Kína visszavágott a Google-nek

Kína visszavágott a Google-nek

Az ipari minisztérium szóvivője a hivatalos Új Kína hírügynökségnek nyilatkozva alaptalannak nevezte, hogy Peking keze benne lett volna a dologban, amit szakértők több tényező alapján feltételeznek, és amire utalt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is az üggyel kapcsolatos múlt heti beszédében.

A világhálón folyó illegális tevékenységgel foglalkozó számítástechnikusok szerint a Google levelezőrendszere ellen január közepén indított támadás olyan professzionális volt, hogy abban valószínűleg részt vehettek a kínai hatóságok specialistái is. Ezt a gyanút erősíti, hogy a támadások célpontjai emberjogi aktivisták, újságírók, disszidensek postaládái voltak. A kínai hackerek egyébként is erős hazafias érzéseikről ismertek, ez indította például őket arra, hogy megtámadják a tokiói háborús emlékmű weboldalát, amelyet sok ázsiai országban a japán agresszió szimbólumának tartanak.

A kínai hivatalos álláspontot tükröző China Daily napilap kevésbé csomagolta véleményét, mint az ipari tárca szóvivője, az újságban megjelent cikk szerint az USA a világ egyetlen szuperhatalmaként internetstratégiájával politikáját, kereskedelmi gyakorlatát és kultúráját akarja exportálni, gazdasági érdekeit akarja ráerőszakolni más országokra. Emellett azzal vádolta Washingtont, hogy egyes kormányzati intézményei köztudottan illegálisan ellenőriznek személyes e-mail-postaládákat.

Clinton beszédében egyébként azt követelte Pekingtől, hogy vizsgálja ki a Google elleni támadást. Emellett felszólította a céget – illetve az összes többi amerikai vállalatot –, hogy ne támogassa a politikai cenzúrát. Ezzel arra célzott, hogy a keresőcég 2006-os kínai partra szállásakor elfogadta az ottani szabályokat, amelyek szerint bizonyos keresési találatokat ki kell szűrnie – például a tibeti függetlenségi küzdelmet firtató kérdésekre üres lapot kell válaszul adnia. A külügyminiszter szerint Kína a cenzúrával falat épít a 21. század fejlődési lehetőségei és saját társadalma közé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward