Kínai távirányítású galamb

Kínai tudósoknak a világon elsőként sikerült elérniük, hogy távirányítón keresztül befolyásolják egy galamb repülését

Kínai távirányítású galamb

A kínai Shandong Egyetem robotkutatási tanszékének, a Robot Engineering Technology Research Center tudósai a világtörténelem során először sikeresen ültettek mikroelektródákat egy galamb agyába, amelyek segítségével később irányítani tudták a mozdulatait. Attól függően, hogy a kutatók milyen jeleket küldtek át a számítógépükről, a beépített implantátumok mindig a galamb agyának megfelelő részét stimulálták Ennek hatására a madár mozgása a számítógép segítségével teljes mértékben irányíthatóvá vált. 

A kutatás vezetője, Su Xuecheng elmondta, hogy ezelőtt senki nem próbálkozott még hasonlóval. Su és társai két évvel ezelőtt laboratóriumi egeken végeztek hasonló kísérleteket. Az akkori eszközök és technológia továbbfejlesztésével a világon elsőként hajtottak végre sikeres kísérleteket.

Bár Su 2005 óta foglalkozik az egerek mozgásának távirányítón keresztüli kontrolálásával, arról nem nyilatkozott egyik tudós sem, hogy pontosan milyen területen is vehetnénk hasznát vívmányaiknak. 

Az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) is hasonló kísérleteket folytat. Az év elején a DARPA nyilvánosságra hozta, hogy olyan kísérletekbe kezd, amelynek célja, hogy egy cápa agyhullámait, azáltal pedig a mozgását is teljes mértékben irányítani tudjanak. Ezen kutatások eredményeit a jövőben a nyílt vizek felderítéséhez használnák.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward