Kínát célozza az AMD két legfrissebb terméke

A vállalat 4 GB-os Radeon R9 390-es videokártyákkal, valamint egy új, FX-6330-as típusú processzoral kedveskedik a térség vásárlóinak.

Kínát célozza az AMD két legfrissebb terméke

Már 4 GB-os Radeon R9 390-es videokártyákat is lehet kapni

Az AMD Radeon R9 390-es sorozatában helyet foglaló videokártyák már egy ideje jelen vannak kereskedelmi forgalomban, igaz, egyelőre csak 8 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriával érhetőek el. A helyzet azonban a nem is oly távoli jövőben változhat, legalábbis a Radeon R9 390 esetében. Erre utal az a tény, hogy az AMD egyes partnerei már készítettek néhány 4 GB-os Radeon R9 390-es videokártyát, viszont ezekkel jelenleg még csak Kínában találkozhatnak a vásárlók.

A szóban forgó videokártyák egyebek mellett a JD.com kínálatában is feltűntek, ahol XFX, Sapphire és Dataland modellek közül lehet válogatni – utóbbi gyakorlatilag a Tul Corporation égisze alá tartozik, mint a PowerColor márkanév.

A Sapphire 4 GB-os Radeon R9 390-ese Dual-X típusú, két ventilátort tartalmazó egyedi hűtéssel kapható, ára pedig 310 dollár körül helyezkedik el. Az XFX szintén egyedi hűtéssel ellátott 4 GB-os Radeon R9 390-est kínál, méghozzá 305 dollárnak megfelelő kínai wonért. A PowerColor újdonsága már háromventilátoros egyedi hűtést kapott, ami 62 Celsius fok alatti GPU hőmérséklet esetén passzívan működik, így abszolút hangtalan – ez a példány 325 dollárnak megfelelő kínai jüant kóstál.

Az a helyzet viszont, hogy nyugaton a 8 GB-os Radeon R9 390-es modellek is hasonló áron kaphatóak, mint Kínában hódító 4 GB-os társaik – ez 310 és 330 dollár közötti árszintet jelent. A hazai piacon 107 000 forintba kerül a legolcsóbb 8 GB-os Radeon R9 390-es videokártya, így ennél érezhetően olcsóbbaknak kell lenniük a 4 GB-os példányoknak, hogy érdemes legyen elgondolkodni rajtuk.

Elkészült az AMD FX-6330-as processzor is

Ugyancsak Kínában tűnt fel először az FX sorozat legújabb tagja, a Vishera lapka köré épülő hatmagos FX-6330-as modell, ami az Intel Pentium és Core i3-as sorozata ellen szállhat harcba. A 109 dollárba kerülő processzor Socket AM3+-os tokozással érkezik és 32 nm-es csíkszélességgel készül, TDP-je pedig 95 watt. A kínai PCpop munkatársai már meg is vizsgálták, milyen teljesítményt nyújt a termék a közvetlen konkurenciával összehasonlítva.

Az újdonság három darab kétmagos Piledriver modullal rendelkezik, amelyek 3 x 2 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral, valamint 8 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral gazdálkodnak. A processzormagok 3,6 GHz-es alap- és 4,2 GHz-es maximális TurboCore órajelen ketyegnek, a beépített kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlő pedig 1866 MHz-es memóriatámogatást kínál. Az újdonság az FX-6300-as modellhez képest 100 MHz-cel magasabb magórajellel és 100 MHz-cel magasabb maximális TurboCore órajellel dolgozhat – hardver szintjén mindössze ennyi a különbség köztük.

Az új dobozos processzor esetében fontos újítás, hogy egy teljesen új fejlesztésű hűtő jár hozzá, amely réz talpazattal, négy darab réz hőcsővel és egy 100 milliméteres átmérőjű ventilátorral dolgozik. Az S3.0-s modell a korábbi hűtőkhöz képest hatékonyabban dolgozik, így a processzor üzemi hőmérséklete is alacsonyabb lehet, a halk, 100 milliméteres átmérőjű ventilátor pedig az alacsony zajszintről gondoskodik.

Az FX-6330-as modell a jelek szerint csak Kínában lesz kapható, méghozzá 109 dollárnak megfelelő kínai jüanért.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward