy táblákhoz is egyszerűen csatlakozhat: a felvételek ezzel a lehetőséggel vezeték nélkül továbbíthatóak, ugyanakkor az akciókamera képének és látószögének ellenőrzésére is van mód, hála a PlayMemories mobilalkalmazásnak.

A gyártó 2014 nyarára egy frissítés kiadását is tervezi, így a vezeték nélkül csatlakozó mobileszköz segítségével élőben streamelhetjük majd a kamera képét a világhálóra, így élő közvetítések is egyszerűen létrehozhatóak lesznek.

Az AS100V névre hallgató akciókamera 299,99 dollárba kerül, a Live-View Remote távirányítóval kiegészített AS100VR csomagért pedig 399,99 dollárt kérnek majd el áprilisban, amikor az újdonság megjelenik kereskedelmi forgalomban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward