Kipróbáltuk a Kingston WiFi-s SSD-jét

Kipróbáltuk a Kingston WiFi-s SSD-jét

Bevezető és a hardver

[bold]Bevezető

[/bold]

Ezúttal egy igazi különlegességet láttunk vendégül, a Kingston Wi-Drive-ot láttuk vendégül. Az újdonság NAND Flash alapú tárhelyet kínál különböző tartalmaink számára és ezeket a tartalmakat WiFi kapcsolaton keresztül meg is osztja iOS alapú készülékeinkkel. Ugyan a termék kifejezetten az iOS alapú eszközökre lett kihegyezve, a gyártó ígérete szerint mégis érkezik majd egy alkalmazás az Androidosok számára is, amely elérhetővé teszi a készülék összes funkcióját az említett mobil operációs rendszert futtató készülékek számára.

A Wi-Drive összességében egy SSD, ami egy akkumulátorral, illetve egy kliensként, valamint hozzáférési pontként (AP) is üzemelő 802.11 g/n típusú WiFi adapterrel is rendelkezik. Az eszközön tárolt zenéket, videókat, filmeket és dokumentumokat WiFi-n keresztül könnyedén elérjük az adott készülékkel, de ezzel egy időben egy, már meglévő WiFi hálózathoz is csatlakozhat a Wi-Drive, így internet kapcsolat is a kliensek rendelkezésére áll.

A tartalmak utóbbi esetben helyi hálózatunkon belül webböngészővel is elérhetőek, csak az eszköz IP címét kell tudnunk, ami a Wi-Drive App alapján, vagy a routeren belül, a DHCP kliensek listájából könnyedén megtudható. Tartalmakat PC-ről/Mac-ről csak USB 2.0-s kapcsolaton keresztül pakolhatunk a termékre, WiFi-n keresztül helyi hálózatból nem (telefonról, iPadról, Ipod Touch-ról megy a dolog).

Hasonló, azaz akkumulátorral és WiFi adapterrel ellátott megoldást már a Seagate kínálatában is láthattunk, ám a Kingston Wi-Drive a GoFlex Satellite modellnél kompaktabb és könnyebb, mivel nem HDD, hanem SSD alapú, cserébe viszont elég kevéske tárhelyet kínál. Valamit valamiért, ugye. Aki a Wi-Drive pontos specifikációira kíváncsi, vessen egy pillantást a fenti táblázatra.

Mielőtt próbára tennénk a Wi-Drive képességeit, ismerkedjünk meg magával az eszközzel, valamint annak tartozékaival. 

[bold]Hardver

[/bold]

A Kingston Wi-Drive egy tetszetős dobozkában kerül a boltok polcaira, ami kísértetiesen hasonlít az iPhone-ok által használt csomagolásra, már ami a koncepcióját illeti. A dobozka vastagabb, mint az iPhone 4-esé, de ránézésre akkor is kísérteties a hasonlóság - ez persze nem véletlen.

A doboz tetejét levéve elénk tárul a Wi-Drive, ami egy védőcsomagolásban foglal helyet. A készülék mellett egy gyors üzembehelyezési útmutató, valamint egy USB 2.0-s kábel is helyet kapott – utóbbival nem csak a beépített akkumulátort tölthetjük, hanem különböző tartalmakat is másolhatunk a beépített NAND Flash tárhelyre.

Maga a Wi-Drive 121,5 x 61,8 x 9,8 milliméteres mérettel bír, adattároló kapacitás tekintetében pedig kétféle kiadás létezik belőle – 16 GB-os, illetve 32 GB-os. A rendszer 802.11 g/n típusú WiFi adapterrel érkezik, amelynek SSID-je tetszőlegesen módosítható a Wi-Drive Appon belül. Az alap esetben nyílt WiFi kapcsolatot természetesen WEP/WPA titkosítással is védhetjük, sőt, a rendszer arra is lehetőséget ad - ahogy azt a bevezetőben már említettük - hogy a Wi-Drive-ot routerünkre kapcsoljuk, így adott „i” eszközünkön ugyanúgy netezhessünk tovább, mint ha az közvetlenül a WiFi routerre csatlakozna. A funkció használatával a Wi-Drive tartalma a helyi hálózaton is elérhetővé váik, így egy egyszerű webböngésző segítségével könnyedén nézhetünk róla tartalmakat, vagy hallgathatunk zenét. Erről a lehetőségről a beállítási lehetőségeket taglaló részben még teszünk majd említést.

A Wi-Drive jobb oldalán egy bekapcsoló gombot és egy Reset mikrokapcsolót találunk - előbbi piros és zöld színben egyaránt tud világítani, illetve villogni. Töltött akkumulátor esetén a bekapcsoló gomb zölden világít, míg az akkumulátor lemerülését először villogó piros-zöld fénnyel, majd folyamatosan világító piros fénnyel jelzi. A készülék tetején két piktogrammot látunk a Kingston logótól jobbra: az egyik a WiFi kapcsolat állapotáról, a másik pedig az internetkapcsolat állapotáról árulkodik - mindkét LED kék fénnyel villog, de fényerejük nem zavaró. A Kingston logó alatt egy zöld LED található, amely akkor villog, ha USB-n keresztül éppen adatot másolunk az adott konfigurációról az SSD-re, vagy az SSD-ről a PC-re. Itt kell megemlítenünk, hogy az adattár alap esetben FAT32-es fájlrendszerre formázva érkezik.

A kecses kis szerkezet egyébként beépített akkumulátorral bír, amely egyetlen töltéssel akár négyórányi üzemidőt is képes garantálni, legalábbis papíron (természetesen kipróbáltuk igaz-e). A készülékre egyébként bármilyen fájlt rá lehet másolni, azaz használhatjuk „ egyszerű USB 2.0-külső adattárolóként” is. Amennyiben a cél a fájlok iOS alatti megtekintése/meghallgatása, akkor csak olyan tartalmakat érdemes a termékre másolni, amelyeket az iOS natív módon támogat. Ezek a következőek:

 

[list type="unordered"]

[*]Audió: AAC, MP3, WAV

[*]Videó: m4v, mp4, mov, Motion JPEG (M-JPEG)

[*]Kép: jpg, bmp, tiff

[*]Dokumentum: pdf, doc, docx, ppt, pptx, txt, rtf, xls

[/list]

Az iOS eszközök közül az iPad, az iPhone 3G/3GS/4, valamint az iPod Touch szerepel a támogatott termékek listáján. USB 2.0 alapú fájlátvitelre a Windows XP SP3-tól felfelé minden Windows operációs rendszer alkalmas, de rajtuk kívül Mac OS X v.10.5.x+, illetve Linux 2.6.x+ operációs rendszerek használatával is megtömhetjük tartalommal a Wi-Drive-ot.

A Wi-Drive méretét tekintve alig-alig ugyan, de azért nagyobb, mint az iPhone – mind szélesebb, mind pedig hosszabb az Apple iPhone 4-es készülékénél, vastagság tekintetében azonban minimális különbség mutatkozik a két eszköz között. Cserébe a Wi-Drive könnyebb, de ez aligha meglepő, hiszen műanyag házzal, néhány NAND Flash modullal, WiFi adapterrel és egy beépített akkumulátorral érkezik.

Ha már szóba került a műanyag ház, ejtsünk pár szót róla is. Kétségtelen tény, hogy a Wi-Drive dizájn tekintetében tökéletesen passzol az Apple iPod, iPhone és iPad készülékeihez, de borítása sajnos közel sem olyan strapabíró, mint példaképeié. A lakkfekete műanyag házat könnyű megkarcolni, így nagyon vigyázni kell rá. Sajnos a termékhez egy egyszerű tok sem jár, így hordozás alkalmával nagy a felület megkarcolódásának esélye. Ha azt akarjuk, hogy a termék felülete sokáik szépen, karcmentesen csillogjon, érdemes egy olcsóbb, egyszerű mobiltelefon-tokot venni neki. Ha találunk megfelelő tokot, a Wi-Drive-ot USB 2.0-s porttal kifelé pakoljuk be, mert ez az a rész, amely a legjobban melegszik, de a melegedés mértéke csak egy néhány órás használat után feltűnő.

Beüzemelés

A Wi-Drive használatának megkezdése előtt néhány alapvető lépést végre kell hajtani. Először is a mellékelt USB 2.0-s kábel, illetve egy asztali számítógép vagy egy noteszgép használatával fel kell töltenünk a Wi-Drive beépített akkumulátorát. Amíg az akksi töltődik, addig nyugodtan elindíthatjuk a másolást is.

Amíg az akkumulátor töltődik, illetve az adatok vándorolnak át az SSD meghajtóra, elkezdhetjük „i” készülékünk – iPad, iPhone, iPod Touch – konfigurálását, ami nagyon-nagyon egyszerű lesz. Mindössze annyit kell tennünk, hogy az App Store-ba  látogatva le kell töltenünk a Wi-Drive alkalmazást, ami természetesen ingyenes. Ahogy az alkalmazás feltelepült, nincs más hátra, mint megvárni, hogy feltöltődjön a Wi-Drive. Ha ez megvan, akkor az USB 2.0-s kábelt lehúzhatjuk – természetesen csak azután, miután az adattárolót szabályosan eltávolítottuk a rendszerből – majd megnyomhatjuk a bekapcsoló gombot egyszer, nagyjából 2 másodperc erejéig.

Ekkor a termék élesíti a WiFi adaptert, majd pár másodperc után már csatlakozhatunk is hozzá. Az adott iOS alapú készülék beállításai között, a WiFi kapcsolatoknál meg kell keresnünk a Wi-Drive-ot, majd csatlakoznunk kell hozzá. Ezután a Wi-Drive App elindításával hozzá is férhetünk a termékhez: elérjük a beállításokat, valamint az eszközön tárolt tartalmakat is.

Mielőtt még elkezdenénk használni az adattárolót, érdemes elvégezni a legszükségesebb beállításokat. A WiFi kapcsolatot titkosíthatjuk – WEP/WPA móddal – valamint meglévő WiFi hálózatunkhoz is csatlakozhatunk. Utóbbi azért lényeges, mert azáltal, hogy az adott iOS eszköz a Wi-Drive-hoz csatlakozik, nem tudunk WiFi-n internetezni, csak ha lekapcsolódunk a Wi-Drive-ról és felcsatlakozunk a routerünkre. Erre a Kingston mérnökei szerencsére kínálnak megoldást: a menüben megadhatjuk helyi WiFi hozzáférési pontunk adatait, majd a hálózathoz való csatlakozás után ugyanúgy netezhetünk és böngészhetünk a helyi hálón, mint korábban.

WiFi-n keresztül persze csak „i” eszközzel, a Wi-Drive appon belül tudunk adatot másolni a termékre, egyéb konfigurációval pedig csak USB 2.0-s kapcsolaton keresztül lehetséges a másolás. USB 2.0-s másolás alkalmával a WiFi-t deaktiválja a rendszer. Tehát vagy másolgatunk és akkumulátort töltünk, vagy WiFi-n megosztjuk a tartalmakat – a kettő együtt nem megy.

Lényeges és fontos megemlíteni, hogy statikus IP cím megadására nincs mód: a Wi-Drive beállításai között nincs lehetőség IP cím beírására, azaz, ha olyan WiFi hálózathoz csatlakozunk, amely statikus IP-t használ, a Wi-Drive-ra kapcsolt „i” eszközünkön nem lesz internetkapcsolatunk. Egyszóval a DHCP szervert mindenképpen be kell kapcsolni, csak úgy kapcsolódhat a Wi-Drive a routerre, vagy az  AccesPoint-ra. A beállítások elvégzése egyébként összességében nagyon egyszerű. 

Nos gyakorlatilag el is mondtunk minden fontos tudnivalót a beüzemeléssel kapcsolatban. Most már vegyük szemügyre a Wi-Drive App kezelőfelületét.

Szoftver és tapasztalatok

A szoftver

A Wi-Drive App dizájn tekintetében tökéletesen illik az iOS rendszerekbe: szinte ugyanazt a kezelőfelületet kapjuk, amit már megszokhatunk, legyen szó fényképek nézegetéséről, zenehallgatásról, vagy akár filmek, illetve videók megtekintéséről, de ez talán nem is meglepő.

A különböző fájltípusokat gyorsgombok segítségével jeleníthetjük meg: szűrhetjük a listát zenére, képre, vagy filmre, de akár az összes tartalmat is megtekinthetjük, ha a „ház ikonra” bökünk.

A zenék lejátszása folyamatos és zökkenőmentes, csak úgy, mint a fotóké. Utóbbiaknál a képnézegetés alatt szólhat a zene, sőt, a képeknél diavetítésre is van lehetőség. A fotókat – a könnyebb áttekinthetőség végett – miniatűr nézetben is megtekinthetjük.

A videók lejátszása szintén zökkenőmentes és gördülékeny, és papíron a Wi-Drive egyszerre akár három „i” eszközre is képes tartalmat továbbítani, vagyis egyidejűleg nézhetünk képeket, videókat és hallgathatunk zenét – kinek-kinek mihez van kedve éppen.

Ez egy hosszabb autós utazásnál is jól jöhet, ugyanis a Wi-Drive az utazás alatt ellátja az utasokat tartalmakkal. Ha ezzel egy időbe mondjuk szivargyújtós USB 2.0-s töltőre lehetne tenni az eszközt, és nem merülne le 3-4 óra után, akkor igazán ütőképes megoldás lenne. Más kérdés, hogy baráti vagy családi összejövetelek alkalmával, amikor a legfrissebb élményeinket szeretnénk megosztani a többiekkel, bőven elegendő lehet a 3-4 órás üzemidő.

Másolás onnan-ide, innen-oda

Természetesen arra is lehetőség van, hogy a Wi-Drive-ról – csak a Wi-Drive Appon belül – tartalmakat másoljunk az adott iOS alapú eszközre, vagy arról az eszközről a Wi-Drive-ra. A másolni kívánt tartalom címén jobbra kell húznunk ujjunkat, ekkor megjelenik egy „Action” feliratú kis gomb. Ha erre rábökünk, előjönnek a különböző opciók: a fájlt elküldhetjük e-mailben, másolhatjuk, de akár törölhetjük is az adott helyről. Másolás esetén kiválaszthatjuk a célt, majd akár új könyvtárat is létrehozhatunk.

A Wi-Drive esetében fontos kérdés a sebesség, azaz az, hogy mennyi idő alatt tölthetjük meg tartalommal az eszközt. Az USB 2.0-s port már alapból behatárolja a lehetőségeket, de a helyzeten a Flash alapú tárhely is ronthat, (gondoljunk pár lassú pendriva-ra). Az alábbi mérésekből kiderül, mi a helyzet. Első körben két szintetikus tesztet futtattunk le, majd második körben megnéztük egy konkrét fájlmásolást is. Íme:

A szintetikus eredmények önmagukért beszélnek, de természetesen - ahogy említettük - valós tesztet is lefuttattunk. Egy 3,88 GB-os állományt pakoltunk át az SSD-re, amely 7 perc 40 másodpercet vett igénybe. Később egy vegyes könyvtárat pakoltunk a termékre, amelyben a zenétől a dokumentumokig minden volt, zömében kisebb fájlok. Utóbbi művelet, azaz a 2,58 GB-os könyvtár másolása 13 perc 38 másodpercet emésztett fel. Egyszóval jól látszik, hogy nem egy sebességbajnok az SSD, ami a Wi-Drive-ban van - még az USB 2.0-s portban rejlő lehetőségek kiaknázására sem képes. 19 MB/s-os olvasási- és 9 MB/s-os írási sebességgel egy átlagos USB 2.0-s pendrive is rendelkezhet.

A hatótávolság kérdése

A Kingston egyáltalán nem ad információt azzal kapcsolatban, hogy a Wi-Drive WiFi adaptere pontosan mekkora hatótávolságot kínál. Mivel az eszköz elsősorban arra szolgál, hogy „i” eszközünk adattároló kapacitását megnövelhessük és kedvenc tartalmainkat könnyedén elérhessük, így joggal gondolhatjuk, hogy a hatótávolság pár méterben mérhető. Ez bizony így is van.

Gyorstesztünk alkalmával kipróbáltuk, hogy mi a helyzet, ha az iPhone 4 és a Wi-Drive között 5 méteres távolság és egy vastag fal helyezkedik el. Az eredmény: a jel a lehető leggyengébb volt és csak a fotók, illetve a zenék voltak zökkenőmentesen elérhetőek, a filmlejátszás csak elindult, majd az első kockánál meg is állt. Tulajdonképpen a koncepció amúgy sem a távoli adatmegosztás lehetőségét foglalja magában, így ez annyira nem probléma, de érdemes tudni, hogy a szomszéd szobából jobb ha nem akarjuk használni a plusz térhelyet videózásra.

A sávszélesség egy eszköz alkalmazása esetén teljesen rendben volt: a filmek szépen mentek, a zenelejátszás szintén folyamatos volt és a diavetítés esetében sem tapasztaltunk szaggatást, még úgy sem, hogy vele egy időben zenét is streameltünk a Wi-Drive-ról.

Mi a helyzet több iOS alapú készülék használatakor?

Mivel a vállalat külön kitér rá, hogy a Wi-Drive egyszerre, egy időben akár három „i” eszköz kiszolgálására is képes, így mindenképpen ki szerettük volna próbálni, hogy miként boldogul a kis WiFi-s adattároló, ha keményebben megizzasztjuk. A legnagyobb terhelést kétségtelenül filmnézéssel lehet elérni, így ezt még hamarosan kipróbáljuk, a tapasztalatokkal pedig frissítjük a cikket (egyelőre nem volt egy helyen három megfelelő készülékünk).

Verdikt

A Kingston Wi-Drive összességében egy igen érdekes termék. Az a lehetőség, hogy iPhone, iPod Touch és iPad (és remélhetőleg nemsokára az Androidos) készülékeink adattároló kapacitását 16 GB-nyi, vagy 32 GB-nyi extra tárhellyel fejelhetjük meg, nem egy rossz dolog.

Az, hogy a termék AP-ként is tud üzemelni, azaz meglévő WiFi hálózatunkhoz kapcsolódva internetkapcsolatot is kínál készülékünkhöz, külön jó hír - ezt a bevezetőben említett Seagate modell nem tudja. A termék kezelőfelületével és képességeivel nincs baj, sőt, az akkumulátoros üzemidőre sem lehet panasz: a Wi-Drive a gyártó által megadott 4 óra helyett közel négy és háromnegyed órán át működött iPhone-ra történő videó streamelés alkalmával, ami szép eredmény. Az akkumulátor feltöltése viszont egy mezei USB 2.0-s portot használva több, mint négy óra volt, ez valószínűleg csökken, ha nagyobb energialeadásra képes portokat használunk (néhány alaplapgyártó USB2 portjai ilyenek, vagy az USB3 portok).

Az ár már kényesebb kérdés. A 16 GB-os modell 25 000 forint körüli ára díjcsomagtól függően akár több is lehet, mint a 16 GB-os és 32 GB-os, illetve a 32 GB-os és 64 GB-os iOS eszközök közötti árkülönbség, ilyenkor érdemes megfontolni, hogy nem egyszerűbb-e, ha magán a telefonon van a plusz hely. A 32 GB-os példány egyébként 42 000 forint körüli összegért kapható.

Minden attól függ mire használnánk a Wi-Drive-ot, hiszen elsőre soknak tűnik a 130 dolláros (16 GB) és a 170 dolláros (32GB) ár, de azt érdemes észben tartani, hogy itt nem csak a flash memóriát kapjuk, a WiFi hálózaton keresztüli tartalom megosztás sokszor jöhet jól.

A Wi-Drive a Kingston magyarországi képviselétől érkezett hozzánk tesztre, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward