Shop menü

KIRÚGTÁK, UTÁNA MÉGIS VISSZAVETTÉK VOLNA AZ OPENAI VEZÉRIGAZGATÓJÁT

Az igazgatótanács elküldte a vezért, szinte azonnal elkezdett szétesni a cég.
Török Roland
Török Roland
Kirúgták, utána mégis visszavették volna az OpenAI vezérigazgatóját

A OpenAI a ChatGPT-vel elég szépen felrakta magát az IT térképre, ez a fajta siker pedig többek között Sam Altmannak köszönhető, aki 2019 óta vezeti a céget. A generatív AI tekintetében élenjáró OpenAI többek között a Microsoft figyelmét is felkeltette, a ChatGPT megoldásai folyamatosan olvadnak bele a cég rendszereibe. 

Éppen ezért lepett meg mindenkit, hogy november 17-én az OpenAI igazgatótanácsa egyszerűen csak elbocsájtotta Altmant, arra hivatkozva, hogy a félrevezető kommunikációjával akadályozta az igazgatótanács munkáját. A hírek szerint a háttérben az állhatott, hogy az egyik vezető tudós nem nézte jó szemmel, hogy Altman gyorsan és megfontolatlanul fejleszti az AGI, avagy a valódi mesterséges intelligencia rendszert, ezért felpaprikázta az igazgatótanácsot, hogy ideje lesz elküldeni őt mindenki, így a cég biztonsága érdekében is. 

A kirúgás már csak azért is ért mindenkit váratlanul, mert pár nappal a ChatGPT új, izgalmas fejezetének bejelentése után történt meg

A hír azonnal nagy port kavart az AI és a technológiai vállalatok körében. Kollégája, a szintén OpenAI alapító Greg Brockman is bejelentette, hogy ha már így alakult, akkor nem folytatja a munkát Altman nélkül és ő is lelép. 

Az OpenAI hajója tehát láthatóan léket kapott, és mivel kapitányt lökték először a vízbe, már senki nincs, aki jó irányba kormányozhatná. Az OpenAI alkalmazottak egy jelentős része ugyanis úgy döntött, hogy sorra követni kezdik Altmant, aki kirúgásakor bejelentette, hogy új céget fog alapítani. Vezető tudósok és mérnökök jelentették be az OpenAI pályafutásuknak végét, vagyis a cég egy hétvége alatt értéktelenné kezdett válni, hiszen szakember nélkül nem tud tovább működni. Az már csak hab a tortán, hogy a Microsoft is feldühödött a lépés miatt, ami nem véletlen, hiszen rengeteg pénzük és fejlesztésük van a vállalatban, ami, ha most összeomlana, akkor az jelentős károkat okozna náluk is.  

Az OpenAI igazgatótanácsa mindezek után nem tehetett mást, mint két nappal a kirúgás után újra elkezdett tárgyalni Altmannal és Brockmannal. Mindkét vezetőt szeretnék viszont látni a cég élén, és ahhoz, hogy ez sikerüljön, már le is váltották az igazgatótanács több tagját is.  Az biztos, hogy a vállalatnak nagyobb szüksége van Altmanra, mint neki rájuk, és már be is jelentette, hogy inkább a Microsoftnál dolgozik tovább.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére