Kipukkanóban van a kirptovaluta-lufi?

A kriptovaluta szegmensben komoly árfolyam-ingadozások mutatkoznak, az árfolyamok pedig lefelé tartanak, így a GPU alapú bányászatnak egyelőre leáldozott.

Kipukkanóban van a kirptovaluta-lufi?

A GPU alapú kriptovaluta-bányászat néhány hónappal ezelőtt még igencsak virágzott, ami meg is látszott a videokártya árakon, valamint az egyes modellek elérhetőségén. Az év elejétől kezdve várható volt, hogy előbb-utóbb olyan mélyre zuhannak az egyes kriptovaluták árfolyamai, hogy már nem éri meg őket GPU alapon bányászni – ez be is következett. Illetve arra is lehetett számítani, hogy a számítás bonyolultságának növekedésével szintén kiszorulhatnak a GPU-k a legnépszerűbb kriptovaluták szegmenséből.

Galéria megnyitása

Az Ethereum jelenleg 290 dollárt ér, de már a 256 dolláros szintet is meglátogatta az elmúlt napok során, pedig január folyamán még 1250 dollárt is kértek érte, amikor a legnépszerűbb volt. Ez Ethereum január folyamán a kriptovaluták értékének 32%-át adta, most azonban már csak 14%-os részesedéssel bír, azaz komoly esést szenvedett el az elmúlt hónapok során. Az Ethereum csak ebben a hónapban nagyjából 40%-ot veszített értékéből.

Galéria megnyitása

A Bitcoin még ennél is rosszabbul áll, igaz, GPU-val már eddig sem igazán volt kifizetődő a bányászata, ugyanis a haszon jóval alacsonyabb volt, mint a bányász konfiguráció bekerülési költsége, illetve áramfogyasztása. A Bitcoin árfolyama tavaly év végén 19 000 dollár felett is járt, most azonban csak 6330 dollárt ér, de így is a kriptovaluta piac értékének 54%-át adja, hiszen a kisebb kriptovaluták viszonylag gyors árcsökkenésével alaposan átrendeződött a piac – korábban, amikor a többi kriptovaluta is szárnyalt, a Bitcoin részesedése 39% volt. A Bitcoin esetében az árfolyam ebben a hónapban nagyjából 26%-kal csökkent.

Hogy később újra elkezd-e szárnyalni ez a szegmens? Ez egyelőre rejtély, mint ahogy az is, hogy várhatóak-e újabb kriptovaluták, amelyek esetleg ismét felrázzák a piacot és kifizetődővé teszik a GPU alapú bányászatot.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap